Alina Motoc a ratat calificarea la Mondiale

duminică, 15 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Alina Motoc a ratat calificarea la Mondiale

Ultima runda la Campionatul European de sah din Turcia a adus o remiza de prestigiu pentru ieseanca Alina Motoc, care a jucat de la egal la egal cu a noua favorita la start, rusoaica Ekaterina Kovalevskaia. Plasata in final in intervalul 24-36 in clasamentul general cu 6.5 puncte din 11 posibile, Motoc a fost nevoita sa mai sustina ieri inca o partida de baraj cu georgianca Sopio Tkeselasvili, baraj incheiat cu infringere, aceasta ducind la ratarea calificarii la Campionatul Mondial. In final, Alina s-a clasat pe locul 29. In aceeasi masura s-a transat si titlul de campioana in conditiile in care suedeza Cramling a avut nevoie de un baraj cu lituaniana Viktorija Cmilyte, ambele avind 8,5 puncte acumulate dupa unsprezece runde. Barajul a fost cistigat de Pia Cramling, care a devenit campioana europeana, iar medalia de bronz a revenit rusoaicei Tatiana Kosinteva, in urma unui baraj cu frantuzoaica Marie Sebag si poloneza Monica Socko.
In ultima runda cea mai bine clasata romanca, Corina Peptan, a facut si ea remiza cu georgianca Maia Lomineisvili si a terminat in clasament pe locul 12. Urmatoarele pozitii ocupante de romance au fost 40 prin Irina Ionescu-Brandis (dupa ce a pierdut ultima partida cu georgianca Lela Javahisvili), 47 prin Adela Foisor (invingatoare in fata spaniolei Monica Calzetta), 86 prin Cristina Calotescu (invinsa de frantuzoaica Sophie Milliet) si 93 prin Andreea Sasu (remiza cu grecoaica Vera Papadopoulu).
in intrecerea similara masculina, cea mai buna clasare a avut-o Dieter Nisipeanu, care a facut in ultima runda remiza cu Aleksei Alexandrov (Belarus) si s-a clasat in final pe locul 20. Pe locul 45 a terminat Andrei Istratescu (cu victorie finala in fata englezului Stuart Contest), in vreme ce Mihail Marin (loc 119) si mai ales Levente Vajda (172!!!) au dezamagit cu clasari in a doua jumatate a ierarhiei. Campion european a devenit georgianul Zurab Azmairparasvili, urmat de rusul Aleksandr Malahov si germanul Alexander Graf. (Lucian M.)

Comentarii