Instante supraaglomerate cu procese

joi, 16 februarie 2012, 21:07
2 MIN
 Instante supraaglomerate cu procese

Pensionati, transferati sau promovati pe la alte instante, magistratii au plecat din instanta botosaneana, iar numarul de dosare creste de la o zi la alta cu 150-200 de cauze noi. Situatia cea mai grava se inregistreaza la Sectia Civila, unde cei care au deschis procese la inceputul lunii au primit termene spre sfarsitul anului. De exemplu, un dosar de divort depus pe 8 februarie a primit termen abia pe 12 septembrie, in timp ce o contestatie depusa pe 13 februarie impotriva unei amenzi date de Compania Nationala de Drumuri Nationale si Autostrazi se va judeca pe 1 octombrie.

Magistratii spun ca totul este cauzat de volumul urias de munca raportat la cel mai mic numar de judecatori care a existat vreodata la Judecatoria Botosani de la Revolutie incoace – doar 15 – in conditiile in care schema prevede 28 de magistrati. „In cursul anului 2011, la Sectia Civila au functionat efectiv 10 judecatori, fiind desfiintate trei complete de judecatori definitivi si doua de judecatori stagiari, dosarele acestora fiind redistribuite magistratilor ramasi in activitate", a explicat judecatorul Alina Mihaela Palacanu.

Magistrati distribuiti judetului

Din cauza volumului mare, pentru echilibrarea volumului de dosare, prin decizia Colegiului de conducere al instantei s-a decis mutarea unui judecator de la Sectia penala la Sectia civila. Mai mult, urmare a promovarii examenului de capacitate si a examenului de admitere in magistratura din 2011, incepand cu 8 februarie, la Judecatoria Botosani au fost numiti prin decret prezidential patru judecatori, carora li s-a configurat complet de judecata din  martie. „Dosarele inregistrate in aceasta perioada vor primi un termen relativ mai scurt, pana cand vor fi incarcate si completele acestor judecatori nou veniti", a completat Alina Mihalea Palancanu. Dar viitorul e la fel de sumbru pentru ca, din acest an, Judecatoriile au primit in competenta instanta de tutela, disputele in materie comerciala pana la valoarea de 500.000 lei, iar iminenta intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, care instituie noi proceduri, va da si mai mult peste cap instanta botosaneana.

Instante preferate notarilor

Situatia, sustin magistratii, e intretinuta inclusiv de justitiabili care, desi au si alte posibilitati pentru a-si rezolva problemele, continua sa deschida actiuni in instanta. Asa se face ca, desi in judet exista opt mediatori, putin apeleaza la acestia. La fel se intampla, spun magistratii, si in cazul divorturilor sau al partajelor. Desi acestea pot fi realizate in fata notarului public, cuplurile care aleg sa se despart prefera instanta. Explicatia se regaseste insa in costuri. Daca la Primarie taxa de desfacere a casatoriei e de cel putin 500 de lei, la Notariat poate ajunge si la 700 de lei daca sunt copii, la aceasta suma adunandu-se si TVA-ul, ori la instanta taxele sunt de 13 ori mai mici – adica undeva la 40 de lei. La aceasta suma se adauga, insa, tariful avocatului, care ajunge si la cateva sute de euro.

In plus, procedurile dureaza tot cateva luni pentru ca la deschiderea actiunii cei care doresc sa divorteze la primarie sau notariat primesc un termen de gandire de 30 de zile.

 

Sursa Monitorul de Botosani

Comentarii