Agricultura cu tractoare Lamborghini, la Plopeni

luni, 14 iunie 2010, 21:02
4 MIN
 Agricultura cu tractoare Lamborghini, la Plopeni

In timp ce in multe zone din judet si chiar din tara agricultura se mai face cu plugul tras de cai sau cu utilaje mecanizate care sunt uzate moral, in Plopeni exista si un caz al unui agricultor de succes, care a inteles importanta existentei unor utilaje bune pentru a putea fi competitiv in agricultura.

Este vorba de Gheorghe Abogatoaie care se poate mandri de mai mult timp ca agricultura o face cu tractoare noi, si nu de orice fel de marca, ci tocmai Lamborghini. Barbatul este extrem de multumit de rezultatele pe care le obtine cu aceste utilaje si spune ca, desi este oarecum novice in domeniul afacerilor in agricultura, nu regreta deloc efortul pe care l-a facut ca sa procure pentru societatea sa – SC Plop Agro SRL Plopeni, doua tractoare Lamborghini. Unul este de dimensiuni foarte mari si, desi are 207 putere, consumul de carburant este mult mai bun decat in cazul unor tractoare vechi.

"A costat 82.000 de euro si il folosesc la arat si discuit. Mai am si un alt tractor de la firma Lamborghini, care costa 24.000 de euro si are doar 55 de cai putere, pe care il folosesc la lucrari de semanat, prasit si fertilizat. Sunt foarte multumit de tractoarele Lamborghini. Mai folosesc din cand in cand la muncile agricole si doua tractoare romanesti, dar care din cauza consumului mare nu sunt rentabile. Un tractor romanesc consuma 40 de litri de motorina la hectar, iar in opt ore face cam doua hectare si jumatate, pe cand tractorul Lamborghini consuma 25 de litri pe ora, iar in opt ore poate ara o suprafata de 10 hectare", spune Gheorghe Abogatoaie.

Potrivit acestuia, tractoarele respective si alte utilaje agricole, cum ar fi o remorca de 20 de tone, o balotiera rotunda, doua prasitoare de porumb, o semanatoare de paioase si una de porumb, o masina de erbicidat cu o capacitate de 600 de litri, un plug si un combinator le-a cumparat printr-un program SAPARD. Suma totala a programului a fost de 250.000 de euro, din care 50% a reprezentat finantare europeana nerambursabila. "La inceput a mers foarte greu. Mai intai a trebuit sa facem credite la banca si cu acestea sa achitam in intregime contravaloarea utilajelor si dupa aceasta am asteptat timp de opt luni sa vina diferenta de bani prin SAPARD. Anul acesta sunt perspective in ce priveste productia agricola mai bune decat anul trecut, dar din pacate a venit criza si asta cauzeaza alte si alte probleme", spune Abogatoaie.

El este un exemplu fericit al celor care se hotarasc sa apuce pe un drum oarecum nou. Pana acum trei ani a fost angajat la Distrigaz Nord, sucursala Suceava. Dupa privatizarea acestei societati de stat si schimbarea denumirii in E.On Gaz, Gheorghe Abogatoaie s-a decis sa plece. A profitat oarecum si de faptul ca beneficiase de prevederile unei ordonante care ii acorda o serie de salarii compensatorii si a decis sa nu cheltuie aiurea banii. Impreuna cu inca sase persoane s-a hotarat sa se apuce mai serios de afaceri in domeniul agricol. Spune ca la inceput i-a fost foarte greu, nefiind de meserie, dar hotararea pe care a luat-o nu si-a schimbat-o. Intre timp, s-au schimbat unele date ale problemei, la ora actuala mai avand doar un singur asociat. Nu se sfieste sa recunoasca faptul ca a avut o colaborare buna cu primarul din Salcea, Ilie Lungu, care nu i-a pus piedici atunci cand a vrut sa ia in arenda pamant de la localnici, ba chiar l-ar fi incurajat si Primaria Salcea i-ar fi concesionat si o suprafata de teren de 90 de ari pe care sa o foloseasca in activitatile agricole. „Sunt doar cinci angajati permenenti, restul fiind sezoneieri sau zilieri. Am nevoie de acestia pentru unele lucrari de pus graul in magazie, de intors periodic cu lopata pentru a nu se aprinde sau la lucrari de fertilizare. De cele mai multe ori, zilierii sunt mai in varsta, chiar pensionari. Pe tineri nu poti conta foarte mult. Ei prefera sa stea la o bere decat sa munceasca. Uneori vine cate unul si lucreaza o zi, iar daca ii dau cinci sute de mii de lei vechi a doua zi nu mai vine la lucru, ci merge la crasma", povesteste Gheorghe Abogatoaie.

In prezent, societatea Plop Agro SRL are 600 de hectare de teren luat in arenda, o treime fiind cultivat cu porumb, 100 de hectare fiind cultivate cu grau, 18 hectare cu floarea soarelui, 40 de hectare cu triticale, 30 de hectare cu secara iar restul este, deocamdata, pajiste cu ierburi perene. Motivul principal pentru care nu a fost arata surpafata respectiva este ca a luat-o in arenda in ultima perioada si deoarece „aratura de primavara nu este atat de convenabila", a preferat sa nu insamanteze terenul pana la toamna.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii