Programari pana in iulie la Policlinica Areni pentru sucevenii care au nevoie de radiografii si analize medicale

luni, 23 martie 2009, 20:16
4 MIN
 Programari pana in iulie la Policlinica Areni pentru sucevenii care au nevoie de radiografii si analize medicale

Medicii de la Policlinica Areni sunt nevoiti sa-si programeze pacientii, din cauza numarului foarte mare de pacienti care se prezinta pentru consult de specialitate.

Situatia cea mai grava se inregistreaza la Laboratorul de analize medicale si la Radiografie – ecografii, mamografii, osteodensitometrie unde medicii au fost nevoiti sa sisteze investigatiile si analizele medicale, deoarece fondurile alocate lunii martie s-au terminat. Medicii ne-au spus ca astfel de situatii au fost de la inceputul anului, in fiecare luna banii pentru analize si investivatii terminandu-se pe data de 17 ale lunii.

Medicilor nu le-a ramas decat sa afiseze pe usa cabinetului, pentru a face fata pacientiilor care isi solicita analizele gratuite la care au dreptul, ca "plafonul pentru luna martie este terminat. Se programeaza toti pacientii cu bilet de trimitere decontat de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava."

Medicul de la cabinetul de radiologie ne-a spus ca pacientii care reprezinta urgente – pacienti cu afectiuni oncologice, gravide, copii, vor fi preluati imediat de cum se primesc fondurile pentru luna urmatoare, urmand ca pacientii cronici sa fie programati, listele de asteptare ajungand deja pana in luna iulie. Cu o astfel de situatie se confrunta si medicii de la laboratorul de analize medicale, lista de asteptare fiind la fel de lunga.

Fondurile alocate pentru asistenta medicala paraclinica in trimestrul I al anului 2009 sunt de 1.424.527 lei

Potrivit Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava, fondurile alocate pentru asistenta medicala paraclinica in trimestrul I al anului 2009 sunt de 1.424.527 lei, lunar alocandu-se, conform legislatiei in vigoare, media anului trecut. Din bugetul alocat acestui tip de servicii medicale sunt achitate investigatiile paraclinice (analize medicale, radiologie si ecografie), inclusiv serviciile de inalta performanta (CT, RMN). In primul trimestru fondurile alocate pentru radiologie si ecografie au fost de 197.260 lei, pentru RMN – 82.477 lei si 167.004 lei pentru CT.

In perioada precedenta (anul 2008 si luna ianuarie a.c.) prin Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei au fost efectuate un numar mare de analize medicale in suma de 8.159.000 lei, acestea fiind decontate din fonduri de la bugetul de stat, fiind degrevat astfel Fondul national de asigurari sociale de sanatate.

In conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru pe anul 2008, pentru serviciile medicale paraclinice programabile, furnizorii intocmesc liste de prioritate, existand obligatia incadrarii in valoarea contractului defalcata pe trimestru si luni. Laboratoarele de analize si-au rezervat lunar fonduri si au onorat urgentele si  solicitarile femeilor gravide. Persoanele asigurate pot beneficia de analize medicale numai pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau medicul specialist, in concordanta cu diagnosticul stabilit. Medicii de familie sunt obligati sa prescrie investigatii paraclinice numai ca o consecinta a actului medical propriu si vor refuza transcrierea de investigatii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alti medici.

"Conform legii, inspectorii din Biroul Control verifica prescrierea investigatiilor paraclinice, iar in cazul in care se constata prescrieri nejustificate din punct de vedere medical de recomandari de investigatii paraclinice, precum si transcrierea de investigatii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alti medici, se va diminua valoarea minima garantata a punctului per capita pentru luna in care s-au inregistrat aceste situatii, medicilor la care se inregistreaza aceste situatii, astfel  la prima constatare cu 10%, la a doua constatare cu 15% si la a treia constatare cu 20%", spune presedintele-director general al CAS Suceava, Michaela Pelepco.

Liste de asteptare si pentru cabinetele de specialitate – cardiologie si neurologie

Sefa Policlinicii Areni, doctorul Adriana Istocescu, a precizat ca mai toti medicii din policlinica sunt nevoiti sa consulte zilnic mai multi pacienti decat prevede "norma". "Cel putin la specialitatile pediatrice – neuropsihiatrie infantila, pediatrie si chirurgie infantila, vedem zilnic peste 50 de mici pacienti.

Nu-i putem programa o data din motive umanitare, cei mai multi sunt din mediul rural, unii chiar din zona Vatra Dornei, si apoi fiindca nu putem stii cum evolueaza starea pacientului si nu putem risca. Sunt si cabinete care au liste de asteptare, spre exemplu cardiologia si neurologia, deoarece pacientii cronici trebuie monitorizati lunar, dar nu stiu exact care sunt timpii de asteptare", spune doctorul Istocescu.

Medicii de la Urgentele din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta precizeaza ca la camera de garda ajung pacienti, cei mai multi cu afectiuni cardiologice care pot fi tratati in policlinici. Pacientii spun ca, motivul pentru care se adreseaza spitalului sunt timpii mari de asteptare, fiind programati peste trei sau patru saptamani. "Asta ne spun pacientii, dar nu-i putem vertifica, deoarece ei lasa biletul de trimitere medicului din policlinica in momentul in care sunt programati. Apoi am vazut bilete de trimitere pe spatele carora erau trecute programari de ordinul zecilor de zile de la nivelul cabinetului din policlinica", a punctat un medic urgentist.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii