Sanse la viata primite in afara familiei

luni, 01 martie 2010, 22:32
2 MIN
 Sanse la viata primite in afara familiei

Majoritatea sunt abandonati inca de la nastere de parinti, care dupa ce afla ca bebelusul s-a nascut cu handicap, nu mai doresc sa stie nimic de el. "Cand sunt adusi li se dau doar cateva zile de supravietuire, dar majoritatea au deja ani buni de cand sunt cu noi", spune Marius Pohoata, directorul Complexului "Sfantul Spiridon".

Cei de la centru au devenit si mama si tata si chiar mai mult pentru copiii care nu pot fi ingrijiti de parinti sau ai caror parinti nu pot sa le ofere atentia necesara. La ora actuala sunt 96 de suflete adapostite de centrul de la Botosani, cel mai mic rezident avand un an si patru luni, iar cel mai mare 25 de ani. Asta desi, odata cu implinirea varstei majoratului, asistatii ar trebui mutati in centre rezidentiale pentru adulti. "Am reusit sa integram in centre de adulti aproape 20 de tineri. Unii nici nu au locuri, iar pentru altii e greu sa se integreze printre cei normali. La unii daca ii facem sa mearga de la hrana pasata la hrana faramitata e un mare pas inainte", a mai precizat directorul centrului, adaugand ca pentru a obtine un progres minor este nevoie de o munca de luni de zile.

Multi dintre copii au probleme extrem de grave, unii fiind hraniti cu seringa printr-o sonda, de trei sau patru ori pe zi. Altii nici nu pot fi miscati. "Facem fata, dar usor nu-i. Ne implicam peste ceea ce ne cere meseria, pentru ca altfel nu putem. Si sunt multe zile in care cei care pleaca de la munca sunt marcati de ceea ce au avut parte in ziua respectiva", a specificat Marius Pohoata.

Complexul "Sfantul Spiridon" are 55 de angajati.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii