Sute de medici fug la bolnavii strainilor

miercuri, 07 iulie 2010, 21:42
4 MIN
 Sute de medici fug la bolnavii strainilor

Avand in vedere ca plecarile se vor adauga disponibilizarilor absolut inevitabile din spitalele botosanene, in special cele in care s-a taiat un numar foarte mare de paturi, autoritatile sanitare locale se asteapta la "un an de doliu" pentru sanatate. Astfel, cele mai afectate vor fi chiar unitatile mari, respectiv Spitalul Judetean, Maternitatea, Spitalul de Psihiatrie si Spitalul de Copii. "2010 este un an negru pentru sanatatea botosaneana, in care prevad ca cel putin 300-400 de persoane vor parasi sistemul sanitar", a precizat Gheorghe Apetroaie, director adjunct in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

"Aici nu mai putem sta"

Printre cei care vor pleca mai intai se afla tineri, reducerea veniturilor cu 25% punandu-i in imposibilitatea de a se descurca. "Astept sa fac nunta si plecam amandoi, pentru ca si el este in sistem. Banii pe care ii strangem la nunta ne vor fi de extrem folos sa putem incepe. Plecam oricum, prin firma sau prin niste prieteni care deja sunt acolo, dar aici nu mai putem sta", a spus un asistent botosanean.

Post abandonat dupa 20 de ani

Un alt exemplu este cel al unei asistente care a ales sa ia calea strainatatii dupa mai bine de 20 de ani de munca in domeniu. "Am o rata de 1.800 de lei pe luna. Din august, dupa taierile salariale voi avea un salariu de 1.950 de lei. Daca mie imi poate explica cineva cum m-as descurca aici sunt bucuroasa sa primesc sfaturile. Mi-am facut toata documentatia pentru Anglia si astept interviul cu angajatorul", a afirmat o asistenta din cadrul Spitalului Judetean "Mavromati".

Deficit de medici pe mai multe sectii

Unul din medicii de la Sectia de urologie a Spitalului Judetean a plecat in Franta, iar dupa ce sectia a fost transformata in compartiment, un altul ia in serios aceasta posibilitate. Bolnavii ar urma sa fie deserviti de un singur medic.

Situatia nu este mai buna nici la cardiologie, unde au plecat trei medici, iar reducerea numarului de paturi si cresterea numarului de pacienti le fac meseria un adevarat calvar celor trei specialisti ramasi.

O parte din medicii Spitalului de Obstetrica si Ginecologie si-au depus deja documentatia la Minister pentru eliberarea actelor necesare plecarii in strainatate, dupa ce unitatea sanitara a pierdut aproape jumatate dintre paturi si mai multe sectii au fost desfiintate.

Nici medicii rezidenti nu au o tragere de inima prea mare de a veni in spitalele din Botosani, desi acum sunt platiti de aceste unitati. "Termin rezidentiatul si plec in Franta. Un prieten deja mi-a gasit un post. Din primul salariu si prima de instalare imi pot plati rascumpararea catre spitalul care mi-a platit scolarizarea", a spus un medic rezident din cadrul Spitalului Judetean "Mavromati".

Locurile ramase libere vor fi imposibil de ocupat

Problema va fi cu adevarat mare pentru ca majoritatea celor care vor pleca isi vor lua concediu fara plata pentru un an, astfel ca postul va ramane blocat in acest timp, iar unitatea nu va putea face noi angajari. "Potrivit contractului colectiv, aprobam cererile de concediu fara plata daca au cum sa demonstreze ca au contract de munca in afara. Sunt multi care au renuntat la sistem pentru ca s-au acomodat acolo, unde sunt platiti mult mai bine. Cred ca toti se gandesc acum la plecare", a mentionat Livia Mihalache, managerul Spitalului de Copii.

Fenomenul este aproape imposibil de controlat, in conditiile in care plecarile nu mai sunt in evidenta vreunui for local, asistentii sau medicii putand pleca in strainatate doar in baza unui certificat de conformitate de la Ministerul Sanatatii sau a unei diplome de recunoastere a studiilor in Uniunea Europeana.

Toate aceste plecari si imposibilitatea angajarii altor cadre medicale in loc face ca media de varsta a personalului medical din judet sa fie tot mai inaintata. Reprezentantii DSP spun ca, odata cu trecerea spitalelor la comunitatile locale, dorinta de economie va fi tot mai mare, iar personalul va fi cel vizat pentru reducerile la buget. "Nu poti face economii la lumina, la caldura, la apa si la mancarea pentru pacienti. Singura economie care se poate face intr-o unitate sanitara cu paturi este economia cu personalul. Din nefericire, cu mai putini medici si personal mediu sau auxiliar serviciile medicale actuale vor avea de suferit", a specificat Gheorghe Apetroaie.

60% dintre medici au intentia de a emigra

Intr-un interval de numai un an, aproape 100 de medici, asistente si infirmieri au plecat peste granita, iar in acest an se preconizeaza ca cifrele ar putea fi de trei ori mai mari, ajungandu-se chiar si pana la 10% procente din totalul asistentilor din judet. Conform unui studiu al Colegiului Medicilor din Romania, aproximativ 60% dintre medicii din intreaga tara au intentia de a emigra la un moment dat. Cei mai multi dintre acestia sunt din orase mici, unde nu au mijloace de a-si desfasura activitatea in conditii normale, lucru care duce la plafonare, mai ales daca sunt si prost platiti. De asemenea, 60% dintre cei care vor sa plece sunt barbati cu varste pana in 45 de ani. Cele mai cautate tari sunt in continuare Italia si Spania, insa tot mai multe cadre medicale se indreapta acum spre Anglia, Irlanda in sau Peninsula Scandinava.

Din cauza exodului medicilor bolnavii din judet vor gasi tot mai greu un specialist la care sa se trateze, iar unele sectii sunt chiar in pericol de a ramane fara niciun doctor.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii