Pronuntare amanata pana pe 8 martie in dosarul Fondul Bisericesc

marți, 01 martie 2011, 20:29
3 MIN
 Pronuntare amanata pana pe 8 martie in dosarul Fondul Bisericesc

Asteptata inca din toamna anului trecut, o decizie transanta din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in delicata problema a improprietariri fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina (FBORB) cu suprafata de 166.000 de hectare de padure, plus drumurile forestiere aferente si a altor bunuri imobile, a fost amanata ieri de instanta suprema.

Nimeni nu se bucura de aceasta amanare, silvicultorii din cadrul Regiei Nationale ROMSILVA – Directia Silvica Suceava  dar si aparatorii fundatiei FBORB considerand ca aceasta chestiune ar trebui sa fie definitiv transata, cat mai repede cu putinta.

Directorul Directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu a declarat ca sentinta asteptata pentru ziua de 1 martie 2011 a ramas in pronuntare, urmand ca partile sa depuna concluzii scrise. "Ne-am dorit ca la termenul acordat sa avem o solutie, desi avem convingerea ca volumul acestor concluzii care se prefigureaza va fi destul de amplu, ceea ce ar conduce la faptul ca s-ar putea sa mai intervina o noua amanare. Participand personal, am avut senzatia de constientizare din partea magistratilor Inaltei Curti, data fiind importanta unei astfel de decizii", a declarat directorul DS Suceava, Mihai Mihetiu.

Aparatorii ambelor parti au pledat ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie aproape doua ore. "Dupa felul in care au fost ascultati, noi avem convingerea ca s-a constientizat importanta acestei decizii de catre completul de judecata. Noi ramanem in continuare optimisti ca ni se va da castig de cauza, considerand ca absolut toate datele necesare unei analize corecte a problemei au fost prezentate", a mai punctat directorul Directiei Silvice, Mihai Mihetiu.

El a mai explicata ca, prin casa de avocatura angajata de Regia Nationala a Padurilor, se mizeaza si se doreste ca prima varianta de rezolvare a litigiului, respingerea recursului declarat in paralel de FBORB si sa se pronunte o sentinta in spiritul restabilirii adevarului, aceea de casare a solutiei date anterior si de trimitere a dosarului spre rejudecare la instanta de fond.

Cat priveste concluziile scrise, Mihai Mihetiu a aratat ca acestea erau, din punctul de vedere al Directiei Silvice Suceava, deja pregatite, urmand sa se realizeze unele referiri exacte la probele deja administrate.

Dosarul FBORB, o miza uriasa pentru economia judetului Suceava

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in data de 8 noiembrie anul trecut,  amanarea judecarii recursului privind punerea in proprietate a fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) cu suprafata de peste 160.000 de hectare de teren de padure din judetul Suceava pentru data de 1 martie 2011.

Termenul era considerat atunci rezonabil de catre Directia Silvica Suceava, mai ales ca a fost acceptata solicitarea de depunere a unor altor documente de catre casa de avocatura angajata, ca argumente in sprijinul ideii ca padurea revendicata de fundatia FBORB trebuie sa ramana in proprietatea statului.

Pe de alta parte, miza acestei dispute in instanta este uriasa pentru economia judetului Suceava. Se stie ca in urma unei hotarari favorabile din primavara anului trecut data de Curtea de Apel Timisoara, fundatia Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei a dobandit dreptul de proprietate asupra unei suprafete de peste 160.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, care reprezinta cam 20% din suprafata administrativa a judetului nostru. Sentinta de la Timisoara a fost executorie iar reprezentantii fundatiei au initiat demersurile de punere in executare a acesteia, suspendate pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide in cauza si pana cand contestatiile la deciziile de suspendare anterioare ale instantelor sucevene vor fi judecate.

Probleme sunt si pe linie de cadastru, referitoare la modul in care s-au facut delimitarile dintre terenurilor revendicate de FBORB si cele ale cetatenilor privati, ale localitatilor dar si ale tarii. Mai sunt si cifre tastate probabil anapoda pe calculator de catre persoane neglijente, din care reiese ca suprafata totala solicitata de FBORB, luata parcela cu parcela depaseste ca intindere teritoriul Romaniei, al peninsulei Balcanice dar si o parte din fost Uniune Sovietica.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii