Prefectii Baisanu si Doroftei au abandonat in aer liber munti de materiale de constructii pentru sinistrati

Subtitlu

duminică, 18 ianuarie 2009, 21:03
5 MIN
 Prefectii Baisanu si Doroftei au abandonat in aer liber munti de materiale de constructii pentru sinistrati

Platourile din incinta sediului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Suceava, de la Radauti, sunt transformate inca din toamna anului trecut in depozite de materiale de constructii, dupa ce Prefectura, condusa la acea vreme de Alexandru Baisanu, a dispus ca aceste materiale, destinate reabilitarii locuintelor distruse de inundatiile din vara in judetul nostru sa nu poata fi ridicate de fiecare primarie in parte care de unde urmau sa vina ci s-a decis sa fie depozitate in trei locatii la nivel de judet, de unde fiecare primarie care avea nevoie de ciment, cherestea, fier beton ori alt gen de materiale sa vina sa le ridice. De retinut ca in cazul judetului Suceava prefectura a stabilit si alte doua locatii de depozitare, la unitatile de jandarmi din Falticeni si Campulung Moldovenesc.

O idee, buna la inceput, s-a transformat insa, intr-un mare fiasco, pentru cei care au gestionat-o de la inceput – conducerile succesive ale Prefecturii Suceava asigurate de Alexandru Baisanu pana inainte de campania electorala si mai apoi de tanarul Ovidiu Doroftei. Cand Alexandru Baisanu a intrat in politica, a lasat misiunea neindeplinita in ceea ce priveste rezolvarea problemelor create de inundatiile din vara pe umerii neexperimentatului Ovidiu Doroftei, mana lui dreapta, facut prefect la apelul bocancilor dupa un sejur de o saptamana sau doua in domeniul functionariatului public in spatiul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.

In acest fel s-a ales praful din programele de refacere a caselor si infrastructurii distruse de inundatii in vreme ce materialele de constructie putrezesc, ruginesc ori se degradeaza iremediabil sub influenta factorilor atmosferici in depozitul de la Politia de Frontiera Radauti ori pe alte platforme ale unitatilor de jandarmi din Falticeni si Campulung Moldovenesc.

Vitejia de dupa razboi a fostului prefect Baisanu

Este stiut ca prefectul la acea vreme Alexandru Baisanu a aparut la Suceava la mai multe zile dupa ce inundatiile au lovit cu o forta fara precedent zeci de localitati din judet, la sfarsitul lunii iunie a anului trecut.

Cand toata lumea se dadea de ceasul mortii prin localitatile judetului, cautand solutii pentru limitarea proportiilor tragediei soldate cu pagube de sute de milioane de euro, prefectul de la acea vreme Alexandru Baisanu isi petrecea linistit ultimele zile ale sejurul sau in Franta. Ajuns in tara suparat ca i-a fost criticata lipsa de atitudine pozitiva si cea de interes pentru necazul sucevenilor – intre timp judetul fusese batut la talpa de presedintele Romaniei dar si de seful lui Baisanu de la acea vreme – ministrul de interne Cristian David care au incercat sa faca si ei ce se putea face, sa gestioneze criza, sa interpretat perfect zicala veche romaneasca – dupa razboi multi viteji se arata si a inlaturat pe toti cei ce doreau in mod sincer sa-si aduca sprijinul pentru remedierea situatiei, el declarandu-se singurul gestionar al efectelor inundatiilor, la nivel de judet.

Demne de amintit sunt si incercarile lui Alexandru Baisanu, surprinse la acea vreme de fotoreporteri, de a se poza cat mai des cu presedintele Basescu, care in acea perioada a facut vizite dese in localitatile din judet, afectate de inundatii. Toate acestea pana cand, la un moment dat, Alexandru Baisanu a incercat sa-i explice presedintelui Romaniei ca situatia este sub control si ca materialele necesare pentru reconstructia caselor distruse ar urma sa ajunga in cele din urma acolo unde trebuie dar Basescu l-a asezat imediat la locul sau, constatand franc faptul ca in Suceava s-a demonstrat o incapacitate de actiune in situatie de urgenta.

Aceasta discutie se purta la inceputul toamnei iar Alexandru Baisanu se gandea deja la reintrarea in viata politica, la campania electorala si il scosese deja la incalzire pe urmasul sau la fotoliul Prefecturii Suceava, Ovidiu Doroftei, fost director la postul de televiziune Plus TV, despre care toata lumea din Suceava stie, numai Baisanu nu, ca ii apartine. In cele din urma acesta a renuntat la functie, lansandu-se in cursa pentru Camera Deputatilor, lasandu-i locul lui Doroftei. De acum incolo, problematica sinistratilor suceveni a fost intru totul lasata la mila vremii. Preocuparile principale ale lui Alexandru Baisanu vizau campania electorala si minima instruire a lui Ovidiu Doroftei intr-ale treburilor Prefecturii, nu foarte mult, fiindca planul era ca, in situatia in care Baisanu sa nu intre in Parlament, el sa revina in fruntea institutii, multumindu-i eventual prietenului sau pentru ca a tinut scaunul cald.

Lucrurile nu s-au petrecut insa asa cum le-au planificat cei doi iar acum ies la iveala marile probleme lasate in aer, din lipsa de experienta, necunoastere ori indolenta. Cazul materialelor puse la dispozitie de Guvernul Romaniei ori de alti sponsori, pentru refacerea caselor afectate de inundatii si a infrastructurii localitatilor peste care au trecut apele in vara anului trecut este relevant.

Prefectul Onofrei a propus mutarea materialelor de construtie imprastiate prin judet intr-un depozit central, cu bani din fondul "Solidaritatea"

Comisarul sef Gheorghe Robu, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Suceava, in ograda caruia zac abandonate la latitudinea intemperiilor materialele de constructie ce ar fi trebuit demult, conform repetatelor angajamente ale fostului prefect Alexandru Baisanu, sa fi fost transformate in case noi pentru sinistrati, a explicat care este responsabilitatea IJPF in aceasta afacere.

"La inceputul toamnei anului trecut s-a luat decizia, la Prefectura, de infiintare a acestor puncte de depozitare. De la judet, functie de cate case au fost de reconstruit, ni se comunica ce materiale trebuie. Ni s-a comunicat si ce aveam de primit. Noi primeam si tot noi distribuiam, tinand legatura cu primariile, de la care aflam ce investitii au de facut si erau chemati sa vina sa ridice materialele. Acum problema sta asa cum o vedeti. Avem in depozit aceste materiale neridicate. Saptamana trecuta, prefectul Ovidiu Doroftei a propus ca sa se aloce bani din fondul "Solidaritatea", destinat sinistratilor, pentru ca materialele de constructie existente in custodia noastra ori in alte parti sa fie fie transportate la un depozit centralizat. Membrii Comitetului pentru situatii de urgenta nu au fost insa de acord cu aceasta propunere", a explicat comisarul sef Gheorghe Robu.

Conform datelor puse la dispozitie de conducerea IJPF, pe platorurile unitatii de politie de frontiera de la radauti zac in acest moment 201 tone de ciment, depozitate sub o copertina, in conditii total improprii acestui material extrem de vulnerabil in contact cu umiditatea fie ea si numai din atmosfera. Specialistii in constructii dau ca sigur faptul ca acest ciment este deja compromis. Pe un platou, in bataia ploilor, pe timp de toamna, acuma sub zapada, putrezesc incet 182 metri cubi de cherestea si peste 80 de metri cubi de grinzi de lemn. Alaturi, mai putin pretentioase, asteapta sa fie utilizati colaci de fier beton, aproape zece tone dar si 1300 de metri patrati de tabla.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii