Puscarie adusa de bac-ul pe bani

marți, 22 ianuarie 2013, 21:52
3 MIN
 Puscarie adusa de bac-ul pe bani

Spaga de la examenul de bacalaureat de la Colegiul Economic „Octav Onicescu", din vara 2010, s-a transformat in ani de puscarie pentru actorii principali. Trimisi in judecata pentru luare si dare de mita, presedintele Comisiei de bacalaureat, profesorul universitar Leonache Dragoi, si vicepresedintele Comitetului de parinti, Mihaela Carmen Ciuraru, au fost condamnati ieri, de magistratii Tribunalului Botosani, la cate doi ani de inchisoare. In cazul femeii, la pedeapsa s-a adaugat si o condamnare mai veche de un an inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta, in cazul careia magistratii au revocat suspendarea.

Mai mult, profesorul Leonache Dragoi, de la Facultatea de Textile-Pielarie a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi", a primit interdictia de a mai face parte din comisiile de bacalaureat, iar magistratii au dispus confiscarea de la acesta a 5.400 de lei, bani care ar fi facut obiectul mitei. „Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare", a declarat Liliana Chiabac, consilier in cadrul Biroului de informare si relatii publice al Tribunalului Botosani.

Pana la pronuntarea unei sentinte definitive, cei doi raman in libertate.

Proces maraton

Sentinta de ieri a venit dupa o ancheta care a durat un an si patru luni si un proces maraton in care au fost audiate sute de persoane. Ancheta a fost initiata in iulie 2010, dupa proba de matematica, cand procurorii au fost anuntati ca o parte dintre candidati si-ar fi „cumparat" notele. Pe 2 iulie, masina cu care era dus la Iasi presedintele Comisiei de bacalaureat a fost oprita si perchezitionata la Copalau, atunci fiind gasita, langa o parte din bani, si lista cu elevii „cotizanti". Cercetarile au fost extinse asupra celorlalti membri ai Comisiei de bacalaureat si ai unor reprezentanti ai Comitetului de parinti.

Potrivit anchetatorilor, banii au fost stransi de parinti si predati presedintelui, dar si profesorilor supraveghetori, care i-au lasat pe elevi sa se „inspire". Alti bani au ajuns la profesorii corectori, pentru ca notele sa fie ridicate. O mica parte din suma a revenit „protocolului" asigurat membrilor comisiei de bacalaureat.

Diplomele cumparate raman valabile

La finalul examenului, toti absolventii de la „Onicescu" au promovat examenul, 90% dintre ei cu medii de peste opt.

Chiar daca procesul a confirmat ca unele note au fost „cumparate", diplomele care le-au permis absolventilor sa intre la diverse facultati nu vor fi anulate. Una dintre absolvente a reusit sa intre chiar la Academia de Politie.

55 de cadre didactice au fost amendate

La finalul anchetei, in octombrie 2011, procurorii au mers atunci doar pe inculparea profesorului Leonache Dragoi si a Mihaelei Ciuraru, ceilalti 55 de profesori care au facut parte din Comisia de bacalaureat scapand cu amenzi administrative. Conducerea Inspectoratului Scolar a dispus atunci anchete interne, insa sanctiunile au fost amanate pana la pronuntarea sentintei.  

Ancheta a fost primul caz in care s-a demonstrat modul in care sunt cumparate notele de bacalaureat. Dupa 2010, au fost introduse camerele de supraveghere in salile de examen, de atunci procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat scazand sub 60%.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Comentarii