Culturile agricole de toamna, deja compromise de seceta

joi, 06 octombrie 2011, 20:20
3 MIN
 Culturile agricole de toamna, deja compromise de seceta

Productia agricola de anul viitor este pusa sub semnul intrebarii dat fiind faptul ca seceta din toamna acestui an nu a permis efectuarea lucrarilor agricole. Directorul Directiei Agricole Suceava, Florinel Radutu Avasaloaiei, sustine ca agricultorii au inceput deja sa isi faca temeri in privinta productiei de anul viitor la grau, orz, triticale si rapita.  Daca anul acesta, agricultorii si-au umplut hambarele cu grau, cartofi si porumb, pentru 2012 vestile nu sunt deloc imbucuratoare. "Seceta din lunile august, septembrie si  octombrie a intarziat araturile de toamna, iar perioada optima pentru insamantat terenurile cu rapita, orz, orzoaica sau grau a fost depasita. Din cele 22.000 de hectare planificate a fi semanate cu grau au fost semanate doar 2.500, la triticale au fost planificate 1.500 de ha, insa au fost semanate doar 150 ha, la orz din cele 500 de hectare au fost semanate doar 200 de hectare. Cele 700 de hectare semanate cu rapita sunt compromise deja. Aceasta cultura a fost semanata in perioada optima insa, pe de o parte, patul germinativ nu a fost pregatit asa cum prevede tehnologia, iar de pe alta parte, seceta prelungita  a compromis cultura", a afirmat directorul Directiei Agricole Suceava.

Pamantul este atat de uscat incat utilajele nu au cum sa inainteze. La graul deja semanat, samanta putrezeste in pamant din cauza secetei.

"Slabesc patinele, se rup suruburi, se seamana in conditii foarte grele. Am tractoare de 200 CP Lamborghini, insa chiar si asa nu pot efectua lucrarile agricole. Din cele 200 de hectare pe care am intentionat sa le seman cu grau si orzoaica, am reusit doar 100 de hectare. Nu am semanat niciun hectar de rapita, dar am inteles ca intreaga cultura este compromisa. Nici la culturile deja recoltate nu reusim sa ne scoatem nici macar banii cheltuiti cu lucrarile agricole. A scazut pretul pe kilogram la porumb, soia si floarea soarelui", a spus Gheorghe Abogatoaie, fermier din Plopeni-Salcea.

Rapita compromisa in totalitate

Cultura de rapita a fost compromisa in totalitate in judet. In comuna Musenita, cele 70 de ha semanate cu aceasta cultura in perioada optima trebuie intoarse, insa, chiar si asa, aratul nu se poate efectua din cauza secetei. "Am semanat 20 de ha cu rapita, am tot sperat sa ploua in toata aceasta perioada care s-a scurs insa nici pic de strop de ploaie. Si noi si ceilalti fermieri din zona vom fi nevoiti sa aram culturile si sa le inlocuim cu o alta cultura agricola. Daca nu vom reusi in aceasta toamna sa efectuam lucrari agricole atunci vom astepta primavara anului viitor poate vom avea mai mult noroc. Pe de o parte ne-am bucurat ca am avut o productie buna la cartofi, insa pretul de vanzare este foarte mic iar, pe de alta parte, nu avem noroc sa semanam culturile de toamna. Suntem disperati", ne-a spus Florica Babias, fermier din Musenita.

Hipermarketurile vand cartofi din Covasna si Harghita

 Conducerea Directiei Agricole Suceava sustine ca in hipermarketurile din judetul nostru se vand cartofi din alte zone, inclusiv din Covasna si Harghita, din cauza ca marii fermierii locali nu dispun de utilaje agricole moderne care sa permita  sortarea si spalarea acestei culturii. "Marile lanturi de magazine prefera ca la vanzare cartofii sa fie insacuiti sau vrac, dar spalati, ceea ce marii fermieri din judetul Suceava nu fac. Am inteles ca abia acum au inceput sa achizitioneze astfel de linii tehnologice destinate efectuarii unor lucrari mai complexe pentru cultura cartofului. Trebuie ca si agricultorii suceveni sa fie mai receptivi la cumpararea unor utilaje agricole performante pentru a putea patrunde pe piata romaneasca, asa cum cer normativele europene", a spus directorul Directiei Agricole Suceava, Florinel Radutu Avasaloaie. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Judetene a Cultivatorilor de Cartofi, Vasile Ioachimescu, sustine ca este foarte greu de patruns in marile lanturi de magazine, dat fiind faptul ca decizia apartine proprietarilor acestor hipermarket-uri si care nu sunt dispusi sa stea de vorba cu fermierii. "Nici vorba sa intram cu produsele pe piata romaneasca a hipermarketurilor, nici proprietarii acestora care sunt de peste hotare si nici cei care fac achizitia produselor nu vor sa stea de vorba cu noi. S-a incercat o discutie cu ei, fiind invitati la un dialog de catre presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, dar nu au dat curs invitatiei. Am in stoc 60 de tone de cartofi pe care le voi depozita, pentru ca pretul de vanzare din aceasta perioada este foarte mic. Vom vedea in iarna sau in primavara", ne-a spus Vasile Ioachimescu. 

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii