A plecat „bunicuta”

joi, 12 mai 2005, 23:00
2 MIN
 A plecat „bunicuta”

Trei glorii ale atletismului romanesc si un important om de afaceri s-au luptat pentru presedentia FRA. Toate anticiparile conduceau spre o lupta ascutita dintre actualul presedinte, fosta recordmana mondiala Iolanda Balas (69 de ani, presedinte de 15 ani al FRA), si business-man-ul aradean Ion Sandu, cel care a legitimat si platit, aproape toate vedetele actuale ale acestui sport, in frunte cu medaliatii olimpici, Marian Oprea, Ionela Manolache si Maria Ciocan, la clubul sau CSM PAB Arad. Ca outsideri, figurau fosta campioana olimpica Doina Melinte si presedintele CS Farul Constanta, Ilie Floroiu. Numai ca, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din tirg, Iolanda Balas, considerata drept marea favorita, reusind doar 49 de voturi si fiind eliminata din primul tur de scrutin, alaturi de Doina Melinte (18 voturi). „Finala” s-a disputat intre Floroiu (82 voturi) si Ion Sandu (53). De altfel, scorul din primul tur a prefigurat si alegerea finala, cistigata de Floroiu cu un scor de 129-71. Un bilet de vot s-a pierdut, iar altul a fost anulat, la Adunarea Generala fiind prezenti 202 Balas s-a retras din cursa pentru ocuparea unui loc de ?vicepresedinte si a anuntat ca nu mai accepta nici o fuctie in cadrul FR Atletism.
Iolanda Balas, s-a retras din cursa pentru functia de vicepresedinte si a anuntat ca nu va mai ocupa nici o functie in cadrul FRA, raminind cu presedintia Fundatiei Atletismului Romanesc.
Marasescu tine cu dintii de scaun
Legendara atleta a fost foarte mihnita de rezultat, dar a spus ca se astepta sa piarda aceste alegeri: „Probabil ca a fost o strategie ca eu sa fiu inlaturata, dar nu am dovezi. Au fost jigniri si calomnieri inainte de alegeri, iar Maricica Puica a spus numai verzi si uscate?prin presa, insa aceste probleme le vom rezolva in privat si ma gindesc chiar sa-i dau in judecata pe cei care m-au calomniat”, a declarat?Iolanda Balas. Odata cu Iolanda, se pare ca va disparea din conducerea FRA si eternul secretar general, Nicolae Marasescu, care va fi inlocuit cu secretarul federal, Traian Badea. Cu toate acestea, scandalul continua: Marasescu (cel care, se spune, a condus efectiv atletismul romanesc in perioada Balas) nedorind sa renunte la functie
Cine este Floroiu?
Poate ca, pentru cititorii mai tineri numele noului presedinte al FRA este necunoscut, dar constanteanul a fost unul dintre cei mai buni reprezentanti ai atletismului masculin romanesc din istorie. In orice caz, Ilie Floroiu este cel mai bun alergator de cursa lunga roman din toate timpurile, performanta sa maxima fiind locul V ocupat la JO din 1976, din Montreal, in proba de 10.000 m, cistigata de celebrul atlet finlandez Lasse Viren. Floroiu a fost un fondist de mica statura (in genul Gebrselassie de astazi), dar cu o ambitie nemasurata. Ilie Floroiu s-a clasat tot pe locul V, la CE din 1974 si 1978, dar la 5000 m, a fost campion mondial universitar, iar recordurile sale pe cele doua probe de fond pe pista, stabilite acum 27 de ani, nu au fost depasite nici acum! (GIN)

Comentarii