Orasul betivilor

luni, 12 octombrie 2009, 19:36
2 MIN
 Orasul betivilor

In primele opt luni ale acestui an, au fost sute de bolnavi dependenti de alcool care au trecut prin una din sectiile Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad. Peste 600 de persoane  au venit sa-si trateze diverse boli, iar etilismul cronic a fost trecut de medici pe foaia de observatie ca un diagnostic secundar. Dintre acestia, peste 100 au revenit la spital de cate doua, trei sau chiar patru ori. Bolnavi care aveau probleme cu alcoolul au putut fi regasiti in statisticile fiecarei sectii, dar, de departe, cei mai multi s-au adunat la Psihiatrie si Chirurgie – peste 70% din total.

La numarul de betivi internati pentru alte afectiuni se adauga peste 100 de cazuri care au ajuns la spital in coma alcoolica. Meteahna bauturii fara masura a fost singura cauza care a impus internarea acestora.

Etilismul cronic este un subiect discutat destul de des la rapoartele de garda. Medicii psihiatri au semnalat chiar faptul ca, in ultimii ani, dementa provocata de alcool este mult mai agresiva si greu de tratat. Singura explicatie pe care au putut sa o gaseasca este legata de calitatea alcoolului consumat. Cu cat bauturile sunt mai ieftine, cu atat manifestarile consumatorului sunt mai violente si, totodata, cei afectati scapa mult mai greu de viciu.

"Desi etilismul cronic figureaza ca diagnostic secundar, de multe ori tocmai consumul de alcool a fost cauza care a dus la imbolnavirea pacientului. Doar ca, atunci cand bolnavul este internat, de exemplu, pentru o interventie chirurgicala de urgenta, intoxicatia etilica trece pe loc secund. In acelasi timp, este greu de stabilit daca un bolnav cu dementa a inceput sa bea dupa ce a dobandit boala psihica, sau alcoolul a dus la dementa", ne-a declarat un medic.

Alcoolul face victime si in randul copiilor. La Spitalul de copii "Sf. Nicolae" Barlad au fost adusi, in primele opt luni ale anului, 23 de copii care prezentau intoxicatii acute cu alcool. Trei dintre acestia erau in coma alcoolica.

Este foarte greu de facut o statistica exacta cu totalul alcoolicilor care ajung in spital pentru ca unitatea nu are programe de calculator speciale. Este suficient totusi pentru a ne face o imagine de ansamblu si pentru a atrage un nou semnal de alarma.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii