Suspendarea, dizolvarea sau radierea scapa firma de impozitul forfetar

miercuri, 20 mai 2009, 19:34
3 MIN
 Suspendarea, dizolvarea sau radierea scapa firma de impozitul forfetar

Sute de nemteni detin firme care nu au inregistrat profit sau venituri sau nu au derulat activitati. In consecinta, acestia cauta solutii pentru a scapa de plata impozitului forfetar, calculat incepind cu data de 1 mai. Din nefericire, solutiile sint putine: suspendarea activitatilor, dizolvarea voluntara si radierea din registrul comertului. Administratorii de societati comerciale care aleg suspendarea activitatilor trebuie sa aiba in vedere ca, in acest caz, este vorba despre intreruperea temporara a activitatii pentru o perioada de trei ani de la data solicitarii suspendarii si a instiintarii Fiscului. La cererea pentru inregistrarea mentiunii de suspendare trebuie atasata  hotarirea adunarii generale sau decizia asociatului unic. La dosar se adauga dovezile privind plata taxelor legale, timbrul judiciar – in original, certificatele constatatoare emise in baza declaratiilor – tip pe propria raspundere pentru autorizarea activitatii, declaratia – tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara la sediul social sau la sediile secundare ori in afara acestora activitatile declarate, timp de o perioada de maxim trei ani. Reluarea activitatii unei societati comerciale a carei activitate a fost intrerupta temporar se inregistreaza in registrul comertului.

Patronii pot opta pentru dizolvarea voluntara a persoanei juridice, care este urmata de radierea acesteia din registrul comertului. Dizolvarea inseamna automat intreruperea activitatilor comerciale, iar inregistrarea dizolvarii de drept a persoanei juridice se efectueaza, la cerere, in temeiul unei hotariri judecatoresti irevocabile prin care se constata dizolvarea. Inregistrarea mentiunii privind dizolvarea voluntara a persoanei juridice, inainte de data stabilita prin actul constitutiv, trebuie precedata de mentionarea in registrul comertului a hotaririi de dizolvare si publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a. Pentru inregistrarea mentiunii privind dizolvarea, cererea trebuie insotita de hotarirea adunarii generale a membrilor persoanei juridice privind dizolvarea, dovada publicarii hotaririi de dizolvare, hotarirea judecatoreasca irevocabila prin care s-a respins opozitia – daca este cazul – si dovezile privind plata taxelor legale si timbrul judiciar, in original. Cind dizolvarea este urmata de lichidare sau cind s-a deschis procedura falimentului, inregistrarea mentiunii privind lichidarea persoanei juridice se efectueaza la cerere sau din oficiu, dupa caz.

Radierea din registrul comertului consta in radierea inmatricularii. Cererea de radiere a unei persoane juridice formulata de persoana interesata trebuie insotita, dupa caz, de certificatul de inregistrare, anexele la certificatul de inregistrare si certificatele constatatoare care atesta inregistrarea declaratiilor pe propria raspundere privind autorizarea functionarii, dupa caz, in original. La cerere trebuie atasata si hotarirea judecatoreasca irevocabila de inchidere a procedurii falimentului si de dispunere a radierii, daca este cazul, hotarirea judecatoreasca irevocabila de respingere a opozitiei, daca este cazul, in copie legalizata, precum si dovezile privind plata taxelor legale si timbrul judiciar, in original. Daca inscrisurile prevazute au fost pierdute, solicitantul va depune dovada publicarii unui anunt intr-o publicatie locala, in original.

Agentii economici nemteni aflati in situatia de inactivitate temporara care este mentionata in Registrul Comertului nu achita impozitul forfetar. In cazul in care contribuabilii intra in activitate temporara in cursul anului, impozitul minim se aplica pentru perioada cuprinsa intre inceputul anului si data la care acestia inregistreaza la Registrul Comertului cererea de inscriere de mentiuni. Contribuabilii infiintati in cursul anului nu platesc impozitul minim pentru anul in care se inregistreaza la Registrul Comertului, insa sint obligati sa determine impozitul pe profit prin aplicarea cotei de 16 la suta la profitul realizat. Numai in luna aprilie a acestui an, 125 de patroni nemteni au ales sa suspende activitatile societatilor comerciale pe care le conduceau. Alte noua firme au solicitat dizolvarea voluntara luna trecuta, iar 50 de agenti economici au solicitat radierea din Registrul Comertului.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii