Trotuarele-patinoar din Suceava au adus la Spitalul de Urgenta zeci de suceveni cu oase rupte

luni, 19 ianuarie 2009, 19:14
3 MIN
 Trotuarele-patinoar din Suceava au adus la Spitalul de Urgenta zeci de suceveni cu oase rupte

Temperaturile la limita inghetului din dimineata de zilei de ieri au favorizat formarea poleiului, context in care trotuarele Sucevei au devenit adevarate patinoare. Echilibristica facuta de suceveni pe trotuare nu a reusit de fiecare data, astfel ca, saptamana a debutat pentru urgentistii suceveni de la Spitalul Judetean de Urgenta cu numerosi pacienti cu fracturi, contuzii si entorse provocate de caderile pe gheata.

Potrivit medicilor de garda primul caz a fost un barbat de peste 60 de ani care si-a dislocat umarul prin accidentare pe gheata. Din fericire, numarul celor care au avut nevoie de internare a fost mic, afectiunile necesitand doar reduceri si imobilizare prin ghipsare a zonelor si membrelor afectate.

In aceasta perioada, angajatii sectiei de Ortopedie a spitalului sucevean functioneaza la foc continuu, sectia fiind ocupata la maxim. Ieri, peste 20 de suceveni de diferite varste au ajuns la Urgente cu fracturi, luxatii si entorse, din cauza poleiului. Desi autoritatile locale au avut un precedent saptamana trecuta cand alti zeci de suceveni s-au ales cu oase rupte dupa ce au cazut pe gheata, situatia nu s-a imbunatatit.

Potrivit medicilor de la spitalul sucevean, au fost diagnosticati in data de 15 ianuarie peste 30 de suceveni cu diferite fracturi, dintre care cele mai multe ale picioarelor, mai putin de zece dintre acestia necesitand internare.

Peste 3000 de suceveni investigati si diagnosticati la Urgente in doar 20 de zile

Peste 3000 de pacienti au trecut pragul Urgentelor sucevene in doar 20 de zile, zilnic fiind investigati si diagnostigati aproximativ 150 de suceveni. Totodata, sute de suceveni au apelat Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Suceava, numai pentru zona Suceava fiind inregistrate 1021 de solicitari, de la inceputul lunii.

Potrivit reprezentantului Ambulantei, majoritatea sucevenilor care au nevoie de serviciile ambulantierilor sunt batranii, iar intre afectiuni predomina bolile cronice, in special, bolile inimii, accidentul vascular cerebral, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, dar si afectiunile de sezon, insuficiente respiratorii care pot fi complicatii la bolile cronice, infectii respiratorii si fracturi.

Totodata, zeci de suceveni cazuti in strada din cauza frigului, fie pe fondul consumului exagerat de alcool, fie din cauza decompensarilor bolilor cronice au avut nevoie de asistenta medicala acordata de ambulantieri si dupa caz transport la spital.

Doua utilaje de imprastiat nisip pentru 60 de kilometri de trotuare

Autoritatile incearca sa rezolve problema ghetusului de pe trotuare cu doua utilaje de imprastiat nisip. Asta in conditiile in care doar trotuarele de pe strazile principale din municipiul Suceava au o lungime de aproximativ 60 de kilometri. Daca punem la socoteala trotuarele strazilor secundare si aleile dintre blocuri, cele doua utilaje din care nisipul este imprastiat manual sunt insuficiente. In ce priveste trotuarele aflate in fata sediilor in care isi desfasoara activitatea institutii sau societati comerciale, acestea sunt obligate sa le curete de zapada sau polei.

Potrivit viceprimarului Harsosvchi, inspectorii din cadrul primariei au aplicat deja aproximativ 50 de amenzi celor care nu au respectat decizi Consiliului Local. Totusi, trotuarele pe care trebuie sa le curete agentii economici reprezinta doar o mica parte din trotuarele municipiului Suceava. Cele doua utilaje ale Rosal trimise pe teren nu fac insa fata zecilor de kilometri de trotuare din municipiu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii