Consiliul Judetean si ACET vor sa scumpeasca apa si canalizarea la Suceava

miercuri, 19 mai 2010, 20:41
3 MIN
 Consiliul Judetean si ACET vor sa scumpeasca apa si canalizarea la Suceava

Incepand cu data de 1 iulie se preconizeaza ca in toate localitatile care fac parte din Asociatia Judeteana de Apa si Canalizare (AJAC) si in care urmeaza a se derula proiecte de reabilitare a retelelor de apa si de canalizare sa se plateasca un pret unitar pentru aceste servicii. O prima hotarare in acest sens o va lua Consiliul Judetean Suceava care, in sedinta de vineri, va trebui sa dezbata un proiect de hotarare conform caruia locuitorii sa plateasca acelasi pret pentru serviciile de apa potabila si de canalizare, indiferent daca au domiciliul, spre exemplu, in orasul Gura Humorului sau in municipiul Suceava. Astfel, pretul cu care va fi facturat un metru cub de apa potabila va fi de 2,65 lei fara TVA in timp ce tariful pentru metrul cub de apa uzata va fi de 1,39 lei metrul cub.

Noul tarif unic va atenta din nou la veniturile sucevenilor care, in loc sa fie nevoiti sa plateasca un pret similar sau chiar mai mic in conditii de criza, vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani. Nu doar locuitorii municipiului resedinta de judet sunt in aceasta situatie, ci si cei din alte localitati unde se va scumpi fie canalizarea, fie apa potabila, fie chiar ambele servicii. "Unele localitati vor fi dezavantajate in vreme ce altele vor fi avantajate de noul pret. La Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei, Falticeni si Campulung Moldovenesc vor fi tarife ceva mai mari la serviciile de apa potabila si de canalizare. In schimb orasele Siret sau Solca vor fi avantajate din acest punct de vedere", a declarat directorul general al SC ACET SA Suceava, Stefan Groza.

Spre exemplu, in municipiul Suceava pretul la serviciile de apa potabila este 2,94 lei cu tot cu TVA iar de la data de 1 iulie ar putea ajunge la 3,15 lei. Procentual, aceasta crestere a tarifului la apa potabila ar insemna o crestere de circa sapte procente fata de cat este acum. O crestere mai mare va fi la tariful pentru serviciile de canalizare in municipiul Suceava care este, in prezent, de 1,34 lei metrul cub de apa uzata iar de la mijlocul anului va fi de 1,65 de lei. Procentual, asta inseamna o crestere de 23% fata de cat platesc acum locuitorii municipiului Suceava pentru serviciile de canalizare.

Gestiunea serviciilor publice de alimentare cu apa potabila si a serviciilor de canalizare a fost delegata, in data de 13 aprilie, societatii ACET SA Suceava. Aceasta era de mai mult timp operator regional al serviciilor de apa potabila si de canalizare in judetul Suceava, dar pana nu demult s-a mentinut o anumita independenta in ce priveste politica tarifara. Din cauza ca delegarea gestiunii serviciilor respective nu era insa singura conditie ce trebuia indeplinita de ACET SA Suceava pentru a se accesa fonduri europene, s-a hotarat ca de la mijlocul anului curent sa se uniformizeze tarifele pentru serviciile de apa si de canalizare.

Directorul general al SC ACET SA Suceava, Stefan Groza, sustine ca tariful unitar la serviciile de apa potabila si canalizare este una din conditiile care trebuie indeplinite pentru a se putea obtine fonduri europene nerambursabile necesare reabilitarii conductelor si ca in urma unor calcule aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) s-a stabilit care vor fi noile tarife la apa si canalizare. Fondurile europene nerambursabile vor fi obtinute prin Programul Operational Sectorial (POS) – Mediu, judetului Suceava revenindu-i 120 de milioane de euro iar aceste fonduri vor fi directionate spre Vatra Dornei, Suceava, Salcea, Radauti, Falticeni si Gura Humorului.

Potrivit acestuia, pe langa hotararea Consiliului Judetean Suceava vor trebui adoptate hotarari in acest sens de catre fiecare consiliu local a localitatilor care fac parte din AJAC. Cu alte cuvinte, consiliile locale de la Suceava, Gura Humorului, Falticeni, Radauti, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Solca, Radauti si Salcea vor trebui sa aprobe tariful unitar respectiv in sedinte ce vor fi tinute, cel mai probabil, in cursul lunii iunie. "Vom mentine centrele de cost separate pe fiecare localitate in parte si in acest fel contabilitatea va fi separata, dar chiar daca in unele localitati tarifele nu vor acoperi costurile serviciilor de apa si canalizare, o judecata finala va fi facuta pe intregul judet", a spus Stefan Groza.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii