Ban(u) la ban public trage

joi, 20 noiembrie 2008, 20:30
3 MIN
 Ban(u) la ban public trage

Fostul primar de Cozmesti, Vasile Banu, in mandatul caruia a ramas neterminata celebra scoala de la Fastaci (autoritatile nu au dat nici acum de urma banilor disparuti), revine in forta cu noi afaceri dubioase. De data aceasta, totul se invarte pe raza comunei Delesti, unde ocupa functia de consilier al primarului.

Avand o vasta experienta in jongleriile cu banul public, Vasile Banu a profitat din plin de faptul ca in comuna se desfasoara o lucrare de alimentare cu apa si amenajare cu poduri si podete, in valoare de peste 33 de miliarde de lei vechi.

Trebuie spus ca, din "intamplare", cand Banu era primar de Cozmesti, SC Romcip SRL, firma care s-a "ocupat" de cei peste 28 de miliarde de lei alocati de guvern pentru Scoala Fastaci, dorea sa prinda si lucrarea de la Delesti. Constantin Puscasu, patronul Romcip, suparat ca nu a reusit, a depus o contestatie, in august 2007. Cornel Tabara, pe atunci primar la Delesti, s-a opus si a depus, in octombrie anul trecut, o plangere la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor de la Bucuresti. A primit confirmarea scrisa ca s-a respins contestatia lui Puscasu, iar firma castigatoare a primit un avans de 10 miliarde de lei ca sa inceapa lucrarea.

Inainte de alegerile locale din iunie anul curent, s-au mai primit opt miliarde de lei, iar la inceputul lui noiembrie, alte patru miliarde. Vasile Banu, amusinand banul public, nu a stat cu mainile in san. Miercuri, 19 noiembrie, si-a tras un put de apa langa locuinta pentru a nu-si mai obosi picioarele carand galeata din mijlocul satului. Ca doar nu e un oarecare locuitor al comunei, nu? 

"Cu tuburile de la aductiunea de apa de peste 33 de miliarde de lei, Vasile Banu isi face put langa casa. Lucreaza noaptea, cu aceiasi oameni si cu aceleasi materiale si utilaje care le folosesc la forarea puturilor din comuna. De o saptamana, foreaza pentru puturile care sunt prevazute in lucrare si nu le-au terminat, in schimb, putul lui Banu il termina imediat. Lucreaza noaptea, ca sa nu fie prinsi. Veniti si o sa va convingeti", ne-a anuntat, marti, Cornel Tabara, fostul primar al comunei Delesti.

Ajunsi rapid la fata locului, am vazut ca, intr-adevar, muncitorii forau noaptea, la lumina catorva becuri. Era trecut de ora 21 cand muncitorii au plecat. Nu am reusit sa stam atunci de vorba cu ei, dar miercuri dimineata ne-au spus totul.

"Am vazut ca ne-ati fotografiat ieri noaptea, in timp ce lucram. Stiti, am facut si noi un ciubuc, am luat 10 milioane de lei (vechi – n.r.) toti cinci. Cate doua de caciula. Am forat, apoi am pus tuburi si de trei, si de sase, si de patru metri lungime", ne-a declarat Petrica Condur, seful echipei ce lucreaza la aductiunea de apa, dar si la putul lui Banu.

Toti cei implicati in acesta afacere au fost anuntati ca muncitorii au fost surprinsi si fotografiati in timp ce forau putul care nu era trecut in proiect.

Vasile Banu a recunoscut: "Nu mai are voie omul sa bata un cui, ca imediat se afla! Am vorbit cu baietii cat ma costa sa-mi faca un put in timpul lor liber. Le-am dat zece milioane la toti cinci. Au adus tuburi, au sapat si in cinci ore a fost gata.  Au muncit dupa program. E treaba lor de unde au luat tuburile. Eu am platit cum m-am inteles. Au facut si ei un ciubuc, din cauza asta nu mi-au dat nici factura si nici chitanta. Au folosit tuburi de patru metri, iar adancimea putului e de sapte-opt metri, nu-i mai mare".

E limpede ca "baietii destepti" nu au avut timp sa se puna de acord in ceea ce priveste adancimea putului. Potrivit spuselor muncitorilor, adancimea este de cel putin 13 metri.

Primarul de Delesti a aflat, chipurile, abia ieri dimineata ca Vasile Banu si-a tras partea leului, dupa ce consilierul l-a anuntat ca muncitorii au fost surprinsi in fapt.

"Eu n-am de unde sa stiu ce face fiecare om in ograda lui. Azi (ieri – n.r.) dimineata am aflat de la Banu ca si-a facut put langa casa. N-am stiut nimic pana nu mi-a zis el. Ei, da’ cati nu fac in Romania treburile fara acte?! Terenul in care s-a forat nu stiu daca este pe domeniul public. Am sa merg la primarie sa verific", ne-a declarat Gheorghe Ilies, primarul comunei Delesti.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii