Allez, Rapid, allez!

miercuri, 18 octombrie 2006, 22:59
4 MIN
 Allez, Rapid, allez!

Debutul Romaniei in editia din acest an a grupelor Cupei UEFA este facut de Rapid, contra unui adversar bine cunoscut noua: Paris St. Germain, un club care ne-a facut numeroase zile fripte in competitiile europene. Prima cunostinta cu parizienii au facut-o Universitatea Craiova, invinsa in 1993 la Paris, cu 0-4, de echipa lui Ginola, Valdo si Guérin, de o maniera atit de categorica, incit presa pariziana a supranumit „campioana marii iubiri” cu deloc onoranta ironie „Craiovassic Park”, PSG cistigind si in Banie cu 2-0. In editia 1997-1998 a preliminariilor Ligii Campionilor, Steaua a cistigat cu 3-2 pe teren propriu, dar scorul omologat a fost de 3-0, intrucit parizienii au folosit un jucator (Alain Fournier) fara drept de joc. Ceea ce nu i-a impiedicat pe Rai, Guérin, Maurice si Simone sa cistige pe „Parc des Princes” cu 5-0! In Cupa UEFA, editia 2001-2002, Rapidul insusi a dat mina cu PSG, dar dupa un 0-0 onorant in „orasul lumina” in fata echipei in care deschidea ochii spre fotbalul mare insusi Ronaldinho, a venit returul de la Bucuresti, cu golul lui Aloisi din prelungiri si cu celebra pana de curent care a sfirsit totul. In fine, in editia urmatoare, FC National a fost eliminata de PSG cu 0-2 (la Bucuresti) si 0-1 (Paris), André Luiz si Laurent Leroy (2) fiind autorii celor trei goluri.
Nascuti din disperare
PSG nu este ceea ce s-ar numi o echipa de traditie: s-a infiintat in 1970, dintr-un sentiment de disperare a parizienilor: dupa falimentarea echipelor Racing Club si Stade Français s-a ajuns ca metropola Frantei sa nu aiba vreo echipa de fotbal nici macar in Liga a II-a. Prin investitii uriase s-a ajuns la constituirea unei grupari de temut, dar consacrarea a venit de-abia in 1996, cind PSG a devenit a doua formatie din Hexagon (dupa Marseille), care a cistigat o cupa europeana (1-0, la Bruxelles, in finala Cupei Cupelor cu Rapid Viena, gol marcat de Bruno Ngotty).
Desi o obisnuita a Ligii Campionilor, echipa in care au jucat cindva George Weah, Ronaldinho sau Youri Djorkaëff, nu se afla intr-o perioada prea fasta. Antrenata de Guy Lacombe (fratele lui Bernard, un fost campion european cu „les bleus” 1984), PSG ocupa acum locul XII in „Ligue Un” la egalitate cu nou-promovata Valenciennes. Asta in ciuda prezentei unor vedete de prim rang, ca golgeterul portughez Pedro Pauleta, sau ivorianul Bonaventure Kalou, prezent la „Weltmeisterschaft”. Totusi, remontata psihic de victoria cu 4-2 impotriva lui Sedan, PSG doreste sa continue cu un start bun din Cupa UEFA, singura absenta notabila din lotul lui Lacombe fiind atacantul de rezerva Fabrice Pancrate. Mai adaugam ca PSG nu are foarte multi stranieri in lot, in afara de Kalou si Pauleta, mai figurind cehul Rozehnal, columbianul Yepes, uruguayanul Rodriguez, brazilianul Paulo Cesar, camerunezul Baning si un alt ivorian, Diané.
Fara Moldovan?
Inaintea meciului cu PSG, antrenorul rapidist Razvan Lucescu se confrunta cu multe indisponibilitati, la cele mai vechi (R. Stancu, E. Dica, Mazilu) adaugindu-se recent si cea a lui Marius Constantin. De asemenea, Viorel Moldovan este incert, ceea ce este grav daca ne gindim la ponderea lui „Moldo-gol” in reusitele Rapidului din ultima vreme. Totusi, rapidistii care manifesta un reviriment in competitia interna, spera sa porneasca victoriosi in dificila cursa a calificarii, mai ales ca au sprijinul propriilor suporteri. Portarul echipei pariziene, Mickaël Landreaux (fost coleg cu Viorel la Nantes) considera Rapidul ca fiind favorita intilnirii, dar declaratia sa poate fi una de complezenta. Oricum, cota Rapidului este una foarte inalta in urma parcursului din sezonul trecut si baietii lui Razvan Lucescu trebuie sa si-o respecte!
Formatiile probabile
Rapid: Coman – Sapunaru, Maftei, Rada – Badoi, Lazar, Grigore, Karamian – Zicu, Moldovan (Griffiths), Buga.
PSG: Landreau – Mendy, Traoré, Yepes, Drame – Paulo Cesar, Rozehnal, Chantòme, Rothen – Kalou, Pauleta (Frau).
Dinamo sta degeaba
Astazi, in grupa Rapidului se mai joaca partida Panathinaikos Atena – Hapoel Tel-Aviv, in care grecii au prima sansa, formatia ceha Mlada Boleslav avind tura libera. In grupa B, Dinamo debuteaza cu ziua de pauza, partidele programate astazi fiind Besiktas Istanbul – Tottenham Hotspur si FC Bruges – Bayer Leverkusen. Iata si partidele din celelalte grupe:
Grupa A: Livorno – Glasgow Rangers, Maccabi Haifa – Auxerre.
Grupa C: AZ Alkmaar – Sporting Braga (21,15, TV Sport), Slovan Liberec – Sevilla (22,00, Eurosport).
Grupa D: Odense – FC Parma, Osasuna – Heerenveen.
Grupa E: Wisla Cracovia – Blackburn, FC Basel – Feyenoord.
Grupa F: Austria Viena – Zulte-Waregem, Sparta Praga – Espanyol.
Grupa H: Eintracht Frankfurt – Palermo, Newcastle – Fenerbahçe (21,30, Telesport).

Comentarii