Morminte vandute la pachet cu mortii

marți, 30 martie 2010, 20:28
3 MIN
 Morminte vandute la pachet cu mortii

O noua afacere se profileaza in vremuri de criza – tranzactiile cu monumente funerare deja construite.

Criza locurilor de veci si dorinta multor botosaneni de a-si ingropa rudele decedate in zonele centrale ale cimitirelor creeaza premisele unei noi practici, respectiv reconcesionarea unor locuri de veci, operatiune care se poate face in baza unor declaratii notariale. Astfel, pot deveni concesionari ai unor morminte mostenitorii de drept ai defunctilor sau persoanele care cumpara monumentul funerar facut la un mormant. Rudele celui inhumat merg la notar si declara ca sunt unici mostenitori si ca doresc sa vanda monumentul funerar. Cu declaratia notariala se prezinta la administratia cimitirelor, unde solicita reconcesionarea respectivului loc. 

Tranzactii legale

Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv, confirma faptul ca se fac tranzactii cu monumente funerare. "Locul este concesionat, nu se poate cumpara, nu se poate vinde. Se fac tranzactii cu lucrarile facute la morminte. Omul vine la mine, face o cerere si spune «va rog sa-mi reconcesionati doua locuri in cutare loc pentru ca am dobandit lucrarea constand din cruce, bordura etc» si da o declaratie pe propria raspundere ca asa este si eu automat dau aprobare de reconcesionare", a spus Gheorghe Pricopi.

Directorul Urban Serv nu are nimic impotriva reconcesionarilor unor locuri de veci pentru ca prin aceasta metoda nu vor mai fi morminte parasite in cimitire. "Am locuri in zone centrale de care nu mai raspunde nimeni, mie imi convine sa aiba proprietar. Sa aprinda o lumanare, sa taie buruienile din jur", mai spune Gheorghe Pricopi.

Oseminte "gazduite" in acelasi mormant

Dupa reconcesionare, groparii aduna cu grija osemintele celui care a fost inmormantat in respectivul loc si le pun intr-o cutie care ramane in acelasi mormant. Tot acolo raman si eventualele resturi de sicriu sau haine. Deshumarea se face numai in prezenta rudelor defunctului. In unele cazuri, este oficiata si o slujba religioasa. Din respect pentru cel ingropat in mormantul obtinut prin reconcesionare, unii mentin la mormant si numele acestuia. Au fost situatii in care, in baza unor aprobari speciale, osemintele au fost duse in alte orase din tara.

100 de reconcesionari aprobate in 2009

Stelian Gavril, sef formatie administrare cimitire din cadrul Urban Serv, sustine ca din moment ce o persoana demonstreaza in baza unei declaratii notariale ca este proprietar al unui monument funerar, el este obligat sa-i primeasca cererea in vederea reconcesionarii mormantului respectiv.

Tranzactionarea unor monumente funerare presupune si o latura financiara care poate ajunge chiar si pana la cateva mii de lei. Acest aspect nu intra in responsabilitatea administratorii cimitirelor, Stelian Gavril precizand ca "pe noi ne intereseaza ca toate mormintele sa aiba concesionari".

Anul trecut au fost aprobate aproximativ 100 de reconcesionari, dintre care 30 pentru morminte vechi, in care s-au facut inhumari in urma cu mai multi ani. De la inceputul anului, sunt deja 18 astfel de tranzactii, toate pentru morminte unde se afla oseminte. Aceasta practica este confirmata si de faptul ca, desi zilnic sunt cate trei-patru inmormantari, sunt putine solicitari de locuri de veci noi.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii