Judetul bolnavilor

Subtitlu

miercuri, 26 august 2009, 22:27
5 MIN
 Judetul bolnavilor

  Potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, in primele sapte luni ale acestui an au fost decontate 374.691 de retete gratuite si compensate, adica o medie lunara de 53.527 de retete. Considerand ca aceasta cifra s-ar mentine constanta, pana la sfarsitul anului s-ar aduna 642.324 de retete, deci fiecare vasluian va fi beneficiat de 1,5 retete gratuite si compensate. Altfel spus, fiecare dintre cei aproximativ 450.000 de vasluieni s-a imbolnavit cel putin o data in cursul anului 2009.

Specialistii vor considera ca socoata noastra referitoare la retete nu este justa, deoarece in cifra mentionata sunt inclusi si bolanvii cronici, care beneficiaza de retete in fiecare luna. Conform datelor oferite de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, la nivelul judetului sunt inregistrate 120.945 de persoane cu boli cronice. Ar insemna ca, in primele sapte luni, numai aceste persoane au beneficiat de 846.615 retete, insa cifra raportata de CJAS este 374.691. Cum CJAS Vaslui nu are o evidenta a retetelor gratuite decontate pentru bolnavii cu afectiuni cronice, consideram ca nu are rost sa incercam sa explicam diferenta dintre cele doua cifre.

Important este ca Vasluiul este judetul bolnavilor, judetul unde fiecare om se imbolnaveste cel putin o data pe an. Asa sa fie? Sau ne confruntam cu exces de prescriere?

Ce spun specialistii?

In cadrul CJAS Vaslui functioneaza o comisie care ar trebui sa verifice validitatea eliberarii retetelor. Insa aceasta comisie nu poate sa verifice decat daca medicamentele recomandate sunt pentru diagnosticul pus de specialist. Pentru a vedea daca acel caruia i s-au recomandat produsele respective sufera, intr-adevar, de boala in cauza, este nevoie de un supra-control "door-to-door" facut de medici specialisti, iar CJAS nu are aceasta posibilitate. Asadar, nimeni de la CJAS nu poate spune daca ne confruntam cu un exces de prescriere sau Vasluiul este, intr-adevar, judetul bolnavilor.

Am considerat ca am putea obtine o opinie pertinenta de la DSP Vaslui. Asadar, judetul bolnavilor sau exces de prescriere? Raspunde directorul DSP, Luminita Costache: "Poate sa fie si un exces de prescriere, dar parerea mea e ca suntem un judet al bolnavilor. In ultimul timp ne confruntam cu o crestere semnificativa a afectiunilor raportate de medici".

Presedintele filialei Vaslui a Colegiului Medicilor din Romania, chirurgul Mircea Zavate, spune este firesc ca fiecare vasluian sa se imbolnaveasca de 1,5 ori pe an, matematic vorbind, de vina fiind starea socio-economica a judetului, precum si lipsa de educatie sanitara. Si daca numarul actual de retete gratuite si compensate ni se pare mare, Zavate avertizeaza ca va fi si mai mare.

"La ora actuala, s-au sistat contractele cu unele farmacii pentru unele programe nationale, cum este cazul diabetului. De acum va fi si mai rau, pentru ca in fiecare zi numarul deponentilor la CJAS scade, iar numarul de retete creste. Eu, care sunt chirurg, am lunar cel putin 4-5 cazuri noi cu diabet. Este o situatie care se regaseste la nivelul intregii tari, nu doar la Vaslui. Bolnavii sunt din ce in ce mai multi. Am 27 de ani de cand lucrez in chirurgie, iar la ora actuala sectia este plina. De obicei, cel putin inainte de Revolutie, aveam cel mult patru saloane pe vremea asta. Acum e plin, iar bolnavii sunt intr-o stare din in ce mai grava pentru ca nu vin la timp si ajung in situatii disperate. De vina pentru numarul continuu de imbolnaviri sunt proasta alimentatie si alcoolismul. Ne este mai frica sa operam un bolnav batran decat unul tanar", explica Zavate.

Omologul sau, seful organizatiei centrale a Colegiului Medicilor din Romania, este singurul care ia in calcul un exces de prescriere: "Raportat la celelalte judete, Vasluiul este cam la coada. Dar romanii nu au o educatie a preventiei si a profilaxiei. Ei se prezinta la medic doar atunci cand se simt rau. Dupa opinia mea, acolo este un numar de retete mic, la Iasi sunt mai multe. Ceea ce nu stiu acum e daca acele retete erau necesare. E dificil de spus in acest moment daca exista un exces de prescriere. Orice poate exista, dar eu sper sa nu fie adevarat. Numai ca in medicina lucreaza tot oameni, nu lucreaza ingeri! Tocmai din cauza asta Colegiul Medicilor intentioneaza sa lanseze un proiect, Transparenta in medicina, care consta in constructia unui site pe care sa fie afisate toate relatiile dintre prescriptori, farmacii si distribuitorii de medicamente".

Care-i spilu’?

Cu aceasta ultima fraza, Vasile Astarastoaie pune punctul pe "i". De ce am vorbi despre un exces de prescriere si de ce relatiile dintre medici, farmacii, distribuitori si producatori de medicamente trebuie sa fie la vedere? Lucrurile sunt foarte simple. Pentru o afectiune, exista o gama vasta de medicamente fabricate de diferiti producatori. Pentru ca un producator de medicamente sa aiba profit, produsele sale trebuie consumate. Atunci, are grija direct de cei care decid ce medicamente va lua bolnavul. Altfel spus, medicii sunt stimulati, ori financiar, ori cu diferite cadouri, sa prescrie anumite medicamente.

Un exemplu concret este in cazul diabetului. In subteranul sistemului sanitar vasluian se spune ca, pentru fiecare bolnav trecut de pe antidiabetice orale pe insulina injectabila, medicul primeste 20 de euro. Pentru aceasta suma, medicul diabetolog nu-i mai recomanda pacientului sa-si regleze glicemia din alimentatie (fara paine la masa, fara alcool etc) si pur si simplu il invata sa-si intepe venele.

O altfel de recunoastere

Un alt om important al sistemului sanitar a recunoscut ca, intr-adevar, in Romania exista astfel de afaceri cu medicamente. Este vorba despre fostul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, aspru criticat pentru modul de gestionare a bugetului ministerului. In 2008, el a reintrodus vechiul sistem de prescriere: in loc de denumirea comuna internationala, adica substanta de baza, medicii treceau pe reteta numele unui anumit produs. Cand a luat aceasta decizie, a spus ca va tine in frau excesul de prescriere si afacerile dintre producatori-farmacisti-medici. Cum avea de gand sa o faca, nimeni nu stie, pentru ca prin aceasta decizie nu a facut decat sa dea liber la spaga pe medicamente, care transforma oficial Vasluiul in judetul bolnavilor.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii