Alte stiri

joi, 05 octombrie 2000, 23:00
10 MIN
 Alte stiri

Doi sportivi romani cu handicap motor vor participa, in perioada 11-31 octombrie, la intrecerile de haltere din cadrul celei de-a XI-a editii a Jocurilor Paralimpice Sydney 2000, la care vor fi prezenti concurenti cu handicap motor, de auz si mintal din 131 de tari. Aurel Berbec, de 38 de ani, va participa la categoria de 75 de kilograme, iar Adrian Sandu, de 32 de ani, la categoria 100 de kilograme, ei calificindu-se la aceste jocuri pe baza rezultatelor obtinute la alte competitii sportive internationale oficiale. In clasamentul european, Berbec se afla pe locul cinci si Sandu pe locul 13, iar in clasamentul mondial, Berbec se situeaza pe locul 13. Cei doi sportivi sint antrenati la Galati de catre Nicolae Nedef, in cadrul singurului Centru de Pregatire Paralimpic din tara.
"Este dovedit faptul ca sportul este un ambasador mai bun decit orice alt domeniu de activitate, iar participarea Romaniei la aceste jocuri inseamna inca un pas facut pentru integrarea persoanei cu handicap in societate, inca un pas facut de tara noastra in efortul ei de a se alinia tarilor europene si mondiale", spune Paul Ciobanelu, presedintele Federatiei Romane a Sportului pentru Persoanele cu Handicap.
Lotul roman este sustinut financiar de catre Ministerul Tineretului si Sportului (care a acordat banii pentru transport), Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap (banii pentru cazare si masa), Comitetul Olimpic Roman si Federatia Romana a Sportului pentru Handicapati (care au pus la dispozitie echipamentul sportiv). De asemenea, lotul a fost ajutat material si de catre Centrul International Paralimpic care a platit, din Fondul Solidaritatii Olimpice, 3.000 de dolari australieni pentru taxele de participare.
Sportivii care participa la Jocurile Paralimpice Sydney 2000 vor locui in acelasi sat olimpic si vor concura pe aceleasi baze olimpice unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice de Vara care abia s-au incheiat. Romania participa pentru a treia oara la aceste Jocuri. In 1996, la Atlanta, cei 42 de sportivi romani au obtinut 23 de medalii – zece de aur, sase de argint si sapte de bronz.
"Problema principala ramine totusi schimbarea mentalitatii oamenilor din jur, care trebuie sa inteleaga ca si aceste persoane au sentimente, pot simti bucurie, tristete si sint condusi de dorinta de a se autodepasi", spune Ciobanelu.
Titi Aur alearga de placere
Astazi si minie se desfasoara etapa a sasea a Campionatului National de Raliuri, Raliul Clujului. Dificultatile financiare ale organizatorilor au dus la reunirea raliului clujean cu Raliul Avram Iancu intr-o singura etapa. Va fi prima cursa din acest sezon desfasurata pe macadam, o adevarata placere pentru Titi Aur, care, dupa trei victorii pe asfalt, priveste cu incredere competitia: "Ma bucur numai la gindul derapajelor controlate!". Principalii adversari ai lui Aur vor fi, de aceasta data, Heinz Göllner, Dorin Toma si Mihai Leu, George Grigorescu nefiind niciodata pina acum competitiv pe macadam. Sansele lui Grigorescu la titlul national au ramas pur teoretice, el avind nevoie de victorii in ambele curse ramase de disputat. Moralul lui George Grigorescu este si putin zdruncinat dupa etapa trecuta, Raliul Banatului, cind a facut o alimentare neregulamentara, atragindu-si oprobriul colegilor de traseu. Penalizarea lui printr-o simpla amenda a fost o mare greseala a oficialilor, dupa cum sustin unii colegi, care se tem ca acest eveniment va fi folosit ca un precedent periculos in viitorul campionat.
Heinz Göllner are un as in mineca, pe care il va scoate probabil in aceasta cursa: un Mitsubishi Lancer Evo6, de grupa A, pregatit de echipa austriaca a lui Manfred Stohl, unul dintre liderii Campionatului Mondial. La rindul sau, Mihai Leu tine sa-si imbunatateasca onorantul loc trei de la Timisoara.
Toate acestea vor duce cu siguranta la un singur rezultat – o etapa spectaculoasa, primul raliu pe macadam care poate duce la stabilirea campionilor anului 2000. (Robert STAN)
Motrescu – antrenor la "U" Cluj
Petrica Motrescu a fost numit in functia de antrenor al echipei de rugby "U" Cluj, in locul lui Stefan Ionescu, care va ramine in cadrul clubului ca sef al centrului de copii si juniori. Ionescu, care se afla in aceasta functie din septembrie 1990, a reusit sa promoveze formatia clujeana in prima divizie. In perioada in care Ionescu a ocupat acest post, "U" s-a clasat de trei ori pe treapta a treia a podiumului Diviziei Nationale si a disputat doua finale ale Cupei Romaniei, ambele pierdute. Plecarea lui Ionescu a fost determinata de neintelegerile sale cu jucatorii, care nu l-au mai dorit ca antrenor, motivind ca atmosfera la echipa devenise insuportabila. Pina in primavara acestui an, Motrescu a fost vicepresedinte al FR de Rugby. Motrescu (49 de ani) s-a nascut la Birlad, unde a jucat la Rulmentul, dupa care s-a transferat la Poli Iasi, Farul Constanta, Universitatea Cluj si Viterbo. Ca antrenor, el a activat numai in Italia, pregatind formatiile Viterbo si Perugia.
Aurel Ghindaru s-ar putea opera
Aurel Ghindaru (FC Brasov) va astepta inca trei saptamini cu piciorul in ghips pentru a afla daca accidentarea sa necesita o interventie chirurgicala sau nu. "Ma ingrijoreaza faptul ca ma doare piciorul si imi este teama ca va trebui sa ma operez pina la urma", a declarat Ghindaru, care a efectuat un control medical la Spitalul Judetean din Brasov. Fundasul brasovean a suferit o entorsa in partida pe care echipa sa a cistigat-o, pe 23 septembrie, in deplasare, cu 1-0, in fata formatiei Gaz Metan Medias, in etapa a VII-a a Diviziei A. Initial, medicii au apreciat ca jucatorul va avea nevoie de o pauza de doua saptamini. Un alt jucator al formatiei FC Brasov, Iuliu Andrasi, care a suferit in partida cu FC Arges Dacia, scor 0-0, o entorsa cu smulgere de ligamente la piciorul drept, isi va scoate, luni, ghipsul pentru a vedea cum evolueaza accidentarea sa. "Doctorii mi-au recomandat sa stau doua saptamini in ghips si m-au asigurat ca nu am nimic rupt. Sper sa ma refac cit mai repede", a spus Andrasi.
Covaliu este dezamagit
Mihai Claudiu Covaliu, primul campion olimpic al Romaniei la sabie individual, a sosit miercuri, la Brasov. Covaliu va ramine la Brasov pina azi, timp in care va primi si diploma de Cetatean de onoare al orasului. El va pleca apoi la Bucuresti pentru a fi prezent simbata la premierea olimpicilor, festivitate care va avea loc la Hotelul Hilton. La intoarcerea in tara, Covaliu a ramas profund impresionat de primirea de la Otopeni, un moment unic, pe care spune ca nu-l va uita niciodata. Campionul olimpic a fost insa foarte dezamagit de primirea pe care i-au facut-o oficialitatile, dar si oamenii, care nu au fost prea entuziasmati de intoarcerea sa acasa. "Sint bucuros ca sint acasa din nou. Sint insa si mihnit pentru primirea pe care mi-au facut-o oficialitatile orasului. Am vazut cum au fost intimpinate inotatoarele la Braila si mi-au dat lacrimile. Poate daca eram fotbalist eram mai cunoscut si mai iubit aici la Brasov", a declarat Covaliu. El va primi un premiu in valoare de 50 milioane de lei din partea Consiliului Judetean Brasov.
Inca un brazilian in probe la Dinamo
Mijlocasul stinga brazilian Daniel Roberto Ramalho, in virsta de 21 de ani, a sosit, ieri, la Bucuresti, pentru a da probe de joc la Dinamo. Ramalho a fost recomandat conducerii dinamoviste de impresarul Sergio Da Silva, care a mai adus in probe la Dinamo un fotbalist brazilian, in urma cu citeva saptamini.
Steff a plecat in Germania
Mihaela Steff, care a ajuns, la Sydney, in sferturile de finala ale probelor de simplu si dublu din cadrul turneului olimpic de tenis de masa, a plecat in Germania, unde activeaza la echipa de prima liga TuS Bad Driburg. Steff, antrenata de Gheorghe Bozga, a ajuns, duminica dimineata, la Bistrita, si a fost intimpinata, la gara, de un grup de prieteni care au organizat, in cinstea ei, o petrecere la o cabana din localitatea Slatinita. Steff a fost asteptata acasa, de mama ei, cu ciorba de varza. Mihaela a ramas la Bistrita numai trei zile, marti plecind spre Cluj unde este studenta in anul al doilea la Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Steff a fost felicitata public de primarul Vasile Moldovan, care i-a decernat titlul de Cetatean de onoare al municipiului Bistrita, si de prefectul judetului, Valer Bindea.
Vin de Cotnari pentru Ardeleanu
Ieri, in Copou, in afara tabelei de marcaj care indica FCM Poli – Sportul Studentesc 9-0, totul contrasta cu vremea care te facea sa te gindesti daca nu cumva vara este anotimpul ce bate la usa. In ciuda rezolvarii transferului lui Giani Capusa, care urma sa primeasca ieri o parte din prima de instalare stabilita (1500 $), restul urmind a fi achitat luni, zimbetul parea o notiune arhaica. In primul rind, despre prima pentru egalul de simbata, de la Brasov, nu s-a putut spune nimic pentru simplul fapt ca la club iarasi nu erau bani; singura consolare a fotbalistilor a ramas faptul ca Mihai Alexa, fost membru in Consiliu de Administratie, s-a tinut de cuvintul dat pe arena de sub Timpa si a achitat luni, din buzunarul propriu, jumatate din suplimentul de 1 milion de lei promis fiecarui jucator pentru o victorie contra Metromului.
O problema care ridica mari semne de intrebare in legatura cu soarta dificilului meci de miine cu Unirea 99 Focsani este legata de lotul de jucatori. La ora actuala, antrenorii Ioan Cimpeanu si Danut Munteanu au, practic, o singura formula de joc la dispozitie si aproape nici o rezerva pe care sa se bazeze! Asta pentru ca vesti din Libia despre Matinca, Gavrilescu si Ionescu nu au sosit, Capusa va fi legitimat saptamina viitoare, iar situatia lui Apachitei pare a fi mai complicata decit a spus jucatorul, cartea verde a acestuia intirziind sa apara de la Tiligul Tiraspol. Nici macar Romila IV, de la RATC, nu a fost legitimat, asa ca Poli se va baza miine tot pe mai putina materie prima decit a avut pina acum la dispozitie. In plus, dintre titularii pe care antrenorii ieseni se bazeaza, Serban si Medeleanu au probleme la genunchi, in timp ce Urdaru acuza o stare de oboseala dupa examenul dat miercuri in scopul promovarii in lotul arbitrilor divizionari B si dupa drumul pigmentat cu o pana la automobil.
Colac peste pupaza, ieri am fost martorii unei incredibile convorbiri telefonice intre Costel Radeanu, membru in fantomaticul CA al FCM Poli si presedintele FCM Bacau, Gheorghe Chivorchian in care primul ajunsese sa propuna divizionarei A 200 de sticle de vin de Cotnari pentru imprumutul pina in vara a masivului fundas Vasile Ardeleanu, dorit de Ceahlaul Piatra Neamt si Laminorul Roman! Trista situatie pentru un club cu numele lui Poli care nu poate face rost de circa 1 500 $ pentru acoperirea unui post mai mult decit deficitar.
Si pentru ca tacimul sa fie complet, mai trebuie amintit numele arbitrului partidei cu Focsaniul, galateanul Sorin Burloiu, un "cavaler" care a fost de doua ori imbracat in negru numai pentru ieseni, el conducind intr-un mod mai mult decit scandalos doua partide ale iesenilor la Moinesti si Roman, in Cupa.
In peisajul actual iesean, consilierii locali (patru dintre ei chiar fosti presedinti la Poli) nu includ acest subiect nici la capitolul "diverse" iar actualii conducatori ai gruparii din Copou (care sint acolo mai mult cu numele) mai au un pas pina a duce clubul de ripa, se prea poate ca meciul de miine sa fie unul capital pentru viitorul fotbalului iesean.
In aceste conditii, fotbalistii si antrenorii spera un nou ajutor consistent din partea galeriei. Apropo, cine vrea sa se aseze la peluza din partea opusa tabelei trebuie sa-si modiifce planurile pentru ca jumatate din aceasta este deja acoperita cu eternita. Daca si asa stadionul a ajuns sa zgirie serios retina, macar ar fi trebuit facut acolo un lucru folositor. De exemplu, un solariu care ar fi putut aduce o importanta economie la banii necesari zarzavaturilor sau legumelor necesare prepararii hranei servite fotbalistilor in mini-cantina de dedesubt!
Dupa cum v-am mai anuntat, fostul atacant al lui Poli Iasi si Petrolul Ploiesti, Daniel Zafiris, este curtat de gruparea din Copou. Fotbalistul retras acum trei ani din activitatea sportiva, dedicindu-se unei activitati misionare, a si purtat unele discutii cu fostul sau coechipier, Ioan Cimpeanu, actualul antrenor principal al iesenilor. "Singura piedica este legata de programul foarte incarcat si, la prima vedere, in afara de doua zile de antrenament pe saptamina si meciurile oficiale nu stiu daca voi avea timp sa vin la echipa. Or, in aceste conditii mi s-ar parea nedrept fata de ceilalti baieti ca eu sa intru pe teren.
Oricum, ramine sa ma mai gindesc si sa vad daca voi face fata acestei reveniri" a spus Zafiris, prezent ieri in Copou. (Ovidiu MINEA)
Marius Ciocoiu se intoarce
Politehnica Iasi – AS Municipal Medgidia, miine, de la ora 11.00, la Sala Polivalenta, in Divizia A de handbal masculin.
Dupa trei partide din patru sustinute in deplasare, handbalistii de Politehnica revin miine, dupa doua saptamini, la Sala Polivalenta. Echipa antrenata de Iulian Hatura si Vasile Ciocoiu va avea in fata un adversar cu exact aceeasi linie de clasament, dar care n-a reusit in ultimele trei sezoane sa plece cu mai mult de un punct din "Polivalenta". Cel putin teoretic, istoria se poate repeta, gazdele avind prima sansa miine in partida cu fostii "cimentisti", o echipa care a lasat in acest sezon o impresie placuta printre ceilalti competitori. Si chiar daca parea ca situatia iesenilor nu va fi roza in acest sezon, odata cu plecarile masive din lot, lucrurile au luat o alta dimensiune, tehnicienii reusind sa incropeasca o formatie rezonabila, care poate pune oricui probleme. Impotriva acestor consideratii ar putea sta ultimul rezultat, respectiv infringerea categorica de la Suceava, deznodamint de care se leaga insa jocul in aer liber, pe bitum, dar si lipsa incalzirii in tabara studentilor, dupa sosirea la meci in preajma orei oficiale de start. Mai mult, chiar si lotul a suferit modificari pentru intilnirea cu Ambro in afara indisponilitatii provocate de o entorsa a pivotului Hutanu. Astfel, dupa exact un an, intr-o perioada in care s-a mai antrenat dar nu a facut parte din lot, s-a inregistrat come-back-ul veteranului Marius Ciocoiu, o solutie pentru postul de inter dreapta, insuficient acoperit. In replica, semnificativa a fost lipsa pivotului Antonio Massari, accidentat la un deget dar care si-a reluat antrenamentele si probabil nu va lipsi miine. Speculatiile privind absenta lui Massari din cauza unor divergente financiare au fost demontate chiar de catre jucator. "Am lipsit din cauza accidentarii si nu din alte motive. Revenirea mea la echipa s-a legat in special de posibilitatea de a putea pleca in orice moment, astfel ca eu sint multumit ca fac antrenamente si joc daca este nevoie de mine." – ne-a declarat Massari, care a mai adaugat ca va solicita viza pentru Germania unde va pleca peste aproximativ o luna pentru a-si cauta echipa. Linga cei doi mentionati, tehnicienii ieseni ii vor mai avea miine la dispozitie pe Pralea, Buga (portari), Zepciuc, Chitoroaga, Ionescu, Elisei, Dimofte, Larion, Maftei si Chiuda.
Celelalte partide ale etapei a V-a: Universitatea Petrolul Craiova – Romvag Caracal, Petrom Sf. Gheorghe – Uztel Ploiesti si Moldosin Vaslui – Apoterm Adjud. Ambro Suceava si Petrolul Teleajen stau. (Lucian M.)

Comentarii