Mii de oameni adunati de credinta

duminică, 24 octombrie 2010, 20:25
3 MIN
 Mii de oameni adunati de credinta

Slujba oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a adunat mii de credinciosi de toate varstele. Dupa sfintirea bisericii, a urmat Slujba Sfintei Liturghii, oficiata pe un podium amenajat langa sfantul lacas de cult. Din soborul de preoti au facut parte parintele protopop Lucian Leonte, preotul paroh Petru Chirvase si preotul misionar Daniel Dascalu.

Oamenii au stat ore in sir la rand pentru a se ruga

Curtea bisericii a fost neincapatoare, multimea de credinciosi rugandu-se in cor, alaturi de fetele bisericesti. In acelasi timp, alti botosaneni au asteptat ore in sir la rand pentru a se inchina in Sfantul Altar, stiut fiind faptul ca doar sfintirea bisericii este momentul cand toti crestinii se pot ruga acolo. Randul s-a intins pe trotuarul de pe Strada Marchian, apoi Bulevardul "Mihai Eminescu" pana in dreptul Casei Tineretului. Credinciosii nu au contenit sa vina spre biserica, astfel ca si dupa lasarea intunericului o mare de enoriasi astepta in rugaciune pentru a trece prin Sfantul Altar. La fata locului s-au aflat jandarmi, politisti comunitari si cadre de la Politia Rutiera care au monitorizat bunul mers al slujbei si procesiunii.

Credinciosii au ascultat cu evlavie cuvantul de invatatura al IPS Teofan. Inalta fata bisericeasca le-a recomandat sa se imbrace in haine de apostoli, de traitori si marturisitori ai Evangheliei lui Hristos. "Aceasta marturisire a dumneavoastra catre toti si catre toate, cat de mult bine v-a facut Dumnezeu, se poate manifesta, iubiti credinciosi, in mai multe feluri. In primul rand in viata de familie, in al doilea rand la locul de munca, in alt treilea rand in contextul in care ne gasim, in viata de enorias, adica de membru al unei obsti parohiale", a subliniat, printre altele, IPS Teofan. Mitropolitul le-a mai spus participantilor la slujba ca viata fara de Hristos este o viata in zadar si i-a indemnat sa aseze biserica parohiei in centrul vietii lor, unde sa-si petreaca macar cate doua-trei ore pe saptamana.

Crestinii au spus in cor Crezul si Tatal Nostru, atmosfera fiind una inaltatoare. Multi si-au impreunat mainile si s-au rugat cu lacrimi in ochi pentru vremuri mai bune.

In finalul slujbei, multi copii au primit Sfanta Impartasanie chiar de la IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. "Am venit cu gandul sa ma rog in Sfantul Altar, sa ma rog bunului Dumnezeu pentru reusita in viata, sanatate si sa obtin un loc de munca. Am incredere ca Dumnezeu ma va ajuta sa-mi gasesc si eu un loc in aceasta lume", a declarat Mihai Cuciureanu.

Autocare cu credinciosi venite din Vaslui

Alaturi de botosaneni, la slujba au participat si oaspeti din judetul Vaslui, adusi la Botosani cu trei autocare, dar si de la Iasi. "Prin forma si arhitectura ei biserica este unica in zona noastra. Imi place foarte mult, este o biserica deosebita cum deosebiti sunt si preotii care slujesc aici", a mentionat profesorul pensionar Constantin Ionescu. In finalul slujbei au fost impartite bucate traditionale. Sarbatoare a fost si pentru bolnavii internati in Spitalul Judetean, pentru care parohia a pregatit pachete cu alimente.

"Fara ajutorul permanent al lui Dumnezeu, celui in Treime laudat, n-am fi putut implini aceasta lucrare", a explicat preotul paroh, inaintat ieri la rangul de iconom stavrofor.

Constructia lacasului a durat 10 ani

Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" din Botosani a fost construita intre anii 1999-2008. Lacasul de cult impresioneaza prin stilul bizantin si prin arhitectura lui Bogdan Negoita. Stilul, unic in spatiul eclezial botosanean, este o combinatie a planului central. Intrarea in biserica este precedata de un pridvor deschis sub forma de portic, avand la nivelul etajului functia de cafas. Pe acoperisul bisericii au fost puse cinci cruci, una mare in centru, iar cate una pe fiecare latura.

In curtea bisericii a fost adusa o cruce de marmura, din judetul Vaslui. Coincidenta sau nu, crucea a apartinut unei tinere, Maria Maga, trecuta la cele vesnice pe 24 octombrie 1866.

Credinciosii sunt asteptati si astazi pentru a trece prin Sfantul Altar.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii