Cutremurele se succed in ultimele zile

joi, 25 noiembrie 2010, 21:08
2 MIN
 Cutremurele se succed in ultimele zile

De la inceputul acestei saptamini, Vrancea a fost zguduita usor de peste 30 de seisme, cu magnitudinea cuprinsa intre 1,3 si 4, 3 grade pe scara Richter.

Potrivit site-ului Institutului de Seismologie Aplicata din Romania (ISAR), marti, in  zona Vrancei au avut loc sase seisme. Cel mai puternic cu o magnitudine de 4,3 grade Richter.

Miercuri, alte cinci cutremure de mica intensitate s-au produs in zona muntilor Vrancei. Magnitudinea acestora a fost cuprinsa intre 1,5 si 2, 6 grade. Nici ieri pamintul nu a fost linistit. Trei cutremure au avut loc dimineata, dar si dupa prinz. Toate acestea s-au produs la adincimi cuprinse intre 10 si 20 de kilometri.

Cutremurele sub cinci grade nu sint in general simtite de populatie, dar sint inregistrate de aparatele de la ISAR. Seismologii spun ca activitatea seismica a fost foarte intensa in ultima vreme, cind s-au produs multe cutremure de mica intensitate. Cu toate acestea, in Vrancea nu exista pericolul unui cutremur devastator. De altfel, directorul Institului National pentru Fizica Pamintului (INFP), Gheorghe Marmureanu, a contrazis in mai multe rinduri teoriiile privind producerea in 2010 a unui cutremur devastator in Romania.

"Cutremurele din ultimele zile sint de intensitate foarte mica. Problema este ca aparatura existenta este de ultima generatie si inregistreaza si seisme de 0, 5 grade, practic ca o adiere mai puternica de vint. Cutremurele de suprafata din Vrancea nu trebuie luate in considerare. Cel mai puternic seism de suprafata din zona respectiva a avut loc in anii 1850 si nu a depasit 5, 7 grade pe Richter. Astfel de cutremure nu au relevanta. In Vrancea, pericolul este reprezentat de cutremurele de adincime. Iar din acest punct de vedere trebuie sa stam foarte linistiti, nu se pune problema unui cutremur devastator", ne-a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul INFP.

Populatia este linistita si de directorul ISAR, care exclude varianta unui cutremur devastator. "Statistic, seismele mai mari se produc in acest sfirsit de an. Nu e motiv de teama, pentru noi e un moment de analiza. Tendinta e de crestere, dar nu e atit de rapida ca sa apara un seism de peste 7, intr-un timp atit de scurt. Cel putin 20 de cutremure au fost inregistrate in ultimele doua zile", a spus Victorin Toader, directorul Institutului Roman de Seismologie Aplicata.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii