Previziuni negre pentru viata economica a Romanului

duminică, 17 mai 2009, 18:09
3 MIN
 Previziuni negre pentru viata economica a Romanului

Criza economica, activitatea redusa din domeniul industriei, precum si lipsa de forta de munca tinara sint trei dintre marile probleme ale Romanului, in opinia oamenilor de afaceri care inchiriaza spatii comerciale firmelor. In ultimele luni, zeci de spatii inchiriate de diverse firme in oras au fost lasate pustii, cu toate ca pretul chiriilor a scazut la jumatate fata de cel inregistrat anul trecut. Nici previziunile pentru perioada urmatoare nu sint deloc imbucuratoare, in opinia oamenilor de afaceri din Roman.

La ora actuala, orasul este plin de oferte de inchiriere a spatiilor comerciale, insa, chiar daca pretul cerut pentru chirie este cu mult mai mic decit cel solicitat anul trecut, clienti care sa doreasca aceste spatii sint din ce in ce mai putini. In opinia omului de afaceri Lucian Grecu, principala cauza pentru care firmele au tras obloanele o reprezinta scaderea drastica a incasarilor.

"Fiind criza economica, afacerile din Roman au parametri economici mai slabi decit in anii precedenti. Noi am avut o politica mai flexibila fata de chiriasii nostri, in ultimele luni. Am discutat punctual cu fiecare starea afacerii desfasurate de firma respectiva, am realizat evaluari stricte, individuale, si am facut o serie de compromisuri in privinta scaderii pretului chiriei. Cu toate acestea, unele firme si-au oprit activitatea. Cauza principala a fost scaderea incasarilor, fenomen care a afectat in special patronii cu imprumuturi mari sau cu alte obligatii financiare", a afirmat Lucian Grecu. Acesta a mai precizat ca, la nivel mondial, criza economica a atins deja apogeul, urmind ca situatia economica sa se imbunatateasca, treptat, in toate tarile. "Mediul de afaceri din Romania este conectat direct la cel international. Pe piata internationala au aparut deja semnale pozitive: criza economica a atins deja punctul maxim, deci afacerile ar urma sa se redreseze in perioada urmatoare. Totusi, ca dupa orice perioada de boala, va urma o perioada de convalescenta, in care oamenii de afaceri vor fi rezervati in ce priveste cheltuielile", a mai spus Lucian Grecu.

O solutie pentru revenirea din criza a economiei Romanului este, in opinia omului de afaceri romascan Dumitru Ouatu, revigorarea sectorului de productie industriala si angajarea tinerilor in acest domeniu. "In Roman nu mai sint acum bani, nici macar sume venite din strainatate. Si acolo criza economica se resimte. In Roman, spatiile comerciale ramin libere pentru ca oferta este mult mai mare decit cererea. Cei care detin lanturi de magazine in tara au inchis magazinele din orasele mici si le-au pastrat pe cele din orasele mari, unde au dever mare si acum. Orice firma trebuie sa aiba din ce plati taxe, impozite, salarii… Problema, in Roman, este ca nu avem forta de munca tinara, care sa si consume, dar si sa produca. Tinerii sint plecati in strainatate, iar noi nu mai avem industria, care este motorul economiei. In afara de elevi, care aduc venituri barurilor, nu mai avem nimic in acest oras. Pensionarii reduc cheltuielile pentru mincare si haine, mincind mai putin sau cirpind o haina pe care o au in dulap. Automat, vinzarile magazinelor scad. Trebuie sa infiintam fabrici la Roman, sa angajam tineri, sa ii aducem inapoi acasa pe cei aflati acum in strainatate si sa le oferim locuri de munca. Pina cind ne vor veni oamenii inapoi in oras sa lucreze, sa primeasca salarii si sa inregistreze productie, acest oras nu are sanse de a-si reveni, din punct de vedere economic", a spus Dumitru Ouatu.

Atit patronii romascani, cit si cei care detin spatii comerciale de inchiriat, spun ca, desi chiriile au scazut la jumatate, clientii care vor sa isi deschida magazine sint din ce in ce mai putini. Din spusele acestora rezulta ca multi patroni romascani nu mai au acum drept tinta profitul, ci doar supravietuirea pe piata si achitarea taxelor, impozitelor si salariilor. Un spatiu comercial poate fi cumparat acum in Roman si cu 35.000 de euro, in zona centrala. Tot in centrul orasului, spatiile comerciale se inchiriaza si cu 8-10 euro pe metrul patrat.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii