Noi demersuri pentru o autostrada care sa lege Suceava de Polonia

joi, 06 septembrie 2012, 19:43
4 MIN
 Noi demersuri pentru o autostrada care sa lege Suceava de Polonia

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor si maresalul voievodatului Podkarpackie (Subcarpatia) din Polonia, Miroslaw Karapyta, au convenit, joi, sa faca demersuri comune pentru construirea unei autostrazi intre capitalele celor doua regiuni Rzeszow si Suceava. Podkarpackie este regiunea cea mai apropiata, ca distanta, de Suceava, a spus Nechifor, care a adaugat si ca in discutiile cu reprezentantul voievodatului polonez au ajuns la concluzia ca trebuie sa faca impreuna lobby pe langa institutiile europene pentru finantarea coridorului de transport pan-european care sa lege nordul de sudul Europei care sa includa cele doua regiuni precum si regiunile ucrainene Ivano Francivsk si Cernauti, regiuni partenere ale judetului Suceava. „Ar putea fi o mini-autostrada a Carpatilor, care sa lege capitala regiunii Podkarpackie, Rzeszow, cu Suceava", a spus Nechifor, care a aratat ca si autoritatile regionale din Ucraina doresc construirea unei astfel de autostrazi.

Discutiile intre Nechifor si Karapyta pe tema autostrazii care sa lege judetul Suceava de voievodatul Podkarpackie si care sa traverseze mai multe regiuni ale Ucrainei, intre care Cernauti si Lvov, probabil si Ivano – Frankivsk, reprezinta o continuare a demersurilor mai vechi in acest sens facute si in cadrul Euroregiunii „Prutul de Sus" si in care discutiile s-au purtat mai cu seama de administratia judeteana suceveana si cea regionala cernauteana. Totodata, au avut loc discutii si cu directorul proiectelor de retele rutiere si feroviare al Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite, Helmut Meelich. El a fost prezent la Suceava, in cursul anului trecut, unde a discutat cu privire la proiectul mai amplu de construire a unei autostrazi care sa lege Marea Baltica de Marea Neagra si care sa treaca prin judetul Suceava. Discutiile au avut loc mai intai cu autoritatile din Suceava, la Gura Humorului, pentru ca, apoi, sa aiba loc si la Siret o discutie atat cu autoritatile sucevene, cat si cu cele de la Cernauti reprezentate de Mykhaylo Papiev si Mihail Gainiceru.

Directorul TEM/TER al UNECE, Helmut Meelich, declara la acea vreme ca aceasta initiativa, de infiintare a coridorului care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, a pornit si ca urmeaza sa fie purtate discutii detaliate, inclusiv cu pozitiile tarilor implicate, Polonia, Ucraina si Romania. El considera ca dezvoltarea infrastructurii de transport in aceasta zona este doar inceputul, pentru ca aceasta va determina crestere economica, dezvoltarea industriei si turismului. Potrivit proiectului prezentat de autoritatile romane si ucrainene, autostrada preconizata va fi construita pe traseul E 85, de la Marasesti spre Siret, apoi prin Cernauti, Ternopil si va fi conectata la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev, care este in constructie si astfel vor fi interconectate coridoarele europene III, IV si IX. Trebuie mentionat si faptul ca in legea cu privire la planul national de amenajare a teritoriului a fost strecurata si o prevedere cu privire la construirea unei autostrazi de la Tisita la Suceava, fapt mentionat la discutiile de la aceea data cu Helmut Meelich.

Pe de alta parte, reluarea discutiilor cu privire la autostrada care sa treaca prin Suceava si care sa faca legatura cu Polonia a avut loc in contextul in care, ieri, Catalin Nechifor si Miroslaw Karapyta au semnat, la Suceava un parteneriat de colaborare intre judetul Suceava si voievodatul Podkarpackie. Este cel de-al 11-lea acord de colaborare semnat de judetul Suceava cu regiuni din Europa si al doilea cu o regiune din Polonia dupa cel semnat in 1999 cu voievodatul Silezia. Parteneriatul de colaborare a fost pregatit de autoritatile sucevene inca din prima parte a anului, cand vicepresedintele CJ de atunci, Vasile Ilie, a participat la Rzeszow si s-a convenit ca semnarea sa se faca in aceasta luna, odata cu deschiderea „Zilelor Culturii Polone" organizate la Suceava. La ceremonia de ieri au fost prezenti parlamentari din Polonia – senatorul Marek Konopka si Romania – senatorul Gavril Mirza si deputatii Ioan Stan, Longher Ghervazen, Eugen Uricec si Mircea Grosaru, autoritati locale din Suceava – primarul Ion Lungu, presedintele CJ Suceava Catalin Nechifor si subprefectul Constantin  Harasim – autoritati locale din Podkarpackie si Silezia, dar si consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko.

Maresalul voievodatului Podkarpackie, Miroslaw Karapyta, a declarat ca Bucovina este foarte apropiata de inima lui si de inima polonezilor. El a aratat ca cele doua regiuni fac parte din Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta o sansa de dezvoltare. „Merita sa ne acordam reciproc sprijin", a spus Miroslaw Karapyta care a subliniat ca principalii beneficiari ai acordului sunt locuitorii celor doua regiuni, in special tinerii. Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a declarat, la randul sau, ca acest acord deschide calea pentru colaborare administrativa, economica, turistica si culturala intre cele doua regiuni care sunt foarte asemanatoare. (Dan PRICOPE)

Comentarii