A fost odata un derby

vineri, 04 august 2006, 20:58
4 MIN
 A fost odata un derby

Daca n-ar fi fost bomba Siman, aparuta cu citeva zile inainte de inceperea campionatului, am fi avut, in aceasta etapa a II-a, un derby pe cinste: Dinamo – Sportul Studentesc, in amintirea neverosimilului meci din primavara, incheiat cu scorul de 5-4 in favoarea „gastii nebune”. Sportul a fost, insa, retrogradata la masa verde, asa ca etapa secunda nu are un adevarat derby al etapei, mai ales ca toate cele trei mari echipe bucurestene joaca pe teren propriu, in fata unor adversari modesti, iar CFR Cluj, teroarea din Vest, intilneste pe dealul Gruia, echipa din Urziceni. Se bate mult tam-tam pe Steaua – Universitatea Craiova, care a fost, cindva, un mare derby al primului esalon si a fost multa vreme chiar dupa moartea Craiovei Maxima, stiut fiind cita ambitie depuneau oltenii in fata granzilor din Capitala. Dar acum, in epoca Mititelu, Craiova pare a fi una dintre cele mai mari favorite ale retrogradarii, iar decizia acestui Gigi Becali de peste Olt, de a-l trece pe Ovidiu Stinga de pe banca in fotoliul de manager, bulverseaza si mai mult sperantele marunte ale „prazilienilor”. Este, poate si motivul pentru care antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu, va menaja o serie de titulari in vederea marii confruntari din Belgia. Un alt cap de afis artificial se consuma la Ploiesti, intre Rapid si Jiul, meci care se vrea o reeditare a partidei din ultima etapa a campionatului trecut, cind minerii i-au invins pe giulesteni in conditiile in care arbitrul Toni Helesteanu a eliminat (cu perfecta acoperire regulamentara) cinci jucatori de la Rapid. Meciul acesta este tratat ca o adevarata mineriada. Rapidul joaca pe stadionul „Astra” din urbea lui Caragiale (datorita evenimentelor de atunci), in schimb, are tot lotul valid, suspendarile dictate tot atunci fiind consumate in Supercupa si in prima etapa. Cit despre Dinamo, antrenorul Mircea Rednic vrea sa incerce un sistem ultraofensiv, pentru a zadarnici planurile Pandurilor, experti in aparare aglomerate.
Mai interesanta decit toate aceste meciuri la un loc este partida de la Pitestil, FC Arges – Poli Timisoara, unde se intilnesc „Principele” si „Sorinaccio” pe bancile tehnice, un antrenor italian si altul italienizant (Giuseppe Giannini si Sorin Cirtu), ambii cu rezultate bune in prima etapa. Argesul trece printr-un moment important, revenind in Trivale, dupa un exil de jumatate de an la Mioveni. Nu numai Rapid va debuta, acasa, pe un teren strain, ci si FC Vaslui, dar terenul din urbea moldoveana nu este suspendat, ci se afla, inca in reparatii. La Focsani, vasluienii vor avea de infruntat o ambitioasa nou-promovata, UTA. In fine, la Iasi, un derby al Moldovei, in care se vor lupta cel putin doi argentinieni: Gavatorta de la Poli si Diaz de la Ceahlaul.
Programul etapei
Ziua Ora Meci Arbitri TV
Astazi 17,00 FC Arges – Poli Timisoara Al. Tudor TVR 2
Astazi 18,00 FC Vaslui – UTA M. Draganescu Telesport
Astazi 19,00 Rapid – Jiul L. Dan National TV
Astazi 21,00 Steaua – Univ. Craiova R. Dumitru Antena 1
Miine 17,00 Poli Iasi – Ceahlaul S. Corpodean Antena 1
Miine 18,00 CFR Cluj – Unirea Urziceni V. Berbecaru Telesport
Miine 20,30 Dinamo – Pandurii A. Helesteanu TVR 1
Meciurile de ieri
Gloria Bistrita – FC National 2-0 (1-0). Meciul de la Bistrita a fost aminat 30 de minute, din cauza unei furtuni violente care s-a manifestat in orasul ardelean, partida disputindu-se pe un teren mustind de apa. Primul gol a fost marcat din penalty, in minutul 31, cind Sergiu Costin a fost faultat in careu de Roberto Iancu, sentinta fiind executata de Adrian Nalati. In minutul 75, Dorel Zaharia, jucator adus de la Unirea Urziceni, a majorat scorul. Din acel moment, echipa bucuresteana si-a pierdut cumpatul, primind doua cartonase rosii in numai patru minute: Burca (’77), al doilea galben pentru bruscarea arbitrului, si Panc (’81), care a primit rosu direct, pentru ca i-a zis ceva de dulce lui Marius Bocaneala. O frumoasa surpriza la echipa invingatoare a fost evolutia lui Razvan Paduretu, jucator imprumutat, pentru al doilea sezon consecutiv, de catre Dinamo. De remarcat ca FC National va juca, etapa viitoare, cu Politehnica Iasi, fara ambii fundasi centrali.
Farul Constanta – Otelul Galati 3-1 (2-0). Constantenii au inceput furibund si, dupa un sut de la distanta ratat de putin de catre Liviu Mihai, au deschis scorul printr-un gol superb inscris de la 30 m de catre Decebal Gheara, in min. 13. Dupa ce sutul cu efect al ex-galateanului Apostol si-a gresit de putin tinta, congolezul Disney a incercat si el poarta de la 16 metri, mingea intrind in plasa printre picioarele portarului Vitca. Repriza secunda a aratat o alta fata a Otelului, decisa sa egaleze. A redus din handicap Ramses Gado (’64), cu o torpila de la 18 metri, deviata in proprie poarta de autorul primului gol, Gheara. In prelungirile meciului (’90^2), Tibor Moldovan l-a trimis dupa tigari pe Nogo, pe partea stringa pentru Apostol, care a inchis tabela.

Comentarii