Pompierii stresati fac naveta la expertiza psihologica

duminică, 31 ianuarie 2010, 20:15
2 MIN
 Pompierii stresati fac naveta la expertiza psihologica

Pompierii vrinceni sint expertizati periodic, desi la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea nu este angajat un psiholog pentru a-i consilia pe cei care trec prin situatii profesionale mai dificile. Incidentul in care au fost implicati doi pompieri de la ISU Botosani a adus in discutie problema expertizelor psihiatrice la care sint supusi periodic angajatii inspectoratelor pentru situatii de urgenta din tara.

In urma cu doua saptamini, un servant de la statia de pompieri Dorohoi l-a impuscat mortal pe seful sau, care era totodata si cel mai bun prieten al sau. Dupa ce a furat 12 arme, subofiterul le-a ascuns in podul casei bunicii sale. Apoi, acesta s-a urcat intr-un taxi, care l-a dus in mijlocul unei paduri, linga o manastire, unde ar fi vrut sa se spovedeasca. Dupa citiva pasi, acesta si-a pus doua pistoale la timple si s-a impuscat. Fratele servantului care a comis crima a spus ca totul s-a petrecut pentru ca acesta nu mai suporta jignirile aduse de colegul sau.

S-a spus ca multi dintre cei care indeplinesc misiuni operative ramin marcati dupa ce intervin la accidente rutiere mortale sau trebuie sa scoata victimele carbonizate in urma incendiilor pe care le sting. Posibilitatea ca printre victime sa fie si cunoscuti le creeaza acestora un stres in plus, dupa cum recunosc specialistii.

Dupa incidentul de la Dorohoi s-a aflat ca 24 de inspectorate din tara, printre care si cel din Vrancea, nu au un psiholog angajat. Oamenii din aceste formatiuni fac examinari psihologice la inspectoratele de politie sau la jandarmerii, dar si la unitatea centrala din Bucuresti.

"In acest moment, postul de psiholog la ISU Vrancea este vacant. Cu toate acestea, periodic, personalul cu grad ridicat de risc este expertizat. Astfel, conducatorii  auto, servantii si cei din posturile de paza trec in anumite perioade pe la psiholog. Soferii nostrii au fost deja expertizati, la finalul anului 2009, iar cei de la paza si servantii vor merge in perioada urmatoare. Examenele psihologice se realizeaza cu specialisti din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care testeaza personalul care duce la indeplinire misiunile operative", ne-a spus sg. maj. George Dumitrache, ofiterul de presa de la pompieri.

Seful ISU Vrancea, lt.col Flaviu Chiscop, ne-a precizat ca aproape 75 la suta din personalul institutiei deruleaza actiuni operative. In acest moment, ISU Vrancea are peste 400 de angajati.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii