Aproape de miracol

vineri, 28 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Aproape de miracol

Dinamo: Preda – Iordache, Burca (’20 – Pereny), Barcauan – Petre (’36 – Grigorie), Zicu, Alexa, Tames, Semeghin – Danciulescu, Cl. Niculescu (’66 – Marica). Antrenor: Ion Andone.
Spartak: Kowalewski – Parfenov, Moises, Mitrevski, Kebe – Pavlenko (’69 – Danisevski), Trobok, Kalinicenko, Torbinski – Titov (’46 – Stanic), Pjanovic. Antrenor: Vladimir Fedotov.
Arbitru: Kostas Kapitanis (Cipru).
1-0, min. 29: Danciulescu, sut din coltul careului mic, cu o executie pretentioasa, din centrarea de pe dreapta a lui Pereny. Mingea a lovit bara dreapta si a ricosat in poarta rusilor.
2-0, min. 59: Iordache, cu capul, de la 6 m, in urma unui corner.
3-0, min. 73: Danciulescu, din penalty, acordat in urma unui fault in careu al lui Kebe.
3-1, min. 85: Parfenov, din penalty, la un fault al lui Iordache asupra lui Pjanovic.
„Credem intr-o minune”, declarase antrenorul Ion Andone, inaintea returului cu Spartak Moscova, dinamovistii fiind impovarati de acel 0-4 din tur. Si minunea a fost foarte aproape, echipa „ciinilor rosii” luptind cel putin pentru un rezultat onorabil, chiar si o victorie fara calificare.
Dinamo a inceput foarte bine meciul, atacind poarta polonezului Kowalewski in speranta inscrierii cit mai rapide a unui gol. La adapostul acelui 4-0 din tur, rusii au incercat si ei sa construiasca, dar au sfirsit prima repriza printr-un joc de aparare, obligati de apetitul ofensiv al „ciinilor” lui Andone. Golul a venit destul de greu, prin „batrinul” Danciulescu, si a fost completat cu doua mari ratari ale lui Claudiu Niculescu si Tames (bara!). Din pacate, in prima repriza, Andone a avut de furca cu accidentarile, Burca si Florentin Petre (ultimul, cu ruptura musculara) fiind inlocuiti, iar Claudiu Niculescu – pastrat si in repriza a doua intr-o stare critica.
Repriza a doua incepe intr-un tempo mai scazut, dar dupa golul al doilea marcat de Iordache, sperantele renasc in tabara romaneasca. Dinamovistii, frenetic sustinuti de public cu traditionalul „M..e, Steaua!”, ataca furibund si, dupa penaltiul transformat de Danciulescu, Marica iroseste sansa golului patru, tragind, singur din careu, pe linga poarta. La scorul de 3-0, rusii, care n-au aratat nimic pina atunci, joaca distructiv, fragmentind jocul prin multiple faulturi si ingreunind constructia dinamovista. Si, la primul atac mai de doamne-ajuta al moscovitilor, Iordache faulteaza in careu, penaltiul este transformat si, in plus, dinamovistii ramin si in zece oameni, datorita eliminarii (juste!) a lui Barcauan, in min. 88. Dinamovistii au fost, totusi, eliminati, in urma unei evolutii remarcabile. A contat, insa, enorm, balastul din meciul de la Moscova! (Nic. G)

Comentarii