Dictionar de elev „cool”

duminică, 09 noiembrie 2008, 17:50
2 MIN
 Dictionar de elev „cool”

Pentru ca suna cam asa: "Aveam azi o «tirsa» sa vin la scoala", zice un tinerel cu gluga hanoracului trasa bine pe ochi. De ce-avea nici o tragere de inima sa vina la scoala s-ar lamuri mamaia imediat, din urmarea conversatiei. Cu singura conditie, sa si inteleaga. "Proful de fizica e «naspa». Si azi ma «spameaza»". Cu alte cuvinte, profesorul de fizica si-a pus in gind sa-l asculte tocmai azi.

Din loc in loc, isi fac aparitia in discutii si cuvinte ca "trist", "bestial", "genial" sau "beton", care par sa fie din limba romana, dar care nu inseamna nici pe departe ce-au insemnat odata. "Betonul", de exemplu, n-are nimic de-a face cu constructiile. Cuvintul desemneaza "o chestie supermisto", dupa cum explica chiar liceenii. Sau, cu alte cuvinte, este superlativul absolut al lui "bine". Tinerii participanti la discutia de mai sus n-au zabovit prea mult. N-avea rost "s-o arda degeaba", cind aveau  asa o "jale la stomac". Asa ca au dat "cu praf de mers" si s-au facut nevazuti in cautarea a ceva care sa le potoleasca foamea.

Pe linga limbajul cu iz smecheresc, fara de care nu poti fi considerat "cool" in scoala sau in gasca, liceenii nu ezita sa foloseasca in vorbire si limbajul prescurtat, utilizat pe messenger, pentru a face economie la tastatura. Asa ca ei nu se scuza spunind "ma intorc imediat", ci "brb" (eng. – be right back) si, atunci cind aud o gluma buna, nu se mai prapadesc de ris, ci "LOL" (eng. – "laug out load"), prescurtarea venind de la expresia similara in limba engleza. OMG ("Oh, my God!"), altfel nu ar mai putea fi considerati "de belea".

Atit profesorii de limba romana, cit si psihologii, spun ca aceste limbaje sint, pentru tineri, un limbaj inventat, care ii ajuta sa se diferentieze. Pe timpuri, era limba pasareasca, apoi a fost rindul cuvintelor provenite din tiganeasca. "Chiar daca nu pot fi de acord cu el, consider ca acest limbaj este folosit din dorinta de emancipare sI de a fi «altfel». Nu cred ca poate fi daunator, atit timp cit el ramine o gluma cu prietenii si nu o a doua obisnuinta", a spus Gabriela Pricope, psiholog la Colegiul National "Roman-Voda".

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii