Atletism stropit cu bere

luni, 05 august 2002, 23:00
3 MIN
 Atletism stropit cu bere

Capitala Bavariei, München va fi, incepind de astazi, gazda unei noi editii a Campionatelor Europene de atletism, care se vor disputa pe durata a sase zile.
Vor participa sportivi din toate natiunile europene: cea mai numeroasa delegatie este, in mod firesc, cea a Germaniei, care prezinta la start 102 sportivi. Urmeaza, in clasament, Rusia (97 sportivi), Italia (96), Spania (81), Marea Britanie (87), Franta (70), Grecia (67) etc. Romania va prezenta la aceasta editie un lot de 22 de atleti si atlete, in timp ce tari ca Andorra, Armenia, Albania, Bosnia, Gibraltar, Macedonia, Monaco si San Marino, au cite un singur sportiv pe listele de start.
Intimplarea face ca münchenezii sa priveasca marea competitie ca un "antrenament" in materie de ospitalitate, fiindca numai peste doua luni va incepe aici "Oktoberfest", cel mai notoriu festival al berii din lume, la care vor veni strasnici consumatori ai bauturii aramii din intreaga lumeu.
Desi se spune ca la o asemenea competitie participa elita atletismului european, citeva nume grele nu se afla pe listele de start. Campioana mondiala la 100 m, Janna Pintusevici-Block (Ucraina), singura capabila in acest moment de a o ingenunchea pe americana Marion Jones a hotarit, inca de acum doi ani, sa nu participe la acest eveniment. In aceste conditii, numele frantuzoaicei Muriel Hurtis se afla pe buzele tuturor, noua "gazela", urmasa Christinei Aron, fiind cistigatoarea ambelor probe de sprint la Cupa Europei de la Annecy. In sprintul masculin, Dwain Chambers, refacut dupa accidentul suferit la Jocurile Commonwealth, este gata sa obtina primul titlu major din cariera, lucru perfect posibil, daca ne gindim la cele doua victorii obtinute in startul sezonului, impotriva lui Maurice Greene, considerat cel mai rapid om de pe planeta. La 200 m, puternicul contingent al Albionului, cu Darren Campbell la "trena", se va afla fata in fata cu campionul olimpic si mondial, grecul Kostas Kenteris. Nu poate fi uitat nici nigerianul Francis Obikwelu, care reprezinta Portugalia.
In alergarile lungi si medii, este interesant de vazut daca Gabriela Szabo va reusi sa cistige singurul trofeu lipsa din panoplie: un titlu european. Gabi va juca la doua capete, 5000 m (unde se va confrunta cu englezoaica Paula Radcliffe si rusoaica Olga Egorova) si 1500 m, proba in care, in absenta Mariei Cioncan si a Violetei Szekely, reprezinta, practic, singura speranta romaneasca. Oricum, Radcliffe, ca si irlandeza Sonia O’Sullivan, au ca varianta de rezerva proba de 10.000 m. In cursa masculina de 800 m, surpriza o reprezinta hotarirea de ultimul moment a lui Iuri Borzakovski (Rusia) de a nu se amesteca in duelul Kipketer – Bucher, preferind alergarea pe 400 m, unde va avea de-a face cu marii performeri ai probei, germanul Ingo Schulz si englezul Daniel Caines. La 1500 m, favorit este portughezul Rui Silva, dar acesta va avea mari probleme cu alergatorii spanioli (Estevez, Diaz) si francezi (Baala, Lahssini) care il pot inghenunchea prin tactici de echipa.
De urmarit si evolutia unor atleti pentru care episodul "München" ar putea fi "cintecul lebedei": "hurdlerul" Colin Jackson, triplistul Jonathan Edwards, sulitasul Steve Backley (toti din Regatul Unit), sau germana Heike Drechsler, singura care poate realiza un record extrem de greu de depasit: cinci titluri consecutive la aceeasi proba (lungime).
La prajina, rusoaica Svetlana Feofanova are un singur adversar pe masura: recordul mondial, detinut – inca – de americana Stacy Dragila. Pina la acest pisc, cea care incepe a fi denumita "Bubka in fusta" mai are trei centrimetri. O alta superfavorita din Rusia este saritoarea in lungime Tatiana Kotova, care, la Annecy, a reusit un uluitor 7,42 m, a cincea performanta mondiala din toate titlurile. Cit despre Romania, este greu de crezut ca se vor obtine alte medalii, in afara celor care le asteptam de la Gabi Szabo. Absenta unor nume ca Szekely, Cioncan, Nicoleta Grasu, Monica Iagar sau Lidia Simon cintareste greu, si numai in cazul unei evolutii de virf, triplistii Marian Oprea si Cristina Nicolau, sulitasa Felicia Moldovan, sau Ionela Tirlea pot spera la medalii. Bine, macar, ca speranta moare ultima! (Nic. G)

Comentarii