Vaccinare cu scandal, la Suceava

luni, 11 ianuarie 2010, 20:12
7 MIN
 Vaccinare cu scandal, la Suceava

Dupa prima zi, 340 de persoane s-au vaccinat la Centrul de Vaccinare n din lipsa de personal medicii de familie rezidenti se vor ocupa de vaccinarea din Centru n unii medici de familie sustin ca nu au avut solicitari foarte multe n inca 23.850 de doze de vaccin au ajuns ieri la Suceava.

Asa au inceput, ieri, ziua, pacientii care s-au prezentat la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, care au venit la acest centru de vaccinare in loc sa se prezinte la medicul de familie la care erau inscrisi. Pentru a vedea cum se desfasoara activitatea de vaccinare, directorul Directiei de Sanatate Publica Suceava, Alexandru Lazareanu, s-a prezentat la centru, unde scandalul a pornit imediat cu acuze atat din partea sefului DSP, cat si din partea celor prezenti la cozile cabinetului. Daca seful DSP ii acuza pe suceveni de nerespectarea legislatiei si le explica ca acest centru este destinat persoanelor din alta localitate, in special persoanelor neasigurate, si ii trimitea pe cei asigurati la medicii de familie sa se vaccineze, cei mai multi suceveni, care intareau cozile de la vaccinare, il acuzau pe seful DSP de lipsa de organizare.

"Noi am vazut la televizor ca poti sa te vaccinezi oriunde. Si pentru ca am avut drum la Spital, am zis sa ma vaccinez aici pentru a nu mai merge pana la medicul de familie, tocmai pana in Burdujeni", a explicat o femeie care era la coada. De asemenea, alti suceveni sustineau ca medicul de familie nu are vaccinul si, de aceea, au venit la acest centru de vaccinare, insa intrebati despre care medic este vorba, nimeni nu vroia sa spuna. O singura femeie a sustinut ca ea a solicitat medicului de familie Elena Pentiuc sa se vaccineze si i s-a raspuns ca nu are vaccin.

"Au fost situatii saptamana trecuta cand unii medicii nu venisera sa ridice dozele de vaccin, insa acum toti si-au luat necesarul de doze, drept urmare am terminat toate cele 13.000 de doze in acest week-end. La cele auzite de la femeia care sustinea ca doctorita Pentiuc nu are vaccin, am luat legatura cu medicul si mi-a spus ca a vaccinat, vineri, 40 de persoane iar azi, pana la aceasta ora (ieri, 11.00, n.r.) alti 30 de pacienti. Nu pot sa cred cum pot sa minta oamenii in asemenea hal. Eu doresc ca persoanele care vin si au ceva de reclamat sa fie sincere si sa spuna adevarul", a mai spus Lazareanu. 

Ieri, 340 de suceveni s-au vaccinat la Centrul de Vaccinare din cadrul SJU

Cu toate ca vaccinarea a pornit cu scandal, dupa primele trei ore de la deschiderea centrului, aproximativ 240 de suceveni fusesera imunizati. Singurul medic care s-a ocupat, ieri, de vaccinare a fost doctorul Valerian Morariu, medicul epidemiolog din cadrul DSP, care a precizat ca pana la ora 15.30 vaccinase 340 de persoane, programul fiind prelungit, pentru a nu trimite oamenii inapoi acasa. Chiar si asa, reprezentantii DSP sustin ca medicul epidemiolog nu va putea sa faca in continuare vaccinarile, deoarece el are alte activitati, pentru vaccinare fiind solicitati doi medici rezidenti de medicina de familie din cadrul SJU care vor vaccina, incepand de astazi, din cauza lipsei de personal medical.

Cu toate acestea, persoanele asigurate trebuie sa se duca la medicul de familie sa se vaccineze, deoarece acestia au fisa pacientului si sunt cei mai in masura a recomanda vaccinarea.
Si medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor au fost solicitati sa se implice in campania de vaccinare, astfel, in conditiile in care vreo persoana ar avea o reactie anafilactica, acestia sunt obligati sa acorde ingrijirile medicale necesare. Din fericire, potrivit medicului urgentist Tiberius Bradatan, nu a existat nicio persoana, pana in jurul pranzului, care sa aiba nevoie de ingrijiri medicale dupa ce a facut vaccinul pandemic.

Inca doua centre de vaccinare la Radauti si Falticeni

Reprezentantii DSP se vad depasiti de situatie, drept dovada si agitatia care s-a produs pe holurile spitalului la singurul centru de vaccinare din judet, ieri. In loc sa organizeze mai multe centre de vaccinare, asa cum s-a intamplat in alte judete, Centrul de vaccinare din cadrul SJU era pe punctul sa isi schimbe de astazi locatia. Astfel ca reprezentantii DSP au spus ca vor muta centrul de vaccinare in incinta Spitalului Vechi, in locul unde era sectia de Neurologie, insa cand au vazut in ce conditii se afla spatiul respectiv, s-a renuntat la idee.

"Centrul va ramane in continuare in Ambulatoriul SJU deoarece, cand am vazut in ce hal arata spatiul respectiv, am renuntat sa il mutam. Nu putem sa ducem oamenii in conditiile acelea, deoarece nu sunt animale", a explicat ieri Lazareanu.

Dupa multe tergiversari si rasturnari de situatie, spre sfarsitul zilei s-a hotarat – inca doua centre de vaccinare la Falticeni si Radauti, incepand de astazi. Potrivit purtatorului de cuvant al DSP, in cursul zilei de ieri, au fost organizate inca doua centre de vaccinare in Ambulatoriile de Specialitate ale spitalelor municipale. Astfel, locuitorii din zona Falticeni care nu sunt asigurati se vor putea prezenta la fosta Policlinica, intre orele 9.00-12.00, pentru a se vaccina, de luni pana vineri. De asemenea, in aceleasi zile, managerul Spitalului Municipal Radauti, Dorin Robu, a explicat ca radautenii care nu sunt asigurati si care vor dori sa se vaccineze o vor putea face la Policlinica, cabinetul avand intrare directa din strada, toti cei care vor dori sa se imunizeze o vor putea face intre orele 9.00-14.00. „Deocamdata avem 100 de doze de vaccin, insa vom achizitiona mai multe de la DSP, daca vom avea solicitari. Astfel, un medic, un asistent si un registrator ii vor astepta pe radauteni sa se vaccineze, activitatea celorlalte cabinete nefiind afectata, deoarece intrarea este separata", a explicat Dorin Robu.

Dupa ce s-a hotarat organizarea a inca doua centre de vaccinare, seful DSP a explicat ca astazi va purta discutii cu primarul Sucevei, Ion Lungu, pentru a incerca sa organizeze inca un centru de vaccinare in zona Burdujeni. „Inca nu am hotarat nimic, maine vom discuta sa vedem daca nu vom face un centru si in Burdujeni, fie in substatia de la Ambulanta, fie intr-o scoala", a mai spus Lazareanu.

Unii medici de familie nu sunt asaltati de pacienti

Daca in prima zi de vaccinare la Centrul de Vaccinare din cadrul SJU s-au adresat multe persoane, unii medici de familie sustin ca nu au fost asaltati de pacienti. Potrivit presedintei Asociatiei Medicilor de Familie Suceava, dr. Doina Draga Buimistriuc, aceasta nu a avut un numar foarte mare de solicitari, comparativ cu alti medici de familie. „In medie, 20 de vaccinuri am administrat pe zi la pacienti. Nu am avut o avalansa de solicitari, insa cunosc medici din Falticeni care au ramas fara doze de vaccin, deoarece au avut numai cinci-opt doze si le-au epuizat imediat, cu toate ca saptamanile trecute aveam vaccinul si nimeni nu vroia sa il faca. Oricum, nu vor fi probleme deoarece in cursul zilei de azi (ieri, n.r.) vor ajunge alte doze de la Bucuresti si vom vaccina in cotinuare", a explicat Doina Draga Buimistriuc.

Cu aceeasi situatie ca a medicilor din Falticeni s-a intalnit si medicul de familie Irina Badrajan care, cu toate ca avea 150 de doze de vaccin, ieri a terminat toate dozele. "In cursul acestei zile am vaccinat 64 de persoane asigurate si am terminat transa pe care o aveam. Acum asteptam sa ajunga dozele de la Bucuresti pentru a ridica inca 150 de doze pentru solicitarile pe care le am din partea pacientilor", a explicat Irina Badrajan.

Medicul de familie a mai spus ca aceasta avalansa de pacienti care solicita vaccinul ar trebui sa ridice un semnal de alarma pentru acestia si sa ii faca sa nu isi schimbe parerea brusc, ci sa ii asculte pe medici si nu „radio-santul" care nu ofera decat informatii distorsionate.

Inca 23.850 de doze de vaccin Cantgrip au ajuns, ieri, la Suceava

Potrivit reprezentantilor DSP, ieri, in cursul dupa-amiezii, au ajuns inca 23.850 de doze de vaccin Cantgrip care vor fi distribuite in judet, la medicii de familie si in centrele de vaccinare. Deoarece ieri, in depozitele DSP, nu mai era niciun vaccin pandemic din cele 29.500 de doze care au fost aduse inca din luna noimbrie la Suceava, reprezentantii DSP au solicitat reprezentantilor locali din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor 1.500 de doze de vaccin, deoarece, din cele aproximativ 3.000 de doze repartizate acestora, numai 251 de doze erau administate saptamana trecuta. „Am cerut reprezentantilor MAI sa ne imprumute 1.500 de doze pentru ca medicii de familie ne solicita vaccinul si nu mai avem, insa, cum ne vor ajunge dozele, il vom inapoia acestora, restul fiind distribuit in tot judetul", a explicat Lazareanu.

Astfel, toti cei care vor dori sa se vaccineze vor trebui sa se prezinte la medicul de familie la care sunt inscrisi sau la cel mai apropiat cabinet de medicina de familie, acestor medici fiindu-le decontate si serviciile pe care le ofera persoanelor neasigurate. De asemenea, persoanele neasigurate sau din alta localitate se vor putea vaccina in cele trei centre de vaccinare din judet.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii