Trotuare ocupate cu chioscuri parasite

joi, 13 august 2009, 21:34
2 MIN
 Trotuare ocupate cu chioscuri parasite

Ruginite, cu geamuri sparte, cu bucati de tabla atarnand, unele dintre acestea reprezinta un adevarat pericol pentru botosaneni, in special pentru copii. In timpul unei simple plimbari pe strazile principale ale municipiului pot fi inventariate chioscurile parasite. Astfel unul se afla langa sediul Urban Serv, unul la Directia Muncii, la stadion (si cel mai avariat, din care se desprind bucati de tabla), unul la Magazinul Util, doua in Primaverii, doua in capatul liniei de tramvai 102. La intersectia Aleii Mihail Kogalniceanu cu Primaverii se afla un chiosc parasit cu tot cu marfa in el.

"Daca intarziem cu plata concesiunii, imediat suntem luati in vizor de reprezentantii Primariei. Constat insa ca cei de la Primarie nu manifesta aceeasi operativitate si in privinta celor care si-au abandonat chioscurile pe domeniul public", a declarat proprietarul unui chiosc stradal. 

City managerul Adriana Zaiceanu recunoaste faptul ca aceste chioscuri parasite afecteaza imaginea municipiului. De aceea, chiar in sedinta de permanenta a Executivului Primariei de acum trei zile, s-a discutat aceasta situatie. Problema este ca trebuie respectata o intreaga procedura pana la ridicarea efectiva a relicvelor unor activitati comerciale de pe domeniul public. "Stim ale cui sunt, trimitem notificari la proprietari si le dam un termen de 15 zile pentru a le ridica. Daca nu se conformeaza, le ridicam noi si le ducem la Serviciul de Interventii Edilitare (n.r. – SIE). De acolo, pentru a le redobandi, proprietarii trebuie sa plateasca", explica Adriana Zaiceanu. Potrivit acesteia, foarte putini sunt comerciantii interesati sa reintre in posesia chioscurilor. Altii insa, desi au renuntat la activitate de luni bune, platesc in continuare concesiunea pentru a nu pierde respectivul loc si mentin si chioscul in acea locatie.

Taxa pentru recuperare

Costica Pasparan, seful SIE, declara ca de la inceputul acestui an au fost ridicate trei chioscuri. Potrivit acestuia, este o procedura greoaie, pentru ca mai intai trebuie ca proprietarul sa apara cu o restanta la plata concesiunii. Apoi, reprezentantii Serviciului Patrimoniu fac adresa la primarul municipiului, in vederea emiterii unei dispozitii de ridicare a chioscului. "Si proprietarul este notificat. Nu le putem ridica oricum, pentru ca, desi toate sunt distruse, ei pot sa prezinte fotografii facute la incetarea activitatii si sa spuna ca noi le-am devastat chioscurile", a mentionat Costica Pasparan.

La sediul SIE se afla depozitate patru chioscuri ridicate din municipiu. Proprietarii acestora trebuie sa plateasca intre 100-150 de lei, reprezentand contravaloarea serviciului de ridicare si transport, precum si restanta inregistrata de plata concesiunii. In aceste conditii, proprietarii renunta sa le mai revendice, din cauza ca trebuie sa plateasca mai mult decat valoarea chioscului. "Luna aceasta vom mai ridica din municipiu cateva chioscuri", anunta Costica Pasparan.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii