Iarna viitoare, incalzirea Sucevei va fi asigurata tot pe carbune

luni, 19 martie 2012, 21:24
3 MIN
 Iarna viitoare, incalzirea Sucevei va fi asigurata tot pe carbune

„Proiectul in derulare pentru construirea unei noi centrale termice de catre Adrem si cel de modernizare al actualului CET sunt in compatibilitate", sustine primarul Ion Lungu. El a spus ca una din conditiile care trebuie indeplinite, iarna viitoare, pentru ca sa functioneze in continuare CET-ul ar fi o cerere mai mare de producere a energiei electrice. Liderul sindical Iordanel Secrieru a declarat ca o oferta cu privire la modernizarea actualului CET a fost trimisa, recent, chiar de una din societatile care furnizau, anii trecuti, mari cantitati de carbune.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, nu mai vrea sa renunte la actuala centrala electrica de termoficare (CET) a orasului, cel putin in iarna 2012 – 2013. Ieri, la Primarie, au avut loc discutii cu privire la functionarea CET-ului si asigurarea caldurii in iarna urmatoare, intre primar si sindicatele de la SC Termica SA. Subiectele abordate au fost mai multe, printre care si chestiuni legate de subventii, salarii, contractul colectiv de munca, insa primarul a spus ca, din punctul sau de vedere, cea mai mare problema ar fi legata de asigurarea combustibilului.

„Sunt si problemele legate de drepturile salariale importante, dar din punctul meu de vedere la SC Termica principala problema nu este legata de salarii, ci de combustibil", a declarat Ion Lungu. El a precizat ca din acest punct de vedere, cea mai buna solutie in conditiile in care pana iarna viitoare nu va fi finalizata noua centrala termica a Sucevei nu este recurgerea la centrala termica pe hidrocarburi situata langa SC Ambro SA, ci la mentinerea CET-ului actual care functioneaza pe baza de carbune.

Aceasta deoarece exista suspiciuni, chiar si in randurile unor profesionisti in domeniul termoficarii, cu privire la capacitatea de a asigura un confort termic in Suceava, in conditiile unor geruri aprige, doar din cazanele de apa fierbinte (CAF) de la centrala termica. In plus, CAF-urile functioneaza pe baza de gaz si pacura, combustibili care sunt scumpi si despre care se crede ca se vor scumpi in continuare.

In ce priveste functionarea CET-ului care este supradimensionat la nevoile actuale ale orasului, Ion Lungu a spus ca varianta ar putea fi cea prin care sa se ceara o cantitate mai mare de energie electrica in sistemul energetic national iar in aceste conditii functionarea CET-ului ar fi rentabila. „Proiectul in derulare pentru construirea unei noi centrale termice de catre Adrem si cel de modernizare al actualului CET sunt in compatibilitate", a declarat Ion Lungu. El a adaugat ca a fost informat de conducerea societatii Termica despre faptul ca sunt firme care s-au aratat interesate de colaborare cu privire la CET. „Va trebui sa analizam in continuare si sa conturam strategia de incalzire pentru iarna 2012 – 2013, pornind de la premiza ca va functiona in continuare CET-ul pe carbune", a declarat Ion Lungu.

Potrivit celor declarate de liderul sindical Iordanel Secrieru, dupa intrevederea cu primarul Sucevei, societatea care s-a aratat interesata de actualul CET este unul din furnizorii de carbune si anume Unicom Holding. Aceasta detine o baza in zona vamii Dornesti si are o relatie relativ buna cu o serie de parteneri din zona Rusiei, de unde s-a adus o mare parte din carbunele folosit la CET Suceava. In ce priveste oferta propriu – zisa a Unicom Holding, Iordanel Secrieru a precizat ca ar fi vorba de preluarea activitatii de producere a energiei termice si electrice cu ajutorul CET-ului si construirea, in urmatorii doi – trei ani a unui grup energetic cu o putere instalata de 20 – 25 MW/h, fata de cele doua grupuri ale CET-ului care au, in prezent, o putere instalata de catre 50 MW/h fiecare. Conform celor declarate de liderul sindicatului „Prometeu", intentia celor de la Unicom ar fi ca, dupa darea in folosinta a noului grup energetic, sa se renunte cu totul la CAF-uri iar producerea, pe perioada de vara, a apei calde sa se faca din noul grup energetic, avantajul fiind, spre deosebire de CAF-uri, ca si in perioada sezonului cald va putea fi furnizata energie lectrica in sistemul energetic national, nu doar pe perioada de iarna cum se intampla acum. O decizie defintiva insa nu s-a luat iar conducerea SC Termica SA Suceava nu a putut fi contactata pentru a oferi un raspuns sau a comunica un punct de vedere vizavi de oferta celor de la Unicom Holdng. (Dan PRICOPE)

Comentarii