Salariile finantistilor dublate de stimulente

vineri, 08 ianuarie 2010, 21:55
2 MIN
 Salariile finantistilor dublate de stimulente

Datele oferite de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) arata spre exemplu ca, in luna octombrie a anului trecut, salariul mediu brut la nivelul institutiei a fost de 1.070,29 de lei, suma insemnand salariul de baza la care s-au adaugat sporul de vechime si, in functie de postul ocupat, indemnizatia de conducere sau sporul pentru complexitatea muncii.

Pe langa aceasta suma, in aceeasi luna finantistii au primit stimulente in medie cate 1.537,09 lei persoana. De acesti bani au beneficiat toti cei 390 de salariati ai Directiei, indiferent daca departamentul in care activau avea legatura directa sau nu cu colectarea birurilor de la contribuabili. Valoarea stimulentelor variaza, persoanele care se ocupa direct de colectarea sumelor la buget fiind avantajate si putand primi chiar echivalentul a trei salarii intr-o luna.

Fondul de stimulente este constituit din obligatiile restante ale contribuabililor (n.r. – obligatii care au depasit termenul legal de 30 de zile pentru plata) atrase in luna respectiva, iar procentul impartit intre angajati este de 5% din valoare. Finantistii sustin ca astfel salariatii sunt incurajati sa aduca incasari la bugetul statului si ca in ciuda unui castig mediu brut de 2.607,38 lei, asa cum reiese din datele statistice, sunt printre bugetarii cel mai prost platiti. De mentionat ca, la nivelul judetului, salariul mediu in aceeasi luna a fost de 1.464 de lei.

Avand in vedere ca grila de salarizare a functionarilor publici incadrati la Fisc prevede salarii de baza de pana la 1.920 de lei, castigul unui finantist poate ajunge la cateva mii de lei cu tot cu stimulente. Declaratiile de avere ale functionarilor confirma aceste aspecte, spre exemplu un sef de birou ajungand la o leafa medie de 6.795 de lei intr-o luna, iar un director adjunct la 7.166 de lei.

Un alt avantaj al finantistilor este ca pana acum au fost ocoliti de disponibilizari, desi reprezinta unul dintre cele mai stufoase aparate birocratice.   

Sindicalistii cer majorarea lefurilor

Sindicalistii functionarilor din Finante spun ca nu sunt de acord cu acest sistem de stimulente, chiar daca este practicat la nivelul Uniunii Europene si sustin ca ar trebui renegociata grila de salarizare.

"Sistemul de salarizare este slab. Noi suntem cei care aducem banii la buget si de noi depinde modul cum se incaseaza. De la inceputul acestui an ne-a fost eliminat si singurul spor care ni se acorda, cel de vechime", a declarat Andrei Paramanov, lider de sindicat. In opinia acestuia, finantistii ar trebui sa beneficieze de alte cateva sporuri, respectiv sporul de categoriei de incadrare si sporul de ecran.  

Chiar daca a fost un an de criza, anul trecut Fiscul a reusit sa depaseasca nivelul incasarilor facute in 2008 cu 1,4%, adunand 667,81 milioane de lei, ceea ce inseamna ca lunar a existat si un buget de stimulente.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii