Someri iesiti direct de pe bancile scolii

vineri, 11 septembrie 2009, 18:38
3 MIN
 Someri iesiti direct de pe bancile scolii

Cei mai multi dintre tinerii romascani urmeaza un liceu si apoi cursurile unei facultati sperind ca, apoi, vor gasi un loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit si ca vor primi salarii decente. Din pacate, insa, nu toti au acest noroc, mai ales daca spera ca acel loc de munca dorit sa fie gasit in Roman. In timp ce liceele si facultatile incearca sa pregateasca specialisti in domenii diverse, piata muncii pare sa aiba o cu totul alta directie, din punct de vedere al ofertelor de angajare. Astfel, in fiecare an, sute de absolventi ajung direct in rindul somerilor, cealalta optiune fiind aceea de a se angaja ca vinzatori, sudori, agenti de paza, muncitori necalificati sau confectioneri, pe salarii apropiate de minimul pe economie.

"Avantajul" absolventului somer: noua luni de plata a indemnizatiei

419 de absolventi din zona Roman, care au terminat diverse forme de studii in acest an, nu au avut alta solutie decit aceea de a se inscrie in evidentele Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ALOFM) Roman pentru a beneficia de indemnizatia de somaj. Dintre acestia, 64 au inceput deja sa primeasca aceasta indemnizatie. "Absolventii care depun documentele pentru dosarul de somaj pina la data de 31 decembrie 2009 beneficiaza de indemnizatie de somaj timp de noua luni, in loc de sase luni, ca pina acum. Din cei 419 de absolventi care au depus actele pentru somaj pina in prezent, 153 sint romascani, iar ceilalti sint din comunele din zona Romanului. 177 dintre absolventii de anul acesta care au ajuns someri sint femei", a precizat seful ALOFM Roman, Sorin Miron.

Din cei 419 absolventi ajunsi someri in aceste luni, 105 au absolvit scoli profesionale si scoli de arte si meserii. Cei mai multi, 227, au terminat liceul, iar aproape un sfert din total, adica 87 de tineri, au absolvit o facultate. Fata de anii trecuti, cind cei mai multi absolventi someri proveneau din rindul tinerilor absolventi de scoli profesionale si scoli de arte si meserii, anul acesta "grosul" somerilor este alcatuit din absolventi de liceu.

Au invatat ca sa ajunga muncitori necalificati

Pentru tinerii care nu au avut sansa de a se angaja dupa absolvire, in aceasta luna va avea loc o bursa a locurilor de munca. Din pacate, din ce 51 de agenti contactati de ALOFM Roman, doar trei si-au anuntat participarea, ceilalti sustinind ca efectele crizei economice sint prea puternice pentru a-si permite sa angajeze personal. Astfel, deocamdata, oferta pregatita pentru bursa locurilor de munca dedicate absolventilor contine 23 de locuri de munca, din care nici unul nu se adreseaza tinerilor cu studii superioare. Absolventii pot alege dintre locuri de munca in domeniul constructiilor sau in cel al pazei.

Judetul Neamt "bate" media pe tara la somaj

La nivelul judetului Neamt, rata somajului a crescut, pina la finalul lunii august, la 6,7%, fiind mai mare cu 0,2% fata de cea inregistrata in luna precedenta si depasind rata medie a somajului din Romania, care este de 6,6%. La sfirsitul lunii august, 13.801 de nemteni nu aveau, oficial, locuri de munca, numarul somerilor din judet crescind cu 326 fata de cel inregistrat in luna iulie. 6.993 de someri din Neamt beneficiaza, inca, de indemnizatia aferenta.

Din cei aproape 14.000 de someri din judet, 5.086 locuiesc in Roman si in comunele arondate Romanului. Dintre acestia, 1.981 sint femei, iar 3.058 nu mai beneficiaza de indemnizatie de somaj. Numarul somerilor din Roman a ajuns la 1.610, dintre ei 726 fiind femei. 555 de someri din Roman nu mai primesc nici un leu de la stat. In timp ce ponderea somerilor este, la Roman, de 3,3%, cea mai mare pondere a somajului se inregistreaza in comuna Valea Ursului (16,5%), in comuna Oniceni (15,2%) si in comuna Boghicea (11%). Cea mai mica pondere a somajului se inregistreaza la Gheraesti (1,1%) si la Sabaoani (2%). Numarul somerilor din zona Roman care beneficiaza de indemnizatia aferenta este acum de patru ori mai mare decit cel inregistrat in august 2008.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii