Sucevenii cu afectiuni ortopedice, chirurgicale sau renale asteapta in ger pana le vine randul la consult

duminică, 11 ianuarie 2009, 20:17
2 MIN
 Sucevenii cu afectiuni ortopedice, chirurgicale sau renale asteapta in ger pana le vine randul la consult

Sucevenii care au nevoie de un consult la cabinetul unde functioneaza mai multe specialitati, respectiv Ortopedie, Neurochirurgie, Chirurgie Infantila, Chirurgie Generala si Urologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Judetean de Urgenta Suceava sunt cei mai in masura sa reclame lipsa conditiilor din "sala de asteptare" improvizata. Mai exact, pacientii isi asteapta randul intr-un coridor slab iluminat si unde uneori frigul este ca afara.

Desi coridorul este incalzit, sistemul de incalzire nu face fata fluxului de pacienti care se perinda pe usa din apropiata vecinatate a cabinetului. Mai exact, cabinetul cu pricina este situat la intrarea din Bolta a spitalului, pe unde au acces pacientii spre Centrul de Dializa. In acest context, fluxul pacientilor este mare, iar usa sta de cele mai multe ori deschisa. Astfel ca, in functie de programul afisat pe usa, pacientii cu mainile sau picioarele puse in ghips, cei cu probleme chirurgicale sau cu afectiuni renale sunt nevoiti sa indure frigul din "sala de asteptare".

Singura "desfatare" pentru pacienti, cat isi asteapta randul la consultatii, este muzica provenita de la un aparat de radio care razbate de la chioscul de ziare. Situat mai la dos de frigul intepator, vanzatorul isi asteapta clientii odihnindu-si picioarele intr-un scaun cu rotile care nu-si gaseste alta intrebuintare.

Totodata, spatiul destinat pacientilor este prea mic fata de cel prevazut in normele in vigoare, igrasia peretilor si absenta unui sistem de ventilatie sunt doar cateva neajunsuri cu care se confrunta spitalul sucevean. Reprezentantul Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Suceava a precizat ca spatiul destinat cabinetelor de specialitate nu a fost amenajat pentru o astfel de activitate. In aceasta situatie crearea unei sali de asteptare nu s-a avut in vedere.

Ulterior spatiul respectiv a fost transformat in cabinete de specialitate, diabet, cardiologie, neurologie, ortopedie, etc., iar coridorul a devenit sala de asteptare. Conform legislatiei in vigoare spatiul destinat salii de asteptare nu este corespunzator, in special, din cauza absentei unui sistem de ventilatie. Atat in anotimpul rece cat si in cel cald, lipsa sistemului de ventilatie a aerului nu face decat sa permita formarea unui aer urat mirositor, supraincalzit. In acest context, transmiterea pana si a unei banale raceli este greu de evitat.

Reprezentantul Spitalului de Urgenta, doctorul Tiberius Bradatan, a precizat ca locatia cabinetului nu este cea mai potrivita, acesta fiind situat aproapre de usa care permite accesul in aripa dreapta a spitalului. "In momentul in care accesul in spital va fi limitat prin functionarea sistemelor de inchidere automata a cailor de acces, situatia se va prezenta astfel", puncteaza doctorul Bradatan.

 

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii