Arbitrul Yves Bejeurche este seful puscariasilor din Toulouse

luni, 16 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Arbitrul Yves Bejeurche este seful puscariasilor din Toulouse

Intransigentul Yves Bejeurche, arbitrul francez al intilnirii dintre Poli-Agro Romtelecom si U. Cluj, meci incheiat cu victoria iesenilor (scor 48-20), este gardian sef al inchisorii din Toulouse. Bejeurche este un obisnuit al meciurilor internationale, el facind parte din corpul celor mai buni 15 arbitri din Franta. Dupa cum ne-au informat cei prezenti la protocolul organizat dupa meci, francezul considera rugbiului din Romania la nivelul celui practicat in cel de-al doilea esalon din Hexagon, in timp ce partida pe care a arbitrat-o a fost demna de cele disputate la virf in prima divizie franceza.
Conform traditiei franceze, Yves Bejeurche a oferit gazdelor mici cadouri. Astfel, Eugen Popa – presedintele onorific al rugbiului iesean – a primit o cravata cu emblema asociatiei de rugby din Toulouse, la fel ca Doru Vitcu – reprezentantul "Romtelecom" in sectia de rugby, ori Spiros Spiratos, presedintele Asociatiei Judetene de Rugby. Pentru ca iesenii nu aveau nimic pregatit, Victor Codreanu – presedinte executiv al Poli-Agro Romtelecom – a improvizat rapid, aducind obiecte de ceramica, plus citeva oale si castroane din lut lucrate in pur stil moldovenesc, care i-au fost oferite francezului in semn de ospetie. Obicte din folclor, nu "folcloriste" cum a oferit "Pinalty" arbitrilor francezi, dupa partida Ceahlaul – Rapid Viena…
De ce a fost adus la Iasi un arbitru francez? "Intre federatiile romana si franceza de rugby exista un acord de cooperare, romanii arbitrind in campionatul francez, si invers. In cadrul acestei etape, cel mai <<taios>> era meciul de la Iasi. A fost o alegere cum nu se poate mai buna, pentru ca de un arbitru corect aveam nevoie. Chiar daca ai cauta cu luminarea greseli, nu ai ce sa-i reprosezi", a concluzionat Victor Codreanu, care i-a cerut lui Enciu Stoica, presedintele Comisiei de Arbitri din cadrul FRR, sa delege si la meciul cu Dinamo un arbitru francez. Lucru improbabil, daca tinem cont de faptul ca Enciu Stoica detine si functia de vicepresedinte al clubului Dinamo.
Referitor la meciul cu universitarii clujeni, concludenta este parerea unui spectator octogenar: "Nu am lipsit la nici un meci de rugby de la infiintarea acestui sport la Iasi. A fost cel mai frumos meci pe care l-am vazut vreodata".
Demna de salutat prezenta la stadion a directorului adjunct de la "Moldomobila", Corneliu Anton. Pasiunea acestuia pentru sportul cu balonul oval pare a fi cel putin curioasa in conditiile in care, in doua rinduri, a facut parte din Consiliul de Administratie al echipei de fotbal din Copou. Misterul a fost elucidat de Spiros Spiratos, care ne-a dezvaluit faptul ca directorul de la "Moldomobila" a jucat rugby in orasul natal, Tecuci, si la Iasi, unde a facut facultatea.
Mai populata ca niciodata, tribuna a fost intesata de aproape toate gloriile de altadata ale rugbiului iesean. Pentru cei ajunsi la maturitate, simpla enumerare a unor nume ca Herghelegiu, Drobota, Vizitiu, Crisan, Nemesneciuc, Rujoiu, Bis, Precul, Nicolau, C. Popa, Elisei, Leuciuc, Ghenea, Mititelu, Geamanu, Gavrilet evoca cu siguranta toate filele istoriei rugbiului iesean.
In urma rezultatelor din cadrul ultimei etape a grupelor, s-au calificat in play-off trei echipe cu 6 puncte (Dinamo, Steaua, Remin Baia Mare), doua echipe cu 3 puncte (Poli-Agro Romtelecom, U. Cluj) si alte trei (CSM Sibiu, Rulmentul Birlad, Farul Constanta) fara nici un punct. Marti dimineata, la sediul FRR va fi tragerea la sorti, echipele calificate in faza finala urmind sa fie impartite in doua grupe. Urmeaza doua partide in Cupa Comitetelor Regionale, in care selectionata Moldovei, cu 11 ieseni in componenta, va juca cu echipa similara a Dobrogei, apoi optimile "Cupei Romaniei", meciurile din cadrul play-off urmind sa debuteze abia pe 14 aprilie 20001. (Leonard CANANAU)

Comentarii