Debut cu stingul in campania de vaccinare

marți, 25 noiembrie 2008, 20:36
5 MIN
 Debut cu stingul in campania de vaccinare

Campania de imunizare impotriva cancerului de col uterin a inceput cu stingul, cei mai multi dintre parintii implicati anuntind ca vor refuza vaccinul, pe motiv ca nu au fost suficient de informati. Parintii elevelor de clasa a IV-a se declara bulversati de informatiile pe care le au la dispozitie – mai bine-zis, de lipsa acestor informatii despre vaccinurile impotriva cancerului de col uterin – si spun ca nu vor fi de acord cu vaccinarea. Unii reclama faptul ca nu li se spune care tip de vaccin va fi folosit pentru copilul lor, altii reclama faptul ca vaccinurile nu sint suficient testate si ca nu au informatii legate de efectele secundare si pericolul acestora.

Chiar daca sedintele cu parintii nu au fost organizate, inca, in toate scolile si nu au fost adunate declaratiile de la parinti, cele mai multe previziuni se indreapta spre un procent destul de scazut al celor care vor accepta vaccinarea. "Inca nu avem declaratiile, dar, din primele discutii, parintii au spus ca vor refuza vaccinul. Sint parinti care au venit la scoala cu materiale informative, culese de ei de pe internet, si care au spus ca ei nu considera justificata vaccinarea", a spus profesoara Ana Borcan, directorul Scolii nr. 3. "Sedintele cu parintii vor avea loc miercuri, cind vom sti cu exactitate citi copii vor fi vaccinati si citi vor refuza. Nu cred ca vaccinul va fi acceptat in unanimitate", a spus profesorul Mihai Armanu, directorul Scolii "Mihai Eminescu", unde exista patru clase de-a IV-a. In judetul Neamt sint 2 483 de fetite de clasa a IV-a.

Intr-o proportie de aproape 90%, parintii refuza vaccinarea fetelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin. Motivul este informarea insuficienta cu privire la eventualele efecte adverse ale serului. Ieri s-a dat startul campaniei gratuite de vaccinare a fetitelor de 10 – 11 ani. In scolile din Roman si zonele limitrofe orasului, campania a debutat cu instruirea parintilor. Este prima faza a vaccinarii din cadrul campaniei initiate de Ministerul Sanatatii, care isi propune sa imunizeze peste 100 000 de eleve din intreaga tara. Urmatoarele doua doze vor fi administrate in lunile ianuarie si mai 2009. Decizia administrarii acestui vaccin s-a luat datorita faptului ca sase femei mor in fiecare zi in Romania din cauza cancerului de col uterin, iar 3 000 de femei sint diagnosticate in fiecare an cu aceasta boala.

Reticenta si in mediul rural

Actiunea initiata de Ministerul Sanatatii naste controverse inca de la inceput. Daca parintii din mediul urban, care au acces la informatie, refuza sa-si vaccineze fetele, situatia este asemanatoare si in mediul rural. Pentru a scapa de griji si acuze, autoritatile medicale au realizat un formular tipizat pentru "refuzul" parintilor care nu sint de acord sa-si vaccineze fetele. Vaccinarea propriu-zisa nu a inceput, insa, intrucit in scoli se organizeaza, in aceste zile, sedinte cu parintii, la care participa medicii scolari – in scolile din oras – si medicii din dispensarele comunale – in scolile rurale.

Directorilor unitatilor scolare li s-a cerut sa-i convinga pe parinti de necesitatea vaccinarii fetelor impotriva cancerului de col uterin, dar acestia spun ca nu pot interveni in luarea unei decizii atit de importante. In Scoala Cordun ar trebui sa fie vaccinate noua fetite. Discutiile preliminare avute intre conducerea scolii si parinti au scos la iveala faptul ca acestia nu sint de acord cu administrarea vaccinului. Parintii vor semna pe formular ca sint informati cu privire la vaccinarea impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), cu privire la riscurile potentiale ale vaccinarii si la datele rezultate din cercetari stiintifice efectuate in legatura cu vaccinarea si consecintele neefectuarii acesteia.

Si, totusi, parintii nu cunosc mare lucru despre efectele secundare ale acestui vaccin. "Parintii sustin ca, in conditiile in care vaccinul nu este implementat de o perioada mai lunga de timp, exista riscul unor efecte negative. De fapt, noutatea naste multe temeri. Nimeni nu este obligat sa-si vaccineze copilul. Fiecare parinte va face exact ceea ce crede de cuviinta ca este mai bine pentru copilul lui. Si eu as ezita, daca as fi pusa in fata unei astfel de decizii", a spus Georgeta Diaconu, directoarea Scolii Cordun.

Situatia este asemanatoare si in Scoala Averesti. "Familiile sint puse in fata unei decizii rapide. In lipsa unor informatii complete si a raspunsurilor clare despre efecte si riscuri, multe dintre acestea vor prefera sa nu isi dea acceptul pentru vaccin. Reticenta parintilor, pe care nu o poate acuza nimeni, este consecinta lipsei de informare. Eu cred ca este un vaccin binevenit", a spus Maria Cenusa, directoarea Scolii Averesti.

Nici parintii din Valea Ursului nu mai stiu ce sa creada. In timp ce unii specialisti declara ca vaccinul este eficient si ca nu are efecte secundare, altii sustin exact contrariul. Conducerea scolii i-a reunit, ieri, pe parinti, sa le vorbeasca despre necesitatea vaccinului. "Am distribuit materiale informative si pliante, dar decizia apartine parintilor. Este suficient ca una-doua familii sa refuze vaccinarea, pentru ca, pe urma, sa le urmeze si celelalte. Oamenii au aflat  despre controversele legate de acest vaccin si ne asteptam ca multi parinti sa nu accepte", a spus Iuliana Spatariu, directoarea Scolii Valea Ursului.

Vaccinul, refuzat si de medici

Controversa din jurul campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a divizat si lumea medicala. Daca autoritatile din domeniu sustin ca vaccinul este benefic, unii medici deja si-au exprimat refuzul  de a participa la aceasta campanie de vaccinare. "Personal, sint tatal unei fetite si nu sint de acord cu aceasta campanie de vaccinare. Ca medic, nu pot intelege graba cu care s-a achizitionat vaccinul. Eu pun aceasta graba pe seama unor interese financiare. In primul rind, autoritatile ar fi trebuit sa asigure si specialistii care sa faca acest vaccin. Noi, ca medici de familie, am facut luni de pregatire inainte de a administra diverse vaccinuri. Nici noi, nici medicii scolari, nu am fost pregatiti. Ar fi trebuit sa ni se prezinte studii complete despre modul in care actioneaza acest vaccin, despre efectele secundare. In plus, vaccinul are numai doi ani de cind a fost introdus, ori, pentru ca un vaccin sau medicament sa fie aprobat, trebuie mult mai multi ani de studii si teste. Eu refuz categoric sa particip la aceasta campanie de vaccinare", a afirmat doctorul Filip Panait, medic de familie din comuna Bira.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii