Peste 15.000 de suceveni au ajuns de la inceputul anului la Urgente

duminică, 29 martie 2009, 18:24
2 MIN
 Peste 15.000 de suceveni au ajuns de la inceputul anului la Urgente

Medicii urgentisti din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava au acordat asistenta medicala, in primele trei luni ale anului pana ieri, pentru nu mai putin de 15.300 de suceveni, asta in situatia in care anul trecut 60.000 de suceveni au trecut pragul Urgentelor.

Potrivit purtatorului de cuvant al spitalului sucevean, medicul urgentist Tiberius Bradatan, numarul pacientilor inregistrati de la inceputul anului si pana la aceasta ora este de 15.300 de pacienti. "Mai mult ca sigur la finalul lunii martie vom depasi 15.500 de pacienti. Fiind perioada rece ne-am confruntat cu foarte multi pacienti, putem spune ca ne apropiem de un nou record. Urmeaza perioada in care va scadea adresabilitatea catre spital, deoarece incep lucrarile agricole, context in care spre finalul anului balanta va fi echilibrata", spune doctorul Bradatan.

Un alt aspect, pe langa numarul mare al pacientilor care se adreseaza la Urgente, este faptul ca numarul medicilor care deservesc sectia suceveana este insuficient. Spre exemplu, la Spitalul Suceva la o medie de 200 de pacienti/zi sunt sapte medici de urgenta si 26 de asistente medicale comparativ cu Spitalul Floreasca din Bucuresti unde la o medie de 500 de pacienti/zi sunt 40 de medici si 120 de asistente medicale.

La 60.000 de pacienti pe an sectia suceveana are nevoie de 19 medici si peste 40 de asistente medicale. Spitalul a scos in fiecare an posturi la concurs, dar nu s-au prezentat medici. Problema majora este ca medicii urgentisti sunt foarte putini, iar dintre cei care isi termina studiile (rezidentiatul) doar 40% raman in tara.

Nu sunt medici urgentisti doritori sa profeseze la UPU Suceava

Desi Spitalul Judetean de Urgenta a scos la concursul  national de ocupare a posturilor de medici specialisti si rezidenti ultimul an, sesiunea 25 martie 2009, cinci posturi de medici urgentisti – patru de medic specialist in medicina de urgenta si unul pentru un medic rezident in ultimul an, nu s-a inscris niciun candidat.

Potrivit specialistilor, medicina de urgenta este una dintre specialitatile medicale care implica un grad ridicat de uzura fizica si morala al medicului, context in care medicii din strainatate se feresc de aceasta specializare. In aceasta situatie, medicii din Romania, prost platiti si supraaglomerati de numarul mult prea mare de pacienti care le revine, sunt la mare cautare in spitalele din tarile europene unde salariile si conditiile de munca sunt net superioare.

Desi spitalele suceveane scot an de an posturi la concurs, specialistii acestei categorii nu se inghesuie sa ocupe posturile din sectiile sucevene. Problema majora, recunoscuta pe plan national, este ca medicii specializati pentru aceasta categorie medicala sunt recrutati de spitalele straine chiar de pe bancile scolii, iar cei care mai raman in tara se indreapta spre centrele universitare.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii