De la 1 aprilie, pacientii suceveni vor trebui sa-si plateasca toate serviciile medicale

duminică, 29 martie 2009, 18:15
5 MIN
 De la 1 aprilie, pacientii suceveni vor trebui sa-si plateasca toate serviciile medicale

In sedinta de Senat a Societatii Nationale de Medicina de Familie la care a participat si presedinta Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie din Suceava, doctorul Doina Draga Buimistriuc, s-a hotarat, in unanimitate, sa nu semneze contractul cadru pe 2009 intrucat acesta nu contine si propunerilor medicilor de familie, context in care medicii de familie nu vor mai putea sa elibereze retete compensate sau gratuite si nu vor putea sa-si consulte pacientii gratuit pe baza asigurarilor de sanatate.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie din Suceava, doctorul Irina Badrajan, a precizat ca, au aparut normele privind contractul cadru pentru anul 2009 iar nemultumirea medicilor de familie este datorita faptului ca nu s-au luat in calcul si propunerile lor. Un alt aspect este faptul ca valoarea punctelor – modul de plata al medicilor de familie – este mai mica decat cea preconizata, respectiv punctul per capita este de 4,1 iar cel pentru servicii este de 1,5. Totodata, pentru trimestrul IV nu este garantata nicio valoare a punctului.

"Valoarea mult mai mica a punctelor si situatia incerta din trimestrul IV au condus la hotararea de a nu semna contractele pentru anul 2009. Aceste valori scazute ale punctului duc la o reducere mult mai mare a veniturilor cabinetelor medicilor de familie. Nu vom putea intretine cabinetul, context in care vanzarea cabinetului devine practic imposibila", a punctat doctorul Badrajan.

Printre nemultumirile medicilor de familie se numara faptul ca acestia vor fi obligati sa asigure si servicii de urgenta in centrele de permanenta in afara orelor de program. "Vom fi obligati sa lucram in afara orelor de program la centrele de permanenta. Saptamana noastra de lucru este mai mare decat cele 35 de ore si in week-end trebuie sa lucram in centrele de permanenta, context in care nu vom mai avea timp de odihna. Totodata, nu avem competenta de medicina de familie. Ni s-au incalcat niste drepturi fundamentale si ne-au defavorizat in continuare", spune doctorul Badrajan.

Daca medicii de familie nu semneaza contractul cadru, de la 1 aprilie pacientii vor fi nevoiti sa-si plateasca serviciile medicale. "Fara contract cadru nu putem face servicii in virtutea asigurarilor de sanatate, nu putem elibera retete compensate sau gratuite, nu putem consulta pacientii gratuit, nu putem elibera concedii", a punctat Irina Badrajan.

"Noi nu suntem medici de urgenta"

Medicii de familie, reuniti in sedinta extraordinara, au decis, sambata, in unanimitate, sa nu semneze contractul cadru pe 2009 intrucat acesta nu contine si propunerilor lor, astfel incat, de miercuri, pacientii vor trebui sa plateasca retetele compensate, consultatiile si analizele. Medicii de familie refuza semnarea contractului cadru pe anul 2009 intrucat forma actuala a documentului nu tine cont de propunerile avansate de medici si cuprinde prevederi care le incalca drepturile.

"In aceasta forma contractul nu poate fi semnat. Contine o multime de prevederi care incalca si Constitutia", a declarat, la finalul consultarilor, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu. Printre nemultumirile medicilor de familie se numara faptul ca acestia vor fi obligati sa asigure si servicii de urgenta, ca este schimbat modul de prescriere a retetelor, precum si sanctiunile prevazute, unele considerate "aberante". Rodica Tanasescu a spus ca medicii sunt nemultumiti spre exemplu de faptul ca daca acorda consultatie si tratament unui pacient care nu mai este asigurat, toate cheltuielile legate de medicatie si investigatii medicale vor trebui suportate de medicul care i le-a recomandat. "Noi dorim sa semnam contractul, dar intr-o forma rezonabila, or noi nici macar nu am fost consultati. Eu, ca medic, nu voi putea sa cer bani pentru consultatie, desi nu stiu din ce vom trai, dar nu vom avea drept sa dam retete compensate sau trimitere la analize", a mai spus Tanasescu.

De asemenea, presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a sustinut ca ordinul de permanenta, care prevede faptul ca medicii de familie vor lucra si pe salvari, a fost facut fara ca medicii sa fie anuntati. "Noi nu suntem medici de urgenta. Aceasta este o specialitate diferita, cu atributii distincte si vrem ca acest lucru sa se respecte", a explicat Mihaila. Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei a mai precizat ca pacientii ar putea fi scutiti de plata serviciilor medicale, pana la reglementarea situatiei, printr-un act aditional privind functionarea cabinetelor. Totodata, Doina Mihaila a mai spus ca medicii solicita amendarea contractului cadru.

Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2009 intra in vigoare la 1 aprilie, data de la care spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar medicii de familie sa lucreze in centrele de permanenta dupa program. Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009 a fost aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.

Conform Mediafax, principalele modificari si completari aduse contractului-cadru vizeaza ca, incepand cu 1 aprilie, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internationale (DCI). Exceptie vor face cazurile justificate medical in fisa medicala a pacientului, situatie in care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comerciala, in concordanta cu diagnosticul. In prezent, prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale. Prin aceasta masura se va imbunatati accesul asiguratilor la medicamente, procedura detaliata de prescriere pe DCI se va regasi in normele metodologice ale contractului-cadru, potrivit Ministerului Sanatatii.

Tot din 1 aprilie, farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia sa elibereze numai medicamentul care da pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescris de medic. Cu acordul asiguratului insa, farmacistii pot elibera si alte medicamente din cadrul aceleiasi denumiri comune internationale, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala. Aceste reglementari vor imbunatati accesul asiguratilor la medicamente, prin diminuarea contributiei personale suportate de catre acestia, a mai spus Ministerul Sanatatii.

In plus, noul contract cadru prevede obligatia caselor de asigurari de sanatate de a face publica lista furnizorilor cu care au incheiat contracte, precum si valoarea de contract, si la sediul acestora, nu numai prin afisare pe pagina web. Spitalele vor fi obligate, de asemenea, sa afiseze cheltuielile efectuate in luna precedenta pe pagina web a Ministerului Sanatatii, in primele trei zile lucratoare ale lunii curente.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii