Concursul politic al directorilor

miercuri, 26 noiembrie 2008, 21:30
2 MIN
 Concursul politic al directorilor

Concursul s-a desfasurat pe baza a doua probe: CV si interviu. Pe cele 63 de posturi scoase la concurs s-au inscris numai 30 de candidati. La doar 14 unitati de invatamant au candidat cate doi pe un loc. La finele concursului, desfasurat in perioada 12-20 noiembrie, s-au ocupat 23 de posturi.

Dupa ce si-au depus dosarele, trei candidati nu s-au mai prezentat la concurs. Unul dintre ei este Emil Soare, actual director al Scolii de Arte si Meserii (SAM) Valeni, care va ramane, cel mai probabil, in functie, numit prin delegare. Situatie similara in cazul Scolii de Arte si Meserii din comuna Alexandru Vlahuta. Aici, Sandu Bejenaru-Vrabie a candidat singur pentru postul de director plin, insa nu a promovat proba de interviu.

La sfarsitul concursului, au ramas 40 de posturi libere de directori plini si adjuncti. Potrivit inspectorilor scolari, unul dintre motivele pentru care anual raman zeci de posturi neocupate este ca profesorii nu au gradul didactic necesar pentru ocuparea unei functii de conducere. Aceasta situatie se regaseste exclusiv in mediul rural. Pe posturile ramase libere vor ramane inscaunati, cel mai probabil, actualii directori, numiti prin delegare. Acestia pot fi schimbati din functie oricand, meritat sau nu.

Atacurile candidatilor, unul la adresa celuilalt ori impotriva sefilor de la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, au aparut atat inainte, cat si dupa concurs. La randul ei, conducerea inspectoratului recunoaste ca se confrunta cu astfel de situatii de la an la an.

Cu o saptamana inainte de startul concursului, a ajuns pe masa inspectorului scolar general o hartie semnata de un "grup de cadre didactice cu mahnire in suflet", pe care erau insirate mai multe nereguli comise de Constantin Cerbu, candidat la postul de director plin al Scolii de Arte si Meserii Albesti. Banuielile inspectorilor scolari se indreptau catre Vasile Munteanu, contracandidat pe respectivul post. Printre acuzatiile aduse lui Cerbu se numara faptul ca si-ar fi cumparat diploma de absolvire a facultatii particulare "Spiru Haret" si ca ar fi fost numit director pe criterii politice, avand in vedere ca este presedintele filialei PNL Albesti. In urma concursului, Constantin Cerbu a castigat detasat.

Acuze politice au venit si dupa examinare. Un exemplu il constituie batalia pentru postul de director al Grupului Scolar Agricol Murgeni. Se presupune ca fostul director Gheorghe Chiriac, perdant "la mustata" in fata contracandidatului sau, Alexandru Drilea, a scos in curtea scolii efectivul de cadre didactice impreuna cu elevii, tinandu-le un discurs politic. Acesta nu si-a amintit fapta decat in momentul in care s-a efectuat un control in teritoriu. I-a povestit apoi inspectorului cele intamplate, dupa care a recunoscut ca a gresit.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii