ArcelorMittal, in pericol

vineri, 26 iunie 2009, 19:53
3 MIN
 ArcelorMittal, in pericol

Un nou val de disponibilizari se anunta la ArcelorMittal Roman, dupa ce, in acest an, numarul salariatilor a scazut deja cu citeva sute, ca urmare a unei scheme de plecari voluntare. Conform spuselor liderului Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu, directorul general si directorul de resurse umane din cadrul ArcelorMittal Roman s-au aflat la Galati, pentru a stabili o noua schema de plecari voluntare.

Prin cea de-a doua etapa de plecari voluntare, 600 de salariati ar urma sa fie "maturati" din fabrica, fapt ce ar putea duce la inchiderea unor capacitati de productie ale ArcelorMittal Roman.

Liderul de sindicat Gheorghe Ciobanu a precizat ca a aflat de la salariati vestea aplicarii noii scheme de plecari voluntare si ca reprezentantii conducerii nu au putut fi contactati pentru a confirma sau infirma aceasta intentie.

"Nu am reusit sa vorbim cu reprezentantii conducerii. Joi, directorul general si directorul de resurse umane s-au aflat la Galati, unde au discutat pe tema acestei noi scheme de plecari voluntare, in urma careia 600 de salariati ai fabricii ar trebui sa plece acasa. Angajatorul avea, insa, obligatia de a consulta sindicatele pe aceasta tema, conform prevederilor acordului Comitetului European de Intreprindere, semnat de patronat si sindicate in anul 2007. Conform celor auzite de la oamenii din fabrica, din cei 1.385 de angajati ar urma sa mai ramina la munca aproximativ 800, iar cei care se inscriu pe listele de plecari voluntare ar urma sa primeasca, fiecare, cite 10.000 de euro. Suma este infima fata de beneficiile acordate celor care s-au inscris in schemele de plecari voluntare trecute. Acestia beneficiau de 250 de milioane de lei vechi si primeau in continuare salariile, timp de 24 de luni", a afirmat Gheorghe Ciobanu.

Liderul de sindicat a mai afirmat ca, la ArcelorMittal Roman, sindicatele sint tratate cu indiferenta de conducerea fabricii si ca, in fabrica romascana, dialogul social este "mimat" de patronat. "In cadrul Comitetului European de Intreprindere, noi am solicitat sa ne fie prezentata o situatie clara a fabricii din Roman, precum si previziunile grupului pe tema viitorului acesteia. Din pacate, reprezentantii ArcelorMittal gasesc diferite metode de a mima ca poarta un dialog social solid, insa, in realitate, asa ceva nu se intimpla. Dovada este situatia din fabrica, unde sindicatele afla nu de la conducere, ci de la salariati, ca 600 de oameni vor fi trimisi acasa. Acordul Comitetului European de Intreprindere a fost semnat doar ca sa «dea frumos» in mass-media. Aceasta situatie nu este unica. Noi am mai transmis adrese conducerii grupului Arcelor, Comitetului European de Intreprindere si conducerii societatii ArcelorMittal Roman, in care am precizat ca de situatia deplorabila a fabricii nu sintem de vina noi, salariatii, ci conducerea societatii", a precizat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Acesta sustine ca sindicatul este dispus sa apeleze la institutiile judetene si nationale, dar si la instantele de judecata, pentru a obliga patronatul sa respecte acordul Comitetului European de Intreprindere. Conform acestui acord, conducerea ArcelorMittal Roman avea obligatia de a anunta sindicatele atunci cind apareau premise ale unor noi disponibilizari sau plecari voluntare din fabrica. "Un lucru grav este ca organigrama si normativele de personal se fac prin localuri aflate in afara fabricii, exclusiv de reprezentantii conducerii. Acestea trebuie realizate in fabrica, cu participarea sindicatelor. Am ridicat aceasta problema, iar un director mi-a replicat ca atit Codul Muncii, cit si contractele de munca sint perimate si comuniste. Vom sesiza institutiile statului si, daca nu ne vom rezolva problemele, vom ajunge si in instanta. Daca lucrurile continua asa, vom sta multa vreme pe scarile tribunalelor", a mai spus Gheorghe Ciobanu.

Vestea unor posibile noi plecari din fabrica a venit intr-un moment grav pentru societatea ArcelorMittal. De la 1 iunie, laminorul de sase toli se va inchide, urmind sa fie trecut in conservare. Teoretic, vor continua sa functioneze, periodic laminoarele de 16 si de 20 de toli. In conditiile in care in fabrica ar mai ramine sa lucreze doar 800 de salariati, doar un singur laminor ar mai putea functiona, conform calculelor liderului Sindicatului Liber Petrotub.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii