Judetul Neamt, imperiul televiziunilor locale

luni, 10 noiembrie 2008, 20:16
6 MIN
 Judetul Neamt, imperiul televiziunilor locale

Intr-un judet cu o putere economica slaba, in doar citiva ani, s-au pus bazele unui adevarat imperiu al televiziunilor locale. Judetul Neamt bate recorduri in ceea ce priveste numarul posturilor de televiziune cu acoperire locala, in conditiile in care insumeaza 566 740 de locuitori si maximum 70% dintre acestia reprezinta potentiali telespectatori. In prezent, in judet functioneaza sapte posturi de televiziune locale ce emit in eter sau pe cablu. In spatele majoritatii acestor canale TV se afla persoane influente din sfera economica si politica nemteana.

Ale cui sint televiziunile locale?

Romascanii au la dispozitie nu mai putin de cinci posturi de televiziune cu acoperire locala sau judeteana. Rom TV apartine firmei Romtel Media Consulting SRL, a carei ultima structura de actionariat era alcatuita din Cristian Damoc, Gabriel Vasile Luncanu si Claudiu Dan Paraschiv. Consilierul local Gabriel Vasile Luncanu este actionar si la postul de televiziune Top All TV – ce apartine societatii ISP Topall -, alaturi de Georgica Arteni si Vasile Serban. Postul de televiziune CNS apartine firmei Conex Invest SRL, ce ii are ca asociati pe sotii Lucian si Cristina Grecu. Tele M Roman – statie locala a postului de televiziune Tele M Piatra Neamt – il are ca actionar pe Petru Frasila (candidat PNL la Camera Deputatilor pe Colegiul 1 Neamt), iar postul 1 TV Neamt, apartinind societatii Euromedia TV SRL, ii are ca asociati pe Gabriel si Georgiana Stefan – cunoscut fiind ca postul de televiziune al primarului municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In Piatra Neamt, alaturi de 1 TV si de Tele M, emit posturile Actual TV – apartinind societatii Timm Press SRL, ce ii are ca asociati pe Gheorghe Liciu, Lucica Liciu si Cristian Liciu, candidat PSD pe Colegiul 2 la alegerile pentru Camera Deputatilor – si TVM – apartinind fostului deputat PSD Iulian Tocu, care candideaza din nou pentru un loc in Camera Deputatilor. Posturilor de televiziune nemtene li se adauga cinci posturi de radio si cinci ziare.

Bataie pe rating si credibilitate

Despre obiectivitatea posturilor de televiziune s-a discutat, intotdeauna, mult. Fiecare post TV a avut, la un moment dat, eticheta "e televiziunea lui…". Dincolo de discutii, unii proprietari ai televiziunilor au comandat sondaje privind cota de piata pe care o ocupa posturile de televiziune din judet. "Din punct de vedere al audientei, in zona Piatra Neamt, pe primul loc intre televiziunile locale se afla postul 1 TV al primarului Gheorghe Stefan, cu aproape 60% din piata. Acesta este urmat de Tele M Piatra Neamt, cu 30%, iar diferenta pina la 100% se imparte intre Actual TV si TVM. Din punct de vedere al credibilitatii si valorii stirilor, un sondaj realizat de o firma din Bucuresti releva ca pe primul loc se afla Tele M Piatra Neamt, urmat, la mica diferenta, de 1 TV, apoi de Actual TV si TVM", afirma Petru Frasila, administratorul postului Tele M, referindu-se la un sondaj comandat de el, in primavara acestui an.

Televiziuni de… campanie

Unii proprietari de televiziuni admit ca in spatele fiecarui post de televiziune exista si anumite interese politice si economice. "Cele mai multe posturi de televiziune, posturi de radio sau ziare reprezinta, intr-adevar, si interese politice. Consider ca, pina acum, Tele M Piatra Neamt a fost un post de televiziune independent", a declarat Petru Frasila. Administratorul Tele M Piatra Neamt este, acum, candidat al PNL la Camera Deputatilor, pe Colegiul 1 din Neamt. El spune ca, data fiind inceperea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, unele posturi de televiziune si-au extins zona de acoperire in intregul colegiu unde candideaza administratorul postului de televiziune respectiv. "Din cauza campaniei electorale, unele posturi de televiziune, ca de exemplu TVM – apartinind lui Iulian Tocu – si Actual TV – apartinind lui Cristian Liciu – si-au extins zona de acoperire in colegiul pe care acestia candideaza", sustine Petru Frasila.

Cit de informati sint, de fapt, romascanii?

Desi romascanii au acces la mai multe posturi TV locale, la doua posturi de radio din Neamt si la suficienta presa scrisa, doar 75-80% din stirile de zi cu zi ajung sa fie vazute, dupa cum considera Vasile Serban, asociat la postul de televiziune Top All TV Roman. "Procentual vorbind, romascanii sint informati de televiziuni in proportie de 80%. Celelalte 20 de procente din stiri nu ajung sa fie difuzate, scrise sau montate din diverse motive sau simpatii politice ori economice. Cele mai bine primite informatii sint, in Roman, cele legate de pensii, majorari salariale, accidente rutiere, probleme ale asociatiilor de proprietari, administratie locala. Apoi, sint stirile pe teme politice. Cred ca romascanii sint satui deja de circul politic de la televizor. Pe plan local, din punct de vedere al multor telespectatori, conteaza televiziunea care are cele mai multe stiri", apreciaza Vasile Serban. "In Romania nu cred sa existe o libertate totala a presei. Noi am rezistat pe piata si datorita brandului cunoscut de populatie, si pentru ca nu am reprezentat interesele politice ale unora. CNS este pe piata romascana de aproape 15 ani, iar sondajele ne plaseaza peste celelalte televiziuni din Roman. Cred ca postul nostru este, poate, singurul din Roman care si-a pastrat credibilitatea, impactul si audienta", afirma Ovidiu Leonte, directorul postului de televiziune CNS Roman.

Din punctul de vedere al directorului postului de televiziune Rom TV, Claudia Matei, Romanul este un oras cu o piata media dezvoltata, cu un public avizat, care are de ales prin comparatie. "Acest lucru ar trebui sa determine echipele fiecarui trust media sa fie profesioniste si sa raspunda cerintelor unui public care stie ce vrea. Libertatea televiziunilor si a presei, in general, este constrinsa de partea financiara, dar scopul principal al Rom TV este si ramine informarea. Fiind un post local, Rom TV si-a asumat acest rol – de a oferi informatii, de la stiri pina la reportaje sau emisiuni de dezbatere si divertisment – astfel incit sa acoperim cit mai mult din dorintele celor care ne privesc. Insa, niciodata, nu trebuie sa uitam ca ultimul cuvint il are telespectatorul", afirma Claudia Matei.

15 ani de televiziune locala

Parerile romascanilor in ce priveste televiziunile locale sint impartite. Fiecare post de televiziune local a reusit sa isi fidelizeze o parte din public. In topul preferintelor romascanilor par sa fie, deocamdata, posturile CNS si RomTV. Mai mult, CNS reprezinta deja un "brand local", un post cu vechime si care este considerat foarte echilibrat sI obiectiv. CNS a fost lansat in urma cu aproape 15 ani. "La inceput, CNS era un post local ce reprezenta o completare a serviciilor de televiziune prin cablu oferite clientilor nostri. Postul prezenta stiri din oras si aspecte legate de functionarea retelei de televiziune prin cablu din Roman. CNS a fost, din cite stiu, primul post local de televiziune din judetul Neamt. Sint sigur ca, la acea vreme, aveam un colectiv extraordinar, format din oameni talentati, cu abnegatie. CNS luase fiinta intr-o vreme in care unele meserii ale angajatilor acestei televiziuni nici nu erau trecute in nomenclator. Aparatura se gasea greu, era foarte scumpa. In aceste conditii, prima televiziune din Roman a fost un experiment pe care nimeni nu il mai incercase. Cred ca, in cei peste 14 ani de emisie a postului CNS, se simte progresul acestei televiziuni. In mod normal, la CNS ar fi urmat sa facem investitii mari in urmatoarea perioada, insa, in contextul crizei economice, aceste investitii vor mai intirzia. CNS va ramine, insa, un post de televiziune dedicat romascanilor, va ramine pe piata si va creste odata cu societatea. Nu intentionez sa vind acest post de televiziune si nici sa-l inchid. CNS va ramine pe piata atit timp cit romascanii vor dori acest lucru", a declarat Lucian Grecu, administratorul firmei Conex Invest.

Remarcabil este ca, in timp ce in Neamt functioneaza sapte posturi de televiziune, in Iasi – un judet cu populatie mult mai mare decit a Neamtului – exista doar doua posturi TV locale – M Bit si Tele M – alaturi de statiile regionale ale Pro TV si TVR. In judetul Bacau – judet cu o dezvoltare economica net superioara celei a judetului nostru – emit doar trei posturi de televiziune: TV Bacau (fostul Alfa TV) si Euro TV, alaturi de One TV Onesti.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii