Au venit argentinienii la Poli

miercuri, 23 februarie 2005, 00:00
4 MIN
 Au venit argentinienii la Poli

Italiana a fost ieri limba aflata la putere la stadionul „Emil Alexandrescu”. „Vinovati” de acest lucru au fost cei doi jucatori argentinieni ajunsi in Copou, Alejandro Roberto Gavatorta si Nicolas Hernan Chiesa, primiti cu simpatie de angajatii clubului. Desi obositi dupa drumul facut cu masina luni seara, de la Bucuresti spre Iasi, cei doi au parasit devreme paturile din cantonamentul de la stadionul „Emil Alexandrescu”, pentru a nu rata intilnirea cu „Ziarul de Iasi”. Zimbitori, deloc timizi, cei doi argentinieni au stat, pe rind, in fata tirului de intrebari la care au fost supusi, cu o mina de ajutor de la directorul economic al lui Poli, Neculai Ciulu, vorbitor de limba italiana.
Gavatorta este impresariat de fratele lui Tr?z?guet
Gheata a fost sparta de Gavatorta, ce este si in acte jucatorul lui Poli, formatia ieseana urmind a plati 10 000 $ pentru imprumutul sau pina in vara si alti 10 000 $ drept salariu, prelungirea angajamentului dintre parti pe inca doi ani (timp in care Poli poate deveni coproprietarul fotbalistului, in schimbul a 30 000 $) depinzind de modul in care fotbalistul se adapteaza la Iasi. „Junioratul l-am facut in Argentina, apoi am evoluat doi ani in liga a treia franceza, la Roanne Riorges. In anul 2000, am revenit in tara, jucind la echipele de prima liga din Santa Fe, Union Colon (4 ani) si Galvez, anul trecut. In toamna lui 2004, m-a atras mirajul Europei si am plecat in Italia, unde m-am antrenat cu Varese si Aosta. Hugo Calichio, care este reprezentantul in Europa al impresarului meu, nimeni altul decit fratele celebrului Tr?z?guet, a inceput sa-mi caute echipa. Am fost doua zile la Steaua, insa nu am ramas acolo, din motive pe care nu vreu sa le detaliez, apoi m-am integrat rapid la Poli, in turneul de la Norcia. Pentru asta am fost ajutat si de colegii de echipa, pentru ca acum pot sa-i numesc asa, care m-au primit cu o caldura la care, sincer, nu m-am asteptat” , a fost povestea succinta a lui Alejandro. Argentinianul spune ca a renuntat la conditiile financiare din Argentina, unde contractele anuale medii, la o echipa mijlocie, sint de 50 000 de euro, iar o prima de joc in fata unui adversar de acelasi calibru nu
coboara sub 500 de euro, convins ca in Europa poate sa cistige, in timp, mult mai bine. „Pasul in Romania il vad ca pe o trambulina spre un club mai important din Europa. Acum, si in Rusia se cistiga bine, si in Spania, si in Italia. Nu am vreo preferinta privind destinatia mea viitoare” spune fotbalistul care va implini 25 de ani pe 21 martie. Revenind in prezent, Gavatorta a declarat ca abia asteapta sa-i convinga pe fanii ieseni de valoarea sa. „Daca vor fi la fel de primitori ca fotbalistii, totul va fi OK” precizeaza sportivul care, de cum s-a trezit, a vrut sa vada stadionul. „Nu se compara cu stadionul
din Santa Fe, unde nu vin mai putin de 20 000 de spectatori la meciuri normale si dublu la meciuri cu echipe de talia lui Boca Juniors, insa imi place: e mic si cochet. Sper sa-l umplem cu jocul nostru”.
Chiesa va deveni tatic peste trei luni
Trecerea spre Nicolas Hernan Chiesa s-a facut prin intermediul unei intrebari comune: „Ce stiti despre fotbalul romanesc?”, raspunsul avind aceeasi idee de baza: „Ii stim pe Popescu si Hagi, mari jucatori. Dar nu mai mari decit Maradona!” CV-ul prezentat de cel asemuit de presedintele lui Poli, Marius Stan, cu Gianfranco Zola, despre care jucatorul aflat in curtea lui Poli spune ca ii este idol, este destul de colorat: „Am facut junioratul la Argentinos Juniors, unde am jucat pina la 21 de ani, apoi am evoluat un sezon la Chicago (Argentina!), tot in prima liga, iar urmatorii doi ani in liga secunda argentiniana, la Barrecifes si Instituto de Cordoba. In toamna trecuta am venit in Europa cu gindul de a prinde un angajament, insa pina acum nu am reusit. Sper sa demonstrez la Iasi acest lucru, mai ales ca Alejandro, pe care l-am cunoscut acum, mi-a vorbit foarte frumos despre echipa”. Desi are o statura miniona, Chiesa (care va implini 25 de ani pe 26 mai) nu se sperie de faptul ca va fi testat inainte de a semna cu Poli si de propunerea de a fi platit pina in vara doar daca evolueaza in meciurile oficiale, suma vehiculata fiind de 500 de euro de partida: „Vreau sa demonstrez pe teren ce stiu si sa le arat celor de la FC National ca au gresit neoprindu-ma in lot. Joc pe orice post ofensiv, cu predilectie la mijlocul terenului”.
Pentru cei (sau mai ales, cele!), care doresc si alt gen de informatii, precizam ca Gavatorta e necasatorit iar Chiesa, ce are cetatenie italiana (datorita unui strabunic), asteapta un copil peste 3 luni. „Din pacate, am sa-l vad dupa ce se va naste. Pina atunci, am vorbit cu sotia, cu care tin legatura la telefon ori prin internet, ca atunci cind se va naste sa-i faca multe poze. Asta e viata noastra, a sportivilor. Daca vrem sa facem cariera, trebuie sa renuntam la multe lucruri dragi, inclusiv pierderea unui moment unic, ca nasterea copiilor” incheie fotbalistul cu nume si un prenume celebru, o combinatie onomastica intre Enrico Chiesa si Hernan Crespo. (Ovidiu MINEA)

Comentarii