Podul care se va reconstrui la Marginea nu va face fata unor inundatii ca si cele de anul trecut

luni, 06 aprilie 2009, 19:24
3 MIN
 Podul care se va reconstrui la Marginea nu va face fata unor inundatii ca si cele de anul trecut

Prefectul de Suceava acuza pe inspectorii de la Apele Romane ca "nu si-au facut treaba corect, pana la capat" in cazul podului provizoriu construit fara autorizatie de unii cetateni ai comunei Marginea. Pe de o parte, inspectorii de la Directia Apelor "Siret" Bacau, au constatat in data de 6 februarie ca nu a fost eliberat aviz pentru cetatenii din comuna Marginea care au construit podul de lemn.

Pe de alta parte, Directia Apelor "Siret" Bacau nu a solicitat acest lucru si constructorului care trebuie sa realizeze podul – Compania Natioanla de Autostrazi si Drumuri Nationale. "Doua situatii identice nu au fost tratate identic", a declarat prefectul Sorin Arcadie Popescu. In 26 februarie, prefectul a avut la fata locului o intalnire cu reprezentantii celorlalte institutii implicate. El a solicitat reprezentantilor Directiei Apelor "Siret" Bacau, lamuriri cu privire la existenta sau inexistenta avizelor pentru constructia podului prabusit, raspunsul primit fiind negativ si ca documentatia  este in curs de analiza.

"In data de 24 martie, Directia Apelor "Siret" Bacau, a eliberat avizul pentru construirea podului de la Marginea, aviz, care prevede faptul ca la punerea in functiune a podului, trebuie redeschisa si albia veche. Aici apar problemele in ceea ce priveste respectarea disciplinei in constructii, deoarece in albia veche a raului Sucevita, in anul 2001, au fost eliberate de catre Primaria Comunei Marginea 63 autorizatii de constructii pentru case, scoli si firme, iar redeschiderea naturala a albiei nu este posibila", a declarat prefectul Sorin Popescu.

Astfel, podul care este prevazut a se construi a putut fi proiectat pentru un debit maxim de 260 de metri cubi pe secunda, in conditiile in care la inundatiile de anul trecut care au rupt podul ce trebuie acum refacut a fost un debit de 334 de metri cubi pe secunda. Asta inseamna un plus de 74 de metri cubi pe secunda pentru care podul nu a putut fi proiectat, al care trebuie calculat un alt procent din motive de siguranta, ajungandu-se la un volum suplimentar de 100 de metri cubi de apa pe secunda. "Problema noastra este ca trebuie sa asiguram pe albia veche a raului Sucevita scurgerea pentru surplusul de debit ce va fi peste 260 de metri cubi de apa pe secunda", a declarat prefectul Sorin Arcadie Popescu.

Potrivit acestuia, noul pod ce urmeaza a fi construit pana la jumatatea acestui an nu poate fi adaptat la noile cote de inundatii din 2008 din cauza conditiilor existente in teren, adica a zecilor de constructii autorizate in albia raului. Practic, solutia de avarie care mai poate fi facuta in conditiile de fata este aceea ca cei 100 de metri cubi de apa pe secunda sa fie dirijati prin albia veche a raului, "deci printre case".

Potrivit acestuia, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a contractat un proiectant care sa stabileasca exact solutia tehnica si sa faca documentatia necesara pentru lucrarile de reabilitare care se impun in zona podului de la Marginea. Costul privind refacerea podului este de 3,8 milioane de lei la care se adauga si o alta suma situata intre cinci si sase milioane de lei reprezentand costurile privind canalul betonat care "obligatoriu va trebui facut pe cursul vechi, printre case".

Podul de la Marginea a fost distrus complet de ape la inundatiile din vara anului trecut. Inainte de acestea, in anul 2006, podul fusese afectat de alte inundatii, insa s-a considerat ca se poate circula in continuare cu conditia ca sa se faca anumite lucrari de consolidare in zona. In 2007 au inceput acele lucrari care, insa, nu s-au finalizat iar la inundatiile care din 2008 podul a fost rupt de ape.

Mentionam ca prin ordinul prefectului nr. 139 din 03.04.2009 a fost constituita Comisia Mixta de Verificare pe teritoriul judetului Suceava a legalitatii constructiilor amplasate in zone inundabile, a altor obiective din  albiile minore sau majore  a cursurilor de apa precum si salubrizarea cursurilor de apa. Din Comisie fac parte specialisti din: Institutia Prefectului – Judetul Suceava, Consiliul Judetean Suceava, Inspectoratul de Stat in Constructii Suceava, Directia Apelor Bacau,- Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava, Garda Nationala de Mediul Suceava si primarii localitatilor. Aceasta comisie va inventaria toate constructiile amplasate peste cursuri de apa – poduri, podete, punti pietonale si legalitatea amplasarii lor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii