12 dintre indivizii saltati de DIICOT pentru infractiuni informatice, arestati 29 de zile

joi, 05 iulie 2012, 20:37
3 MIN
 12 dintre indivizii saltati de DIICOT pentru infractiuni informatice, arestati 29 de zile

Nu mai putin de 16 indivizi au fost prezentati, in cursul zilei de ieri, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventiva. Dintre acestia zece sunt din judetul Suceava, restul fiind din orase precum Botosani, Arad, Sibiu, Iasi sau Contanta.  Este vorba despre Alex Alin Scinteie de 24 de ani, Tiberius Murgoci de 26 de ani, Gabriel Maciuc de 29 de ani, Cristian Alexandru Colibaba de 26 de ani, Daniel Puha de 22 de ani, Vasile Matei de 40 de ani, Catalin Andrei Iurescu de 26 de ani, Emanuel Covasa de 27 de ani, toti din municipiul Radauti,  Constantin Liviu Olariu de 33 de ani, din municipiul Suceava; Paul Alexandru Matner de 24 de ani, din orasul Siret; Ignat Claudiu de 32 de ani, din Botosani; Szabo Ragnar de 23 de ani, din Sibiu; Petronela Popescu de 34 de ani, din Arad; Ionel Gherasim de 34 de ani, din Iasi; Florin Cosmin Mangu de 33 de ani, din Constanta si Alin Alexandru Rusu.

Spre seara, judecatorii suceveni au arestat 12 dintre inculpati. Patru dintre acestia au fost ceva mai norocosi si au scapat de puscarie. In acest sens,  Catalin Andrei Iurescu, Emanuel Ivan Covasa, Petronela Popescu si Alin Rusu au interdictie de a parasi localitatea de domiciliu.

Cei mentionati mai sus au fost ridicati de DIICOT, in urma unor perchezitii efectuate in cursul zilei de miercuri. Astfel au fost efectuate un numar de 29 de perchezitii domiciliare in judetele Suceava, Arad, Sibiu, Brasov, Calarasi, Constanta, Bacau si Iasi, iar la sediul Serviciului Teritorial Suceava al  DIICOT urmau sa fie aduse 26 de persoane in vederea audierii.  Urmare a cooperarii procurorilor DIICOT cu autoritatile  judiciare  germane, simultan, in cauza a fost efectuata o perchezitie domiciliara in localitatea Tubingen – Germania, la un imobil apartinand unuia dintre liderii gruparii.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 – 2012, invinuitii au constitut un grup infractional organizat, actionand pe teritoriile Germaniei, Italiei, Angliei si Romaniei, in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale, prin fraudarea de conturi bancare apartinand cu predilectie clientilor bancii  POSTE ITALIENE.  Membrii gruparii obtineau prin  phishing date si adrese e-mail apartinand  clientilor  unitatilor bancare vizate si, prin  mesaje de tip spam, ii  indrumau  sa acceseze  linkuri catre pagini web clona unde sa introduca datele bancare personale (user/nume utilizator, parola acces, numar card, data expirarii), informatii care permiteau accesarea conturilor online banking. In aceasta modalitate invinuitii au accesat  fara drept conturile bancare online banking ale clientilor bancii, au efectuat transferuri frauduloase si ulterior  retrageri de numerar de la ATM-uri prin utilizarea de carduri emise de catre aceeasi unitate bancara, obtinute anterior in Italia, de catre alti membri gruparii. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la suma de 1 milion Euro. Procurorii DIICOT  au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii Secret Service  din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.

La efectuarea perchezitiilor imobiliare au colaborat ofiteri de politie judiciara din cadrul  IGPR – Directia de Combatere a Crimei Organizate – Sectiile de Combatere a Crimei Organizate  din Suceava, Arad, Sibiu, Brasov, Calarasi, Constanta, Bacau si Iasi. (P.B.)

Comentarii