Festivitati de deschidere a anului scolar in Suceava, conform traditiei, in ciuda situatiei critice din invatamant

sâmbătă, 11 septembrie 2010, 06:57
4 MIN
 Festivitati de deschidere a anului scolar in Suceava, conform traditiei, in ciuda situatiei critice din invatamant

Asta au decis directorii scolari, astfel ca prima zi a noului an scolar va fi marcata traditional, cu festivitati de deschidere, parinti, flori si invitati din partea autaritatilor locale. Noul an scolar ce debuteaza luni inseamna 54 scoli in minus la nivelul judetului Suceava, populatie scolara in scadere, personal nedidactic insuficient si profesori cu lefuri diminuate carora nu li se va deconta naveta in acest an. Peste 13.000 de elevi sunt asteptati luni in unitatile scolare de pe raza judetului Suceava.

Amaraciune, dezamagire, frustrare si sperante desarte, toate acestea constituie "bagajul" cu care au venit la scoala dascalii suceveni la inceputul lunii septembrie. Luni va fi prima zi de scoala pentru miile de elevi suceveni care fie abia asteapta sa-si revada colegii si prietenii, fie tanjesc dupa vacanta recent incheiata. Bagajul lor de inceput de an scolar a fost asigurat de parinti, ale caror buzunare au fost considerabil subtiate, insa toate acestea sunt absolut necesare pentru a incepe cu dreptul noul an.

Zilele trecute, ministrul Educatiei transmitea inspectorilor scolari sa se asigure ca in toate judetele tarii noul an scolar va incepe in forta, astfel ca elevii sa intre la ore inca din prima zi. Directorii scolari insa au anuntat ca luni vor fi organizate festivitati de deschidere – in curtea scolii, daca vremea va permite, sau in sala de sport, in conditiile in care vremea nefavorabila va impune acest lucru.

"Facem festivitate de deschidere a anului scolar. Ii asteptam pe elevi luni, la ora 09.00, in curtea scolii, daca e vreme frumoasa, daca nu, in sala de sport", a declarat Dan Popescu, directorul Colegiului "Stefan cel Mare" Suceava.

Si la scolile generale elevii sunt asteptati, conform traditiei, de invatatoare sau diriginti, pentru a face cunostinta si a-si vedea scoala si salile de clasa in care vor studia in noul an scolar. Desigur, si in acest caz, vor fi organizate festivitati de deschidere, astfel ca elevii sa-si intampine dascalii cu flori si zambete optimiste, in pofida situatiei critice si incerte in care se afla invatamantul in momentul de fata.

Amintim ca anul trecut profesorii afiliati sindicatelor din invatamant luasera decizia sa nu mai organizeze manifestari festive la deschiderea anului scolar, la care sa participe politicienii, astfel ca elevii au fost condusi direct in clase, cu mici exceptii.

Doua obiective de investitii date in folosinta si 54 de unitati de invatamant desfiintate

Privind lucrurile din perspectiva organizatorica a anului scolar, precizam ca s-au desfiintat 54 de unitati de invatamant – dintre care 37 scoli cu clasele I-IV, 15 gradinite si doua scoli I-VIII -, aplicandu-se criteriile transmise de Ministerul Educatiei si incadrarea in numarul de posturi. Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava a anuntat ca, odata cu deschiderea noului an scolar, vor fi date in folosinta doua obiective – Bazinul de inot de la Clubul Sportiv Scolar Gura Humorului si Gradinita cu Program Normal Marginea, in urma finalizarii lucrarilor. La nivelul judetului sunt in derulare 65 de lucrari de investitii cu fonduri guvernamentale, dintre care 20 obiective de investitii, doua consolidari de cladiri si 43 reabilitari.

Efectivele de elevi la clasa au fost modificate, astfel ca un profesor se va ocupa de circa 30 elevi de liceu/clasa, un diriginte va fi responsabil de tot atatia elevi de gimnaziu la clasa, iar invatatoarele vor avea intr-o clasa intre 25 si 30 de elevi. La gradinita situatia este identica cu cea de anii trecuti, grupe supraaglomerate si spatii insuficiente. Cresterea efectivelor la clasa, in conditiile in care populatia scolara este in scadere, a afectat normele dascalilor, in special cele ale profesorilor de liceu, efectul imediat fiind diminuarea fondului de salarii sau intrarea in restrangere de activitate. La toate acestea se adauga si diminuarea salariilor cu 25%, nedecontarea navetei cadrelor didactice si faptul ca marea majoritate a fost nevoita sa accepte ore la cate doua scoli, pentru a avea norma intreaga.

O alta problema care apasa pe umerii managerilor scolari o reprezinta lipsa sau insuficienta personalului nedidactic si didactic auxiliar, insa cea mai mare durere ramane lipsa fondurilor. Si in acest an scolar se merge pe principiul investitie minima si profit maxim, iar directorii scolari vor fi nevoiti sa faca in continuare economii, in principal la utilitati si consumabile.

Elevii vor incepe cursurile noului an scolar luni, 13 septembrie. In perioada 1-7 noiembrie 2010, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. Ceilalti vor intra in vacanta abia pe 22 decembrie 2010, urmand a se intoarce la scoala pe 5 ianuarie 2011. Cursurile vor fi tinute pana pe 28 ianuarie, iar in perioada 29 ianuarie-6 februarie elevii se vor afla in vacanta intersemestriala. Semestrul al doilea va incepe pe 7 februarie, urmand ca in perioada 16 – 25 aprilie 2011 elevii sa fie din nou in vacanta. Cursurile vor reincepe pe 26 aprilie si vor dura pana pe 17 iunie, dupa care elevii vor intra in vacanta de vara, pana pe 11 septembrie. Tezele de pe semestrul I al anului scolar 2010-2011 se sustin, de regula, pana la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al II-lea pana la data de 20 mai 2011. Peste 13.000 de elevi sunt asteptati luni in unitatile scolare de pe raza judetului Suceava.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii