Infectie mortala cautata pentru bani

luni, 06 decembrie 2010, 22:41
3 MIN
 Infectie mortala cautata pentru bani

Un astfel de caz este al unui tanar de 35 de ani, care doreste cu tot dinadinsul sa se infecteze pentru a beneficia de indemnizatie de handicap (ce poate ajunge la 202 lei) si alocatie de hrana (13 lei pe zi), dar spre "disperarea" lui, nu reuseste, desi de mai bine de un an are o relatie cu o femeie seropozitiva. La un moment dat testele au aratat ca barbatul ar fi seropozitiv, insa examinarile ulterioare au infirmat diagnosticul, iar botosaneanul isi continua incercarile de a lua virusul mortal. "Incurcate sunt caile Domnului sau incurcata-i boala. El crede ca HIV este o boala care se trateaza", a precizat Carmen Alexa, presedintele Asociatiei "Tereza". Reprezentantii asociatiei sustin ca, desi 90% dintre persoanele cu HIV isi informeaza partenerul despre boala lor, unii refuza sa se protejeze. "Nu stiu ce ii determina sa faca acest lucru. Poate dorinta de a avea un copil. Unii spun ca dragostea", a adaugat Carmen Alexa.

Medicii specialisti au in evidenta peste 10 cupluri discordante, adica un partener seropozitiv si altul nu, dar si copii sanatosi din mame seropozitive. O tanara de 24 de ani, de exemplu, are un micut de trei ani fara nicio problema, iar acum e insarcinata. "Daca mama ia tratament corect in timpul sarcinii, iar copilul primeste imediat dupa nastere tratamentul adecvat sunt foarte mari sanse sa fie sanatos", spune un medic specialist.

Explicatii cautate de cadrele medicale

Cadrele medicale nu au o explicatie pentru modul de "selectie" a virusului. "Literatura de specialitate arata ca din 10 barbati care au raport sexual neprotejat cu o femeie seropozitiva, doar unul se infecteaza. Ideea ca ar fi imuni este aparenta. PH-ul, sistemul de aparare, contribuie foarte mult. Sunt multe cazuri in care sotul are hepatita B, iar ea nu are, iar acest virus este cel mai rezistent. Din fericire HIV nu este prea rezistent in mediile uzuale", a spus un medic specialist din cadrul Sectiei de Boli Infectioase.

Virusul Imunodeficientei Umane (HIV), care cauzeaza SIDA, se transmite prin sange, lichid seminal si secretii vaginale. Virusul este prezent si in saliva, dar in cantitati mici, nefiind semnalata nicio infectare prin saliva. Tantarii pot bea sangele celor infectati cu HIV, dar digera virusul, insa pesimistii spun ca va veni ziua in care virusul HIV va deveni imun pentru digestia tantarilor si se va declansa o pandemie. In schimb, altii nici nu cred ca virusul este mortal. Asta mai ales ca unele persoane infectate duc o viata normala ani la rand, iar cand mor, decesul lor este pus pe seama gripei, a tuberculozei sau cancerului.  

Numarul persoanelor cu HIV este in crestere

In evidentele Directiei de Sanatate Publica figureaza 184 de persoane care beneficiaza de tratament impotriva HIV. Ingrijorator este faptul ca numarul lor creste lunar, in vara fiind depistate 10 cazuri. O posibila cauza ar putea fi lipsa de educatie, in judet existand persoane care consuma frecvent bauturi alcoolice si intretin raporturi sexuale intamplatoare. "Sunt oameni care ar da toti banii din lume sa scape de aceasta afectiune crunta, iar altii chiar fac totul sa o capete. Cu toate ca au fost informati, au fost consiliati, unii aleg boala. Perspectiva de a castiga niste bani nemunciti li se pare mai atractiva decat pretul pe care il platesc pentru aceasta afectiune si din pacate nu le putem face nimic", a mai spus presedintele Asociatiei "Tereza".

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii