Tatal muzicianului Celibidache a primit o casa

Subtitlu

vineri, 19 decembrie 2008, 20:17
6 MIN
 Tatal muzicianului Celibidache a primit o casa

Multe din cladirile care au existat odata in Roman, sau care mai exista inca, dar se degradeaza constant, au apartinut unor personalitati care au pus Romanul pe harta. Pe linga povestile personalitatilor, si casele au povesti care au dat orasului un farmec aparte. Poate monumentul cel mai afectat de degradare este casa care a apartinut marelui dirijor Sergiu Celibidache. Una dintre cele mai vechi constructii din Moldova are o poveste demna de renumele proprietarului.

Donatie pentru ca a salvat viata unui copil

Este cunoscut faptul ca viata lui Sergiu Celibidache e invaluita in mister. Desi nu a recunoscut niciodata ca s-a nascut la Roman si nu se cunoaste unde a facut primii ani de scoala, istoricii s-au pus de acord asupra faptului ca el s-a nascut la Roman. Casa care ii poarta numele, aflata intr-o stare avansata de degradare, are si ea o istorie la fel de ciudata.

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu este unul din putinii oamenii care, in tinerete, l-a prins in viata pe tatal muzicianului romascan. "Tatal lui Sergiu Celibidache era ofiter, probabil la Regimentul 12 Calarasi. Casa, veche de aproape 200 de ani, a apartinut, la inceput, vornicului Done, apoi a intrat in posesia boierului Stan, care avea mosie la Botesti. Intr-o zi, tatal lui Sergiu Celibidache se plimba prin zona casei. Copilul boierului a cazut de la balcon, iar barbatul l-a prins in brate. In semn de multumire, boierul i-a donat casa respectiva", povesteste profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

Tatal lui Sergiu Celibidache a intrat in posesia casei inainte de al doilea razboi mondial. Cu toate ca era ofiter, ceea ce presupunea anume statut in societate, ofiterul Celibidache era sarac, una din pasiunile lui fiind si jocurile de noroc. Inca un mic amanunt: barbatul a fost casatorit de doua ori.

Inceputul sfirsitului

Pentru a-si putea plati impozitele enorme pe casa respectiva, tatal muzicianului a inchiriat citeva camere la doua familii. "Din discutiile pe care le-am avut cu cei care au locuit acolo, mi se povestea ca Sergiu Celibidache era un copil plin de viata si ca exersa la pian cu noaptea in cap. El si-a inceput cariera cu muzica jazz. Tatal sau s-a casatorit a doua oara. In vremea aceea, pentru ofiteri era obligatoriu ca viitoarea sotie sa aiba zestre si ea trebuia dovedita cu chitanta fiscala. Apoi, dupa venirea comunistilor, casa a fost nationalizata", mai spune profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

Cladirea care apartinea marelui muzician a fost, pe rind, sectie de spital, scoala tehnica sanitara si, in cele din urma, scoala de muzica. "De multe ori, Sergiu Celibidache spunea ca va face aici scoala de muzica cu profesori straini. Pe parcursul vietii, el si schimbat credinta, trecind de la ortodoxism la credinta zen, in care a si murit. Cladirea a fost revendicata de mostenitorii lui, care acum refuza s-o ia in primire. Asa se face ca una dintre cele mai vechi cladiri din Moldova are un viitor cit se poate de incert", mai spune profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

Sperante pentru reabilitare

Casa Celibidache ar putea reintra in circuit, in viitor. Nepotul marelui artist Segiu Celibidache s-a prezentat la Ministerul Culturii, sustinind ca vrea sa doneze cladirea din Roman acestei institutii. La rindul sau, Ministerul Culturii va transfera imobilul administratiei publice locale. "Cu sprijinul Ministerului Culturii, cladirea va fi consolidata si reabilitata. Vrem sa scoatem in evidenta legatura marelui dirijor Sergiu Celibidache cu Romanul. Anual, sau la un alt interval de timp, in cladire vrem sa organizam manifestari dedicate marelui artist – concerte, serate muzicale – pentru a evidentia personalitatea acestuia. Sergiu Celibidache reprezinta un brand pentru Roman, un motiv de mindrie pentru comunitate. Un om de asemenea dimensiune spirituala trebuie respectat ca atare", declara, la sfirsitul lunii august, primarul Dan Laurentiu Leoreanu.

Casa Celibidache va fi vizitata de experti, care vor stabili dimensiunea investitiei care trebuie realizata acolo. Pe linga organizarea unor evenimente legate de personalitatea marelui Celibidache, odata reintrat in circuit, imobilul ar putea sa primeasca si alta destinatie, tot cu specific cultural.

Pentru executarea lucrarilor de consolidare si de modernizare a Casei Calibidache, autoritatile locale spera sa obtina bani si de la institutiile internationale unde a concertat marele compozitor si dirijor Sergiu Celibidache. Primarul Dan Laurentiu Leoreanu spunea, tot in luna august, ca, pe linga aceasta sursa de finantare, pentru reabilitarea imobilului – o emblema a orasului – vor mai fi bani alocati atit din bugetul local, cit si de la Ministerul Culturii. "Speram sa obtinem bani si de la institutiile culturale care l-au avut colaborator pe marele Sergiu Celibidache. In aceasta cladire am putea amenaja Casa Memoriala Sergiu Celibidache, in care sa functioneze un muzeu si in care sa fie organizate – la anumite intervale de timp – serate sau concerte", spunea primarul Leoreanu. Dimensiunea financiara a investitiei necesare pentru consolidarea si reabilitarea acestei cladiri va fi stabilita in urma unei expertize tehnice.

Sergiu Celibidache, muzician de talie mondiala

Sergiu Celibidache este considerat ca fiind unul din cei mai valorosi dirijori ai tuturor timpurilor si un rafinat specialist al muzicii impresioniste franceze, de la Debussy la Ravel. A fost foarte apreciat pentru stilul sau original si unic de a dirija, dar si pentru pedagogia de care a dat dovada in a explica arta dirijatului.

Desi Sergiu Celibidache a negat cu vehementa ca s-a nascut la Roman, arhivele Starii Civile pastreaza, inca, documentul original care atesta nasterea marelui maestru in orasul nostru. Celibidache isi incepe cariera muzicala cu improvizatii pe pianul familiei, la virsta de numai 4 ani. Primele lectii de pian si compozitie le ia la Iasi, dupa terminarea liceului continuind sa studieze muzica, matematica si filozofia, la Universitatea din Bucuresti. Acestor ani de studii le urmeaza alti ani de instruire la Academia de Muzica din Berlin (Hochschule für Musik), avindu-i ca principali profesori pe Heinz Tiessen si Walter Gmeindl, la compozitie, si Fritz Stein la arta dirijatului. In paralel, urmeaza cursurile de filozofie ale profesorilor Eduard Spranger si Nicolae Hartmann. In 1945, dupa terminarea studiilor, devine dirijor al prestigioasei Orchestre Filarmonice din Berlin, pina in 1952, cind Wilhelm Furtwangler este reabilitat de acuzatia de nazist si revine la conducerea acestei orchestre.

In timpul acestei perioade, a dirijat peste 400 de concerte, impunindu-se in lumea muzicala datorita profesionalismului, originalitatii si reflexiei sale riguroase. Paraseste capitala germana in 1954, pentru a dirija, ulterior, renumite orchestre simfonice, peste tot in lume: Franta, Italia, Suedia, URSS, Israel, Austria, Brazilia, Argentina, Olanda, Anglia, Romania. Intre 1962 si 1972, dirijeaza Orchestra Radio din Stockholm, din 1972 pina in 1977 Orchestra Radio din Stuttgart, iar pentru o perioada mai lunga, din 1979 pina la sfirsitul vietii sale, Orchestra Filarmonicii din München. A dirijat, timp de 2 ani, Orchestra Nationala din Paris (1973 -1975) si, ocazional, orchestrele radio din Roma, Milano, Torino, Florenta, Orchestra Regala din Copenhaga, Orchestra Teatrului la Fenice (Venetia).

In afara de a dirija sute de concerte, maestrul Celibidache a prezentat numeroase conferinte si a fost un profesor pasionat, dind lectii de muzicologie si dirijorat in Germania, Franta, Italia si Statele Unite. Printre compozitiile proprii se numara un requiem, un concert pentru pian si orchestra si patru simfonii. Deoarece considera ca muzica e apreciata la adevarata sa valoare doar ascultind-o in sala de concert, s-a opus cu hotarire inregistrarii concertelor sale pe discuri si difuzarii televizate. Doar catre sfirsitul carierei sale a acceptat citeva inregistrari care stau marturie artei si talentului cu care a fost inzestrat.

Printre distinctiile pe care le-a primit pentru vasta sa activitate de dirijor si compozitor putem mentiona: cavaler al ordinului "Vasa" – Suedia, premiul danez "Leonie-Sonning" (1970), profesor "Honoris Causa" la Berlin (1991), cetatean de onoare al orasului München si membru de onoare al Academiei Romane (1992), ordinul "Maximillian" pentru Stiinta si Arta (Germania, 1993), cetatean de onoare si doctor "Honoris Causa" al Universitatii din Iasi (1994). Fundatia "Sergiu Celibidache Stiftung", cu sediul la München, si-a propus continuarea operei maestrului Celibidache, printre obiectivele sale numarindu-se organizarea bianuala a festivalului care-i poarta numele si acordarea de burse studentilor merituosi si talentati.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii