Trierea pacientilor, solutia pentru a??aerisireaa?? Unitatilor de Primire a Urgentelor

miercuri, 28 ianuarie 2009, 21:04
2 MIN
 Trierea pacientilor, solutia pentru a??aerisireaa?? Unitatilor de Primire a Urgentelor

Masura gasita de Ministerul Sanatatii (MS) prin subsecretarul de stat Raed Arafat pentru descongestionarea Unitatile de Primire a Urgentelor si efectuarea unor servicii de calitate este un triaj al pacientilor inainte ca acestia sa aiba acces in camera de stabilizare.

Potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, doctorul Alexandru Lazareanu, masura vizeaza, in special, evitarea aglomerarii Unitatilor de Primirea a Urgentelor. "Sunt multi pacienti care se adreseaza Unitatilor de Primire a Urgentelor (UPU) si care de fapt nu au nicio afectiune care sa fie clasificata drept urgenta, context in care pot fi investigati in Ambulatoriul de specialitate", spune doctorul Lazareanu.

Tot sursa citata a precizat ca pacientii care au bilet de trimitere pentru cabinetele de specialitate din Ambulatoriul sau din policlinici prefera sa se adreseze Urgentelor. In aceasta situatie, un cadru medical mediu din Urgente, specializat pentru trierea pacientilor, va tria pacientii care se adreseaza la UPU. Mai exact, daca pacientul vine cu bilet de la medicul de familie pentru consult de specialitate in Ambulatoriul sau in policlinici, acesta va fi redirectionat spre sectorul mentionat.

Sucevenii prefera Urgentele pentru ca sunt investigati gratuit pentru diverse afectiuni fara sa fie nevoie de programare

Potrivit reprezentantului Spitalului Judetean de Urgenta, doctorul Tiberius Bradatan, asistentele medicale de la Urgentele sucevene vor urma cursuri de specializare pentru triaj in centrele universitare.

"O astfel de masura nu se poate aplica peste noapte, deoarece asistentele trebuie sa urmeze cursuri de specializare in centrele universitare. Oricum un triaj al pacientilor exista deja si nu poate fi interpretat ca refuzam bolnavilor accesul la investigatii in Urgente atat timp cat au bilet de trimitere catre cabinetele de specialitate iar noi ii redirectionam", spune doctorul Bradatan. Pentru a evita aglomerarea Urgentelor, medicii de familie trebuie sa indrume pacientii corect, iar acestia trebuie sa respecte indicatiile medicilor de familie.

"Daca trierea pacientilor s-ar face de la nivelul cabinetelor medicilor de familie, Urgentele nu ar mai fi supraaglomerate. Totusi, un alt aspect este faptul ca pacientii nu tin cont de sfatul medicului de familie. Prefera sa vina la Urgente, deoarece stiu ca daca fac agitatie in cel mult doua ore vor fi investigati din cap pana in picioare, vor primi tratament si vor pleca acasa, pe cand daca se adreseaza policlinicilor este posibil sa fie reprogramati pentru investigatii, context in care nu-si rezolva problema. Lipsa de cultura medicala de care dau dovada unii pacienti care au afectiuni care nicidecum nu reprezinta urgente, ii priveaza pe alti pacienti cu afectiuni mai grave de atentia medicului de specialitate", spune doctorul Bradatan.

Precizam ca, la ora actuala, medicii urgentisti din cadrul Spitalului de Urgenta consulta zilnic peste 200 de pacienti cu diferite afectiuni, multe dintre acestea putand fi tratate in cabinetele de specialitate din Ambulatoriu sau policlinici. Numarul insuficient al medicilor specialisti din Urgente comparativ cu numarul tot mai mare de pacienti face ca timpul de asteptare sa creasca si, totodata, sa se creeze un mediu ostil generat de presiuni intre pacienti si cadrele medicale.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii