Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Evazionistii au "fraierit"statul cu peste un million de dolari!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In anul 2010, prejudiciile create in urma comiterii infractiunilor de evaziune fiscala au fost mai mari decit in anul precedent. Combaterea evaziunii fiscale a fost unul dintre obiectivele prioritare ale politiei romane, dupa cum sustin oficialii, in ultimii ani, agentii economici si persoanele fizice care realizeaza profituri, fiind in atentia politistilor de la economic si a lucratorilor fiscali. Sistemul de identificare a evazionistilor pleaca de la serviciile de informatii, cele care ofera datele de baza, de la care se declanseaza anchetele penale. Apoi, intra pe fir Directia de Finante si Garda Financiara, institutii care pot impune sechestru asigurator pe bunurile societatilor in culpa. Apoi, politistii si procurorii sint cei care intocmesc materialul de urmarire penala si incearca sa recupereze prejudiciile. "In 2010 prejudiciile produse au fost mai mari, implicit si procentul de recuperare. Activitatea noastra in acest sens se desfasoara intr-un sistem integrat, din care mai fac parte cei de la Directia de Finante, Garda Financiara, Vama, Servicii de Informatii. Saptaminal facem un grup de lucru, stabilim ce avem de facut, analizam eficienta masurilor luate si stabilim obiectivele urmatoare. Este important sa identificam cit mai multi agenti economici sau persoane fizice care realizeaza venituri si nu platesc taxe catre stat. Datele statistice din 2010 arata ca obiectivele politiei pe linie de combatere a evaziunii fiscale au fost realizate in mare masura. In acest sens, au fost intocmite mai multe dosare penale decit in 2009. Mari evazionisti au provenit din sfera agentilor economici in domeniul agro-alimentar, constructii, prelucrare a materialului lemnos sau alcool. Sint noua domenii de activitate prioritare pentru combaterea evaziunii fiscale stabilite de politia romana. Problema este ca probatiunea in cazul evaziunii fiscale este foarte grea pentru ca necesita expertize si  cheltuieli foarte mari", ne-a spus comisarul sef Ionel Popescu, seful Politiei vrincene. Potrivit informatilor obtinute de la institutiile abilitate, in Vrancea marile evaziuni s-au facut, culmea, doar in domeniul comercializarii carnii si a constructiilor. Nimeni nu sufla o vorba despre evaziunea cu alcool, petrol, traficul cu tigari sau cu masa lemnoasa.

    44 de dosare penale si 162 de sechestre

    Potrivit DGFP Vrancea, pentru combaterea evaziunii fiscale s-au verificat cu prioritate contribuabilii din domeniile cu risc fiscal ridicat (alcool, tutun sau lemn) firmele care au inregistrat pierderi succesive in ultimii 3-5 ani, care au inregistrat deconturi succesive cu sume negative de TVA si nu au solicitat rambursarea, cele care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006-2008 sau care au realizat tranzactii cu inactivi. In anul 2010, urmarea masurilor intreprinse de DGFP Vrancea, a fost atrasa la bugetul de stat suma de 64,17 milioane lei, iar in perioada ianuarie -februarie 2011 s-au mai adaugat alti 6,14 milioane lei. In 2010, Fiscul a inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea pentru continuarea cercetarilor 41 sesizari penale cu un prejudiciu adus bugetului de stat in valoare totala de 10,02 milioane lei. In primele doua luni ale anului 2011 au fost inaintate Parchetului  inca trei sesizari penale cu un prejudiciu de 0,85 milioane lei. "In urma inspectiilor fiscale efectuate in 2010 au fost identificati un numar de 2.249 contribuabili care s-au sustras de la plata obligatiilor si pentru care au fost emise decizii de impunere in suma de 62,89 milioane lei, fiind instituite 145 masuri asiguratorii in valoare de 17,83 milioane lei. In perioada ianuarie - februarie 2011, in urma inspectiilor fiscale efectuate au fost identificati un numar de 358 contribuabili care s-au sustras de la plata obligatiilor si pentru care au fost emise decizii de impunere in suma de 5,92 milioane lei, fiind instituite 17 masuri asiguratorii in valoare de 0,92 milioane lei", ne-au precizat oficialii DGFP Vrancea.

    Prejudiciu de aproape un milion de dolari

    Jumatate din acest prejudiciu este constituit dintr-o singura trimitere in judecata, respectiv pe numele lui Constantin Chiticaru, de 36 de ani din Onesti. Conform procurorilor, Chiticaru este acuzat ca, in calitate de administrator al Valmiada Stil, din Focsani, a produs o evaziune fiscala de aproape 1,7 milioane lei, fiind acuzat si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Chiticaru este acuzat ca a utilizat facturi false catre un partener de afaceri, SC Isarion Slovacia SRL, si nu a evidentiat in actele contabile operatiunile comerciale efectuate, sustragindu-se de la indeplinirea obligatiilor fiscale de peste 1,7 milioane lei, suma din care 57.000 lei reprezinta impozitul pe profit. Si Marius Laica din Homocea se numara printre evazionistii de top. Procurorii au stabilit ca Laica, 22 de ani, in calitate de administrator al SC Marinterclas Homocea a creat un prejudiciu statului de peste 500.000 lei. Conform rechizitoriului, in doar doua luni, in 2009, Laica a dus mai multe cantitati de carne in judetul Prahova, la unul dintre cei mai mari producatori de preparate din carne, Caroli Foods SRL Pitesti, dar si la o societate din Giugiu, SC Bass Trans Serv SRL Joita. Administratorul societatii din Homocea, pe linga faptul ca nu a inregistrat in contabilitate nici una dintre facturile fiscale cu care a transportat marfa, a folosit pentru a justifica provenienta acesteia, documente de conformitate provenind de la o societate din Adjud, autorizata pentru transarea carnii si pentru prepararea acesteia. Procurorii vrinceni au trimis-o in judecata si pe mama lui Marius Laica, pe care au acuzat-o de comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala. In calitate de administrator al SC Marandion SRL Homocea, in perioada iunie-decembrie 2009 femeia de 60 de ani nu a inregistrat in evidenta fiscala diverse operatiuni constind in vinzari de carcase de bovine si ovine, in valoare de 150.000 lei. Prin neinregistrarea facturilor, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 28.000 lei. Un alt dosar privitor la o evaziune fiscala "de top" este cel in care Laurentiu Pantus, administrator al societatii SC Oxigen Pantus, cu activitate in domeniul constructiilor. Conform procurorilor, in perioada aprilie - iunie anul 2009, Laurentiu Valentin Pantus, de 37 de ani, nu a inregistrat in evidenta contabila 64 de facturi fiscale, in timp ce intre noiembrie 2008 si martie 2009 nu au fost intocmite deconturi TVA. Pentru toate acestea, lui Pantus i s-a retinut un prejudiciu adus bugetului de stat in valoare de peste 530.000 lei. Dosarul a fost, ca si in cazul lui Chiticaru, repus pe rol pentru schimbarea incadrarii juridice.

    Directiva IGPR - prindeti tot mai multi evazionisti!  

    Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cadrul IPJ Vrancea, precizeaza ca se incearca descoperirea unui numar cit mai mare de evazionisti. "In anul 2010, am avut la nivelul IPJ Vrancea 186 de infractiuni fata de 142 in 2009. Dintre acestea, 162 au fost constatate strict de serviciul nostru, iar restul de alte formatiuni. De la inceputul anului 2011, am inregistrat 72 de infractiuni de evaziune fiscala, cu 30 mai multe decit in primele doua luni ale anului 2010. Deja am inaintat la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea opt dosare penale. In cinci dintre ele s-a dispus neinceperea urmaririi penale deorece prejudiciul a fost acoperit de invinuit in timpul urmaririi penale", ne-a spus comisarul sef Marian Harap, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor.  Cel mai mare prejudiciu l-au produs in 2010 cei patru barbati din Ploscuteni si Homocea, arestati in dosarul carnii de cal vindute ca si carne de vita in mai multe zone din tara. Florin Radu, Bogdan Radu, Ciprian Bleajbu si Razvan Turcanu sint acuzati ca au prejudiciat statul cu 102.000 lei. Cei patru au efectuat si alte activitati de comert cu carne de vita adevarata si nu si-au achitat darile la stat. "Acestia nu inregistrau in evidentele contabile a societatii livrarile de carne efectuate si veniturile obtinute. Dosarul se afla in lucru la serviciul nostru", ne-a mai spus Marian Harap. Ultimul evazionist prins de politisti este un barbat din Golesti. Marius Viorel Buica, este acuzat ca a prejudiciat bugetul de stat in perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2007, in calitate de persoana fizica autorizata,  sustragindu-se de la plata obligatiilor fiscale, intocmind in fals bordeouri de achizitii si facturi. Barbatul a fost incarcerat la Penitenciarul Focsani.

    Cea mai "subtire" evaziune - cu putin sub un miliard de lei vechi

    Procurorii recunosc ca cele mai multe cazuri de evaziune fiscala inseamna o munca elaborata, uneori de luni intregi. Acestia mai spun ca au fost si cazuri de autosesizare a organelor de cercetare penala insa, cele mai multe dintre infractiuni sint sesizate de inspectorii fiscali. "Anul trecut au avut de solutionat 245 de dosare privind infractiuni de evaziune fiscala. Am finalizat cercetarile in 141 de dosare, din care 25 cu trimitere in judecata, cu 26 de inculpati. Doi dintre ei sint si arestati in aceste cauze. Cu doua-trei exceptii, s-au facut trimiteri in judecata pentru prejudicii mai mari de 100.000 de lei", a declarat procurorul Paul Mihaila, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea. Acesta a precizat ca, in cele 25 de rechizitorii, prejudiciul total inregistrat este de 3,2 milioane lei. "In cazul in care prejudiciul creat este de pina la 50.000 de euro si este recuperat, inceteaza urmarirea penala iar invinuitului i se aplica doar o amenda administrativa. In cazurile in care care prejudiciul depaseste un milion de euro, competenta de solutionare revine Directiei Nationale Anticoruptie", a precizat procurorul Paul Mihaila. Procurorii se tem insa ca dosarele de evaziune fiscala vor fi din ce in ce mai multe, in actuala conjunctura economica.

     

    Sursa: Ziarul de Vrancea


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri